intel Wireless WiFi Link 4965AGN nie widzi kanałów 12 i 13
Moderator: Moderatorzy
- YORK
- Użytkownik forum
intel Wireless WiFi Link 4965AGN nie widzi kanałów 12 i 13
Witam,
Chciałem dziś ustawić kanał na jak najwyższy (duże zagęszczenie w eterze) i okazało się, że mini karta intel® Wireless WiFi Link 4965AGN ze sterownikiem v. 13.1.1.1 (z 2010-01-13) w laptopie (Dell Inspiron 1720) nie wykrywa 12 i 13 kanału.
W specyfikacji karty http://www.intel.com/network/connectivity/products/wireless/wireless_n/techdocs.htm podają pełne pasmo 2,4 GHz więc nie zakładam, że są jakieś ograniczenia. W ustawieniach karty także nie znalazłem żadnej możliwości ograniczania dostępnych kanałów.
Przyczyna nie tkwi także po stronie rutera (Linksys WAG200G). Sprawdziłem innym odbiornikiem i ten widzi zarówno 12 jak i 13 kanał.
Ma ktoś jakiś pomysł w czym rzecz?
Edit 15-03-2010 20:30
Właśnie znalazłem odpowiedź. Laptop był kupiony w Stanach, a tam rzeczywiście są tylko kanały 1-11.
Czy, w takim wypadku, jeśli znajdę inne sterowniki ('europejskie'), to karta będzie działać w zakresie 1-13? Czy robią różne karty, w zależności na jaki rynek?
Chciałem dziś ustawić kanał na jak najwyższy (duże zagęszczenie w eterze) i okazało się, że mini karta intel® Wireless WiFi Link 4965AGN ze sterownikiem v. 13.1.1.1 (z 2010-01-13) w laptopie (Dell Inspiron 1720) nie wykrywa 12 i 13 kanału.
W specyfikacji karty http://www.intel.com/network/connectivity/products/wireless/wireless_n/techdocs.htm podają pełne pasmo 2,4 GHz więc nie zakładam, że są jakieś ograniczenia. W ustawieniach karty także nie znalazłem żadnej możliwości ograniczania dostępnych kanałów.
Przyczyna nie tkwi także po stronie rutera (Linksys WAG200G). Sprawdziłem innym odbiornikiem i ten widzi zarówno 12 jak i 13 kanał.
Ma ktoś jakiś pomysł w czym rzecz?
Edit 15-03-2010 20:30
Właśnie znalazłem odpowiedź. Laptop był kupiony w Stanach, a tam rzeczywiście są tylko kanały 1-11.
Czy, w takim wypadku, jeśli znajdę inne sterowniki ('europejskie'), to karta będzie działać w zakresie 1-13? Czy robią różne karty, w zależności na jaki rynek?
York
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: intel Wireless WiFi Link 4965AGN nie widzi kanałów 12 i 13
A ma jeszcze amerykański system czy już zainstalowałeś polski?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety w intelach takiej opcji nie ma.Blido pisze:Czy zmiana regionu we właściwościach karty nie pomaga? Chodzi mi o tą opcję:
- YORK
- Użytkownik forum
Sorry za zwłokę.
System jest amerykański i nie chcę go zmieniać. Ustawienia regionalne są polskie.
i
Sprawdzę zaraz sterownik z polskiej strony Dell'a. Ten który mam w tej chwili, to najnowsza wersja ze strony Intela, której Dell w ogóle nie udostępnia. Może tu jest przyczyna. Gorzej jeśli winnym miałby być system. Wtedy będę musiał odpuścić te dwa 'europejskie' kanały.
Edit 15-03-2010 23:01
No niestety zmiana sterownika nic nie dała. Czyli pewnie wersja Windowsa ma znaczenie. W sumie to głupie, że intel nie daje możliwości wyboru zakresu z jakiego chce się korzystać tak jak jest to w przypadku karty podanym przez Blido. Zwłaszcza, że to mini karta wkładana do laptopów. A może jest gdzieś opcja w samym systemie operacyjnym (poza ustawieniem regionu) która pozwala na taką zmianę? A jeśli nie, to ciekawe czy we wszystkich edycjach Visty (w ramach tego samego regionu), np. Home Premium Edition czy Ultimate nie można tego zmienić? W Ultimate można zmieniać wersję językową, to może i inne zmiany są możliwe?
W każdym razie Panowie dziękuję za odzew.
krystianb pisze:A ma jeszcze amerykański system czy już zainstalowałeś polski?
System jest amerykański i nie chcę go zmieniać. Ustawienia regionalne są polskie.
Blido pisze:Czy zmiana regionu we właściwościach karty nie pomaga?
i
Niestety krystianb ma rację. Nie mam takiej opcji.krystianb pisze:Niestety w intelach takiej opcji nie ma.
Sprawdzę zaraz sterownik z polskiej strony Dell'a. Ten który mam w tej chwili, to najnowsza wersja ze strony Intela, której Dell w ogóle nie udostępnia. Może tu jest przyczyna. Gorzej jeśli winnym miałby być system. Wtedy będę musiał odpuścić te dwa 'europejskie' kanały.

Edit 15-03-2010 23:01
No niestety zmiana sterownika nic nie dała. Czyli pewnie wersja Windowsa ma znaczenie. W sumie to głupie, że intel nie daje możliwości wyboru zakresu z jakiego chce się korzystać tak jak jest to w przypadku karty podanym przez Blido. Zwłaszcza, że to mini karta wkładana do laptopów. A może jest gdzieś opcja w samym systemie operacyjnym (poza ustawieniem regionu) która pozwala na taką zmianę? A jeśli nie, to ciekawe czy we wszystkich edycjach Visty (w ramach tego samego regionu), np. Home Premium Edition czy Ultimate nie można tego zmienić? W Ultimate można zmieniać wersję językową, to może i inne zmiany są możliwe?
