6630 ŁĄCZENIE : UMTS

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
KRIS
Początkujący użytkownik forum

6630 ŁĄCZENIE : UMTS

Post autor: KRIS »

Witam wszystkich (bardzo ciekawe forum) jestem nowy więc sie grzecznie witam ze wszystkimi.

Ale do rzeczy :
posiadam nokie 6630 i hp (lap.) łącze je kabelkiem usb odpalam pc suite i ok ,ale nie widze umtsu (3g) tylko prawdopodobnie zwykle połączenie gprs .
Mieszkam warszawie mokotowie i raczej na pewno jest dostepny i umts a nawet hsdpa (ale oczywiscie z odpowiednim modemem)

Uzywam zwykłej karty sim z abonamentem (moze powinna byc usim ?)
telefon 6630 z orange nowka (konfiguracja gprs ze strony orange)
compq z win xp.
Ogólnie przymierzam się do gt maxa i netu z orange ponieważ rezygnuje z neostrady ,ale na początek chciałem zobaczyć jak to śmiga i dlatego ta walka z telefonem.
Cóż powinienem zrobic aby ta nokia działała w (umts).
Jeśli ktoś łaskaw proszę o pomoc.
:oczywiście używałem opcji szukaj:

PEWNIE ktos zaraz nakrzyczy na mnie ze juz było albo cos podobnego błędy itp.

WIĘC Z GORY WSZYSTKICH PRZEPRASZAM !!!!!!!!!!

.......chyba wszyscy kiedyś czegoś się uczyli i początkowali............
Dzieki i pozdrawiam .......... :D nowy :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez KRIS, łącznie zmieniany 1 raz.
NOWY ZIELONY/ PO?OWICZNIE POWIEDZMY !!
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: 6630 ŁĄCZENIE : UMTS

Post autor: Ufo atakuje »

Jeśli posiadasz 6630,6680 i kilka innych to możesz bez problemu wgrać pełnowartościowy netmonitor(np.w N-serii już nie)-jako aplikację!!. A tam już możesz wszystko ustawić i przestawić.Poczytaj opis.
Z tym,że portal który się zajmował tą aplikacją ma jakieś kłopoty z tego powodu, zablokowane linki itd.Piszą, że ktoś (pewnie Nokia) się do tego doczepił i nie będą netmonitora rozwijać ani udostępniać.Wielka szkoda. :(

Tu masz to co zostało z tego forum:
http://www.symbian-freak.com/forum/viewtopic.php?t=75

Na zagranicznych stronach ciężko już znaleźć, ale jak to mówią "Polak potrafi":

http://s60.pl/index.php?option=com_cont ... &Itemid=59
Ostatnio zmieniony 2007-08-05, 22:45 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
wk26
Użytkownik forum

Post autor: wk26 »

Do 3G w Orange potrzebna jest karta USIM . W calej W-wie jest przyzwoite pokrycie UMTSem. Sam mieszkam na Mokotowie i uzywam 3G w Orange na codzien.
batt21
Stały użytkownik forum

iplus

Post autor: batt21 »

Czesc wsystkim.Ludzie kupilem commandera i chyba go oddam, wyrzygm im 1000 ibede mial spokoj. Jak myslicie czy do duzo za zdrowie psychiczne?
wsciekly.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Kup lepiej dobry modem (jeśli to kwestia sprzętu).
KRIS

Zainstalowałem netmonitora i odziwo działa ale nie kumam o co w nim chodzi czytałem poradnik itp. numery testow mozna odblokowac lub zablokowac (betsy) ojojoj :shock: :? :( :?:

EDIT:
Mam tylko prośbę ,nie pisz jednego pod drugim tylko edytuj wypowiedzi
-> bob

ach zapomniałem gdzieś widziałem wątek o wymianie karty sim na usim tylko nie moge go odnaleść ,chodzi o orange ale jakos to chyba nie jest problematyczne .? (czy ktos ostatnio wymieniał w w-wie)

gg-6825953
[email protected] (to tak zeby nie zaśmiecać forum)

dzieki za pomoc.

