trasa Waw-Katowice(PKP) i pytania dotyczace modemu/sieci

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kris81
Początkujący użytkownik forum

trasa Waw-Katowice(PKP) i pytania dotyczace modemu/sieci

Post autor: Kris81 »

witam, mam do Was pytanie.
Korzystam z modemu Option Icon 225 (USB) w sieci PLUS.
Dzis rano podrozowalem do Katowic. Na terenie Warszawy i okolic modem i predkosci dzialaly b. dobrze (zasieg HSDPA, 3g).
Po opuszczeniu Warszawy modem nadal byl zalogowany do sieci ale w nawiasie pokazal sie komunikat Plus(CSD). W tym momencie dane przestaly byc przesylane. Poczekalem ok. 1 godz i nic. Wylaczylem/ wlaczylem program (iPlus Manger 2.2 na Windows 7 starter - netbook).
Podobnie z modemem - odlaczylem/ podlaczylem. I nic a w zasadzie gorzej bo nie moglem ponownie zalogowac sie do sieci - mialem napisac "brak sieci". Probowalem roznych kombinaji i roznych sekwencji podlaczania modemu - przed/ po uruchomieniu iPlus Managera.

Zresetowalem komp. dalej nic. Zalogowalem sie ponownie do siec dopiero w Sosnowcu, tuz przed Katowicami.

Teraz wracam z Katowic - polaczenie CSD ciagle aktywne, cala droga przegladam strony, przesylam dane, etc.

Nie moge znalezc tu zadnej prawidlowosci.
Podobnie mialem dzien wczesniej, wyjezdzajac z Torunia byla zmiana z 3g na CSD i 0 przesylu danych. Program sie zawiesil, modem pozniej nie zalogowal sie do sieci.
Rownolegle mam tel. w Plusie i obserwowalem jak zasieg byl tam na 4 kreski.

Czy macie podobne doswiadczenia i czy moglbym poprosic o wskazowki?

Do tego dochodzi problem ze jeszcze nigdy nie udalo mi sie za pierwszym razem odpalic netu - tzn wkladam modem do USB odpalam iPlus manager - nie moge sie zalogowac, przy otwartym programi wyciagam i wkladam modem - wtedy z reguly loguje sie.

Sprobowalem innej kolejnosci. Najpierw odpalam aplikacje pozniej wkladam modem - podobna sytuacja, blad w logowaniu i info brak sieci, ponownie wkladam i wyciagam modem jest ok.

Generalnie nie moge znalezc tu zadnej prawidlowosci. Czy sa jakies zalecenia najpierw modem, pozniej aplikacja lub odwrotnie?
A przede wszystkim dlaczego na tej samej trasie na PLUS (CSD) rano nic nie dzialalo a teraz smiga bez zarzutu?
Jak mam postepowac przy braku przesylania danych na statusie Plus (CSD) aby moc korzystac z sieci - jakie czynnosci powinienem wykonac?

Z gory dzieki za info
pozdr
k.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: trasa Waw-Katowice(PKP) i pytania dotyczace modemu/sieci

Post autor: YaHooo »

Kris81 pisze:Teraz wracam z Katowic - polaczenie CSD ciagle aktywne, cala droga przegladam strony, przesylam dane, etc.
To usiądź jak będziesz otwierał następny rachunek z Plusa... Połączenie CSD jest płatne poza abonamentem za minutę połączenia.
Kris81 pisze:Rownolegle mam tel. w Plusie i obserwowalem jak zasieg byl tam na 4 kreski.
Generalnie telefony są bardziej czułe, a kreski jeszcze nic nie znaczą. Ponieważ mogą być inaczej wykalibrowane. Poza tym można powiedzieć, że modem złapał zasięg GSM (taki jak telefon) i to ten zasięg pokazywał iPlus Manager. Nie był to zasięg 3g, lecz zwykłe GSM (BTS nie miał transmisji EDGE/GPRS dlatego transmisja poszła po CSD).
Kris81 pisze:Do tego dochodzi problem ze jeszcze nigdy nie udalo mi sie za pierwszym razem odpalic netu - tzn wkladam modem do USB odpalam iPlus manager - nie moge sie zalogowac, przy otwartym programi wyciagam i wkladam modem - wtedy z reguly loguje sie.
Po pierwsze wywal iPlus Managera, zainstaluj same sterowniki do modemu oraz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Kris81 pisze:Jak mam postepowac przy braku przesylania danych na statusie Plus (CSD) aby moc korzystac z sieci - jakie czynnosci powinienem wykonac?
Nie łącz się nigdy po CSD, bo znabkrutujesz. A jak wyżej napisałem wywal iPlus Managera i powinno być ok.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kris81 pisze:polaczenie CSD ciagle aktywne
No to przygotuj się na duży rachunek jak byłeś CSD połączony.