W każdym razie Panowie dziękuję za odzew.
York
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Niestety muszę Cie zmartwić, na 99% albo 13 kanałów albo amerykański system. Sprawdzone bym powiedział doświadczalnie. I nic tu ustawienia regionalne nie dają.YORK pisze:System jest amerykański i nie chcę go zmieniać.
- YORK
- Użytkownik forum
krystianb tak już z innej beczki ale ciągle ws. tej samej karty. Powiedz proszę (tak dla laika) czy dobrze rozumiem zasadę działania karty z maksymalną prędkością przesyłu (do 300Mbit/s). Oczywiście musi pracować w trybie n ale dodatkowo na dwóch zakresach 2,4GHz i 5GHz ? Dopiero wtedy da się z niej wyciągnąć pełną prędkość? Jeśli tak jest, to nie wiem jakie rutery tak pracują, bo na żaden taki się nie natknąłem.
York
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie normalne N z tego co wiem potrzebuje tylko jednej częstotliwości do uzyskania maksymalnej prędkości(co najwyżej kanał jest 2 razy szerszy=2 kanały g ). Tylko liknksys w swoim drafcie wymyślił sobie korzystanie z 2 częstotliwości na raz.YORK pisze:Oczywiście musi pracować w trybie n ale dodatkowo na dwóch zakresach 2,4GHz i 5GHz ?
Znaczy się ta Twoja karta jest draft N, bo to dość stary wynalazek. Chyba, że się okazała zgodna ze standardem N. Musisz trochę w internecie poszukać.
Podobno karty draft N intela działały ze sprzętem dlinka (ale chyba wszyscy wiemy ile ten sprzęt z marketów jest wart)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niestety opcja którą Ci pokazałem jest właśnie tą opcją systemowąYORK pisze:A może jest gdzieś opcja w samym systemie operacyjnym (poza ustawieniem regionu) która pozwala na taką zmianę?

- YORK
- Użytkownik forum
krystianb pisze:(...)Podobno karty draft N intela działały ze sprzętem dlinka (ale chyba wszyscy wiemy ile ten sprzęt z marketów jest wart)
Właśnie, przez przypadek, z forum D-linka http://forums.dlink.com/index.php?topic=848.0 http://forums.dlink.com/index.php?topic=848.0 dowiedziałem się że potrzebne są 2 zakresy do wyciśnięcia pełnej możliwej prędkości.
Ale dobra, zostawmy to. Niepotrzebnie tylko, prawie 3 lata temu, wyrzuciłem $20 czy $30 (ponad standardową g) za kartę z której 'szybszości' pewnie nigdy nie skorzystam.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-16, 00:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-03-16, 00:44 przez YORK, łącznie zmieniany 1 raz.
York
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przejrzałem z grubsza specyfikację http://www.intel.com/network/connectivi ... chdocs.htm i ani słowa o połączeniach na 2 częstotliwościach nie znalazłem. Jest tylko o tym, że do pełnej prędkości potrzebuje kanału o szerokości 40MHz, w innym miejscu jest wspomniane o przyjazności dla sąsiadów i kanale 40MHz w paśmie 5GHz, co może sugerować że taką szerokość da się uzyskać tylko na 5GHz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca, bo to są opcje sterownika karty wi-fi. Ja mam nieco starszą kartę Intela (3945abg), ale też nie mogę ustawić kanałów 12 oraz 13 pomimo, że mam system z naszymi ustawieniami. Co więcej Intel PROSet/Wireless jest w naszym języku. Chyba trzeba poszukać odpowiednich sterowników. Ale nigdy aż tak mocno to nie było mi potrzebne, więc nie wnikałem za bardzo.Blido pisze:Niestety opcja którą Ci pokazałem jest właśnie tą opcją systemową
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze jeśli chodzi o intele to wiem, że teoretycznie intel 2200bg w adhoc potrafił pracować tylko na 1-11 ale ponoć wykrywał sieci na wszystkich kanałach i łączył się z nimi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W moim mogę ustawić na ad-hoc b/g kanały 1-11, w a 36-48. A niestety nie mam żadnego routera pod ręką by przetestować czy wykrywa sieci na 12/13 kanale.krystianb pisze:Jeszcze jeśli chodzi o intele to wiem, że teoretycznie intel 2200bg w adhoc potrafił pracować tylko na 1-11
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Potwierdzam, zarowno 2200BG jak tez 3945ABG testowalem na 13 kanale z AP i dzialaly.krystianb pisze:Jeszcze jeśli chodzi o intele to wiem, że teoretycznie intel 2200bg w adhoc potrafił pracować tylko na 1-11 ale ponoć wykrywał sieci na wszystkich kanałach i łączył się z nimi.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Czy na Windows Vista można używać menedżera połączeń od producenta karty zamiast usługi WLAN Autoconfig?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Można. Mam kartę Edimaxa z oprogramowaniem Ralinka i bez problemu mogę łączyć się z siecią :KrissTofferr pisze:Czy na Windows Vista można używać menedżera połączeń od producenta karty
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
To dobrze bo mam pomysł. Jeśli to system (Vista) ignoruje kanały 12 i 13 to da się to obejść używając "niesystemowego" menedżera połączeń:Jaco pisze:Można.
Intel PROSet/Wireless WiFi Connection Utility for Windows Vista 64-Bit dla 4965AGN.