END EDIT.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Kiedyś taka wymiana była za free teraz podobno to 10 zł.
batt21
Stały użytkownik forum

Post autor: batt21 »

To nie sprzet tylko dziadostwo plusa,caly dzien rwie od 20tej mozna troche poczytac to forum.Wciagu dnia sie nieda. Centrum wroclawia,cztery krechy zasegu i co? Irwie jak po****ny.Skandaliczne badziewie!!!!!!!!!!!!
assasyn
Użytkownik forum

Post autor: assasyn »

żeby ci sie telefon zalogował do sieci 3g musisz mieć usim koniecznie bez tego nie ma szans. pozatym sprawdz w ustawieniech (ustawienia sieci czy masz tryb podwojny czy gsm)
KRIS

ok juz wiadomo potrzebny usim ,teraz czy normalnie iść do salonu orange i powiedziec : no właśnie co że chce wymienić (bedą pytać czemu ,po co) :oops: (ustawiony tryb podwojny)(zainstalowanu netmonitor ale nie ruszam tam nic na razie) podglad jest i rozne wartosci sie zmieniaja , ale ja nie kumam o co chodzi ,najpierw "usim"
proszę o podpowiedz przy wymianie karty w orange.
Awatar użytkownika
Enzo
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Enzo »

[quote="KRIS"]Zainstalowałem netmonitora i odziwo działa ale nie kumam o co w nim chodzi czytałem poradnik itp. numery testow mozna odblokowac lub zablokowac (betsy) ojojoj :shock: :? :(

Może Ci się przydać funkcja wymuszenia trybu UMTS, ponieważ ten telefon ma w "Ustawieniach" tylko tryb GSM lud Dual. Field Test (Netmonitor), pozwala na ustawienie trybu UMTS, z czego notorycznie korzystam. A robi się to tak:
- przejdź do testu nr:81.1,
- wciskasz klawisz opcje,
- wybierasz "execute",
- wpisujesz odpowiednią cyferkę (0=dual, 1=GSM, 2=WCDMA).
Zatwierdzasz, telefon się restartuje i po wszystkim.
Warto później znaleźć miejsce, w którym sygnał jest najsilniejszy i tam zostawić telefon. U mnie jest koło okna.

A co do wymany sim, to powiedz po prostu że masz telefon 3G i potrzebujesz Usima.
iPlus+E61i=FUN
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

KRIS pisze:witam
mam problem z ustawieniem łącza przez nokie 6630 :
karta usim
nokia 6630 netmonitor ustawiony tryb 2 wcdma
w telefonie wyswietla sie 3g - pełen zasieg

na pocżtku łączył sie (ale sprawdzajac predkosc bylo tylko 18kb/s tak wiec nie umts ,tylko gprs zreszta taki komunikat wyswietlał się na stronie mierzącej predość)

a teraz łączy sie na 1-2 sekundy i zrywa połączenie
(wszystko dzieje sie z usim orange ,nokia 6630 orange ,oprogramowanie pc suite )telefon połączony z pc (kabelkiem)
ach w pc suite jest usb i usb# (i na 1 nie łączy )(a na # łączy na 1-2 sek. i zrywa) lub łączy sie 115,2kb/s tyle pokazuje sie na pasku a na stronie test 13,3kb/s ..

moze to banalny problem ale sie pogubiłem - HELP !!! :( :oops:

- nie ograniczyli poniewaz jest to zwykła karta abonamentowa (tzw. telefoniczna) wymieniłem na usim poniwaz chciałem potestować jak działa mobilny net (nic nie sciagałem zadnych plikow)
Po pierwsze niepotrzebnie zacząłeś nowy temat zamiast kontynuować stary-o tym samym problemie.
Według mnie masz ewidentnie coś skopane z konfiguracją. Dziwne, że na jednym USB ci nie łączy a na innym przez parę sekund...Przełącz może najlepiej na samo GSM i zainstaluj poprawnie fona, tak żeby to chodziło. Parę osób tutaj korzysta z 6630 więc powinny pomóc.
PS.Jak UMTS zrywa to poprubuj najpierw z EDGE(do 230kb/s). W netmonitorze jest test który informuje czy masz EDGE 06.12
No i poszukaj trochę na forum...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... light=6630
Jak widać z tym modelem trzeba trochę powalczyć. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 3 razy.
assasyn
Użytkownik forum