Czy aby nie masz w iPlus Managerze zaznaczonej opcji żeby łączył tylko w 3G (albo nie używałeś gdzieś modemu z zaznaczeniem opcji "Only 3G"?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

wojteks pisze:(albo nie używałeś gdzieś modemu z zaznaczeniem opcji "Only 3G"?
Ale wtedy (może się mylę) modem nie zarejestrował by się do sieci (nawet do CS) po wyjściu z obszaru pokrytego UMTS.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk właśnie nie wiem jak to do końca jest. Jednak jak ja miałem włączone wymuszanie 3g, to czasem iPlus Manager chciał się uparcie łączyć po CSD, więc całkiem możliwe, że nawet jak się wymusi łączenie po 3g, to można połączyć się po CSD. W końcu powinno wystarczyć wpisanie odpowiedniego numeru podczas łączenia się w dial-up'ie.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:W końcu powinno wystarczyć wpisanie odpowiedniego numeru podczas łączenia się w dial-up'ie.
Ale żeby połączyć się dialupem też trzeba być zalogowanym do sieci,a radio przestawione w tryb UMTS na to nie pozwoli przy braku zasięgu 3G.
Przetestuję to przy okazji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Ale żeby połączyć się dialupem też trzeba być zalogowanym do sieci,a radio przestawione w tryb UMTS na to nie pozwoli przy braku zasięgu 3G.
W sumie masz rację :ok: Nigdy mi iPlus Manager przy braku zasięgu nie proponował łączenia się po CSD. Następowało to jedynie w przypadku niepowodzenia podczas próby nawiązania połączenia po 3g/2g gdzie modem był zalogowany do sieci.
Kris81

No to faktycznie kicha

Dwa pytania w zwiazku z tym:
- jak moge uniknac podobnych sytuacji (CSD), w ustawieniach iPlus M mam domyslne polaczenie APN Internet, polaczenie z CSD nawiazalo sie automatycznie - czy moge jakos wymusic aby program mnie pytal o zgode na nawiazanie CSD? probowalem je usunac ale nie moge, haslo i login tez sa zapisane w ten sposob ze nie moge ich usunac i wyglada na to ze bede dowiadywal sie o polaczeniu z CSD po fakcie?

- czy faktycznie wiekszosc z Was nie korzysta z iPlus M i czy zalecacie zmiane programu?
Czy program wspomniany wyzej umozliwi mi kontrolowanie/ wyeliminowanie polaczen z CSD?

Dzieki
Ostatnio zmieniony 2010-03-14, 13:41 przez Kris81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Kris81 pisze:jak moge uniknac podobnych sytuacji (CSD)
Użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> albo skonfigurować dial-up
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Kris81 pisze:- czy faktycznie wiekszosc z Was nie korzysta z iPlus M i czy zalecacie zmiane programu?
Najlepsza opcja. Inna to utworzenie nowego profilu w iplus menager. Jak to dokładnie zrobić to już nie pamiętam. Ale można zrobić profil bez awaryjnego łączenia po csd. Wtedy trzeba ustawić go jako domyślny.

Ale lepszym pomysłem jest użycie albo aplikacji producenta modemu, albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Kris81 pisze:probowalem je usunac ale nie moge, haslo i login tez sa zapisane w ten sposob ze nie moge ich usunac i wyglada na to ze bede dowiadywal sie o polaczeniu z CSD po fakcie?
Z tego co pamiętam z początków użytkowania iPlus Managera (ale nie mam go od bardzo dawna na dysku) trzeba dać nowy profil i w połączeniu awaryjnym (chyba tak to się nazywało) nie wybierać nic. Ale osobiście polecam jak koledzy wyżej TNI.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Ja natomiast polecam GT Connect od Optiona - lepsze rozwiązanie dla osoby nie potrzebującej zaawansowanych funkcji, oferowanych przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .

http://www.option.com/en/support/softwa ... s/icon225/
Kris81

dzieki Patryk, instalacja prosta, konfiguracja automatyczna, niestety nie udalo mi sie znalezc prostej konfiguracji dla iPlus i Option do Top_netinfo a nie mam wiedzy zeby zrobic to intuicyjnie

czy ten programik moze mnie polaczyc z CSD? (nie widze opcji eliminowania tego zjawiska)
ustawienia na tem moment wygladaja tak jak na zalaczonym obrazku

Obrazek

jedna rzecz ktora fajnie byloby miec to miesieczna suma wymienionych danych - jest historia polaczenia ale sumy jako takiej nie widze

OK JEST NA GORZE JUZ WIDZE, swietnie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Kris81 pisze:czy ten programik moze mnie polaczyc z CSD? (nie widze opcji eliminowania tego zjawiska)
Jest to normalny program, bez funkcji naciągania na dodatkowe koszta. No chyb, że zaczniesz smsy wysyłać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Kris81 pisze:czy moge jakos wymusic aby program mnie pytal o zgode na nawiazanie CSD?
Ustawić swój numer komórki do połączenia CSD.
W komórce wpisujesz numer iPlusa i wiesz kiedy będzie łączyło się po CSD.
Kris81 pisze:czy faktycznie wiekszosc z Was nie korzysta z iPlus M i czy zalecacie zmiane programu?
Doświadczeni użytkownicy starają się nie korzystać z aplikacji operatorów.
wojteks pisze:No to przygotuj się na duży rachunek jak byłeś CSD połączony.
Gdybyś mógł napisać ile Ciebie podliczyło.

Kod: Zaznacz cały

Jeśli chcesz sprawdzić na jaką kwotę wykonano już połączenia z Twojego numeru w tym miesiącu, wyślij SMSa
o treści N lub pustego SMS pod numer 2580.
ODPOWIEDZ