UMTS blueconnect, problem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dend
Początkujący użytkownik forum

UMTS blueconnect, problem

Post autor: Dend »

Witam,
z internetem łączę się za pomocą blueconnect od ery, przez 2 lata nie było problemów. Ostatnio, niestety, po połączeniu się za pomocą "3G tylko" napotykam pewien problem. Gdy program używa UMTS, połączenie jakby "zamiera". Monitorki symbolizujące połączenie nie świecą się. Żadna strona nie chce się ładować, gg nie może się połączyć z serwerem. Gdy "powróci" HSDPA wszystko ponownie, ładnie, pięknie działa. Zasięg UMTS przeważnie wskazuje 3-4/5. W czym problem? Niezbyt jestem obyty w "tych sprawach", więc prosiłbym o wytłumaczenie w miarę na mój łeb. Dziękuję.
Jeśli był już taki temat, przepraszam, szukałem i nie znalazłem.

Pozdrawiam, Dend
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: UMTS blueconnect, problem

Post autor: Sundance_kid »

Dend jaki modem?
Mozesz wymusić podtrzymywanie HSDPA jednak będzie to rozwiązanie tymczasowe i pożre jakąś pulę danych. Sposób masz opisany m.in tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=162199#162199
Dend
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Dend »

Mój modem to: Huawei E220
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Dend niestety pozostaje Ci tylko albo zmiana modemu na inny (nie mający takiego problemu), albo pingowanie jakiegoś serwera. U mnie ten problem ustąpił po przesiadce na Sierra AirCard 881 :) A miałem Huawei E630.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