KRIS pisze:ok juz wiadomo potrzebny usim ,teraz czy normalnie iść do salonu orange i powiedziec : no właśnie co że chce wymienić (bedą pytać czemu ,po co) :oops: (ustawiony tryb podwojny)(zainstalowanu netmonitor ale nie ruszam tam nic na razie) podglad jest i rozne wartosci sie zmieniaja , ale ja nie kumam o co chodzi ,najpierw "usim"
proszę o podpowiedz przy wymianie karty w orange.
idziesz do salonu orangutana i poprostu muwisz ze chcesz karte na usim wymienic, ide dzis zrobic to samo
KRIS

nowy watek -czemu (bo nikt nie odpowiedział konkretnie na stary) :(
wymiana usim (warszawa al. niepodłeglosci salon za darmo) :D

jesli ktos uzywa 6630 i laptopa prosze o kontakt. :P

gg- 6825953

[email protected]

NIKT NIE POMOZE 000% POMYSŁÓW ??? :(
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

KRis, na pewno wszystko posprawdzałeś?. Instalowałeś to na nowym systemie, próbowałeś na innym kompie w innym miejscu. Co to za "(konfiguracja gprs ze strony orange)". Wywal wszystko i zacznij od początku. Z twoich wypowiedzi rozumiem że po EDGE i GPRS łączy bez problemu, nie zrywa,transfery dobre ? Jeśłi ttylko z UMTS jest problem to może być problem z siecią.
KRIS

marens- nie krzycz - ludzi to denerwuje // co to za stwierdzenie // spojrz na daty postow i zobacz ile czekałem na jakas podpowiedz jesli nie zauwazyłes podawałem priv...(ale nikt nie odpowiedział) rozumiem ze nikt nie ma obowiazku ............
po prostu probuje cos sie dowiedziec zanim wezme z orange internet mobilny i testuje na razie na swojej karcie usim abonamentowej .(telefonicznej)
1 laptop (win xp prof.)
2 lacze bt. ( firmowy)
3 nokia 6630 (nowa z orange)
4 pc suite (przez niego sie łącze z netem)
5 zasieg 3g -full
6 netmonitor - sztywno umts (max zasieg)
7 łącze sie (na pasku wyskakuje 115,2 czy 112,5 juz nie pamietam)
8 sprawdzam na stronkach łącze :słabiutko to wyglada i strony otwieraja sie wolniutko chyba cos około 11kb/s (download) :(
wydawało mi sie ze bedzie umts około 30kb/s

a pytam dlatego iz konczy mi sie umowa na neo..... i chciałem wziac z orange (tylko jesli to tak słabo hula to srednio mi sie to usmiecha)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

@Marens ma rację więc wyciąłem te Twoje krzyki @KRIS !
Jeśli wcześniej nie korzystałeś z forum internetowego to proponuję przeczytać netykietę. :|
KRIS

:lol:
agnyra

Post autor: agnyra »

Odf paru dni już nie trzeba wymieniać SIMa na USIMa w Otrange - UMTS chodzi na zwykłych kartach SIM nawet tych z POPa i Orange GO
assasyn
Użytkownik forum

jak wczesniej wspomnialem, wymienilem karte na usim, i zmarnowalem 10zł, ale mniejsza o to! 6630 podpinam kablem do notebooka, we właściwościach połączenia (tego skonfigurowanego pc suite'm) zmieniłem predkosc ze 112 na 400 z hakiem tak profilaktycznie,
Netmonitorem wymuszam na nokii zeby kożystała z sieci 3g i transfery mam ok 40KB/s w porywach do 48kB czyli tak jak piszą 386kbps. w poruwnaniu z EDGE z ktorego <font color="#FF00FF"><b>»»korzystałem««</b></font> do tej pory zapiernicza aż miło :P uż sie nie moge doczekać na hsdpa, jak tylko sie w krakowie pojawi kupuje stosowne urządzenie, a jak plotka głosi to kwestia max 2 miesięcy:) i co najważniejsze umowa z orangutem nolimit, wiec sie doczekać nie moge :).

co do problemów z 6630 to zdażały sie jej foksacje kiedy edge <font color="#FF00FF"><b>»»korzystałem««</b></font>, bywało że sie wieszała przerywała połączenie z kompem tak dla sportu, ale teraz nic takiego sie nie dzieje
ODPOWIEDZ