Witam wszystkich jestem tu nowy i mam taki problem. Mam laptopa i jestem podłączony do internetu przez kabel (w domu), jest wszystko ok. Ostatnio byłem poza miejscem zamieszkania i podłączyłem się do internetu przez WIFI wbudowane w laptopie do pewnej sieci (mam pozwolenie od właściciela i hasło) łapie sygnał około 24-48Mb/s i internet strasznie powoli chodzi, na otwarcie strony trzeba długo czekać a niektóre się nie otwierają (o jakimś filmie np. z youtube to można zapomnieć ) i nie wiem co można z tym zrobić, może jakąś antenę dokupić żeby był mocniejszy sygnał? A może trzeba coś poprzestawiać w laptopie na to WIFI. Jeśli ktoś by mógł doradzić to bardzo bym prosił, jestem trochę zielony w temacie komputerów.
Pozdrawiam
Podejdź jak najbliżej nadajnika (routera) i zobacz jak działa. Jaka firma jest operatorem tego łącza ? Operatora możesz sprawdzić tak: Start/Uruchom/wpisz:cmd/wpisz: tracert www.onet.pl i jak możesz zamieść zrzut ekranu (przyciśnij przycisk PrtSc i daj Wklej w zakładce edycja w programie Paint)
Z tym jest problem bo teraz jestem w domu.Ale pewnie niedługo będę tam jechał i myślałem że może coś trzeba tylko poprzestawiać w laptopie.Byłem blisko nadajnika i było to samo (znajomy był w tym samym miejscu ze swoim laptopem i u niego wszystko śmiga elegancko) on ma nowszego i mówi że ma mocną kartę sieciową.
arni3 pisze:i internet strasznie powoli chodzi, na otwarcie strony trzeba długo czekać a niektóre się nie otwierają (o jakimś filmie np. z youtube to można zapomnieć ) i
Być może dostawca stosuje dostęp do sieci poprzez serwer proxy który trzeba wpisać do ustawień połączenia z netem. Tak jest u mnie. Bez proxy net działa z prędkością EDGE.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jak będę na miejscu to spróbuje z tym adresem proxy.Jaco dziękuje bardzo za zainteresowanie i pomoc.Gdyby jeszcze ktoś mógł zobaczyć czy ta moja karta jest dobra czy słaba.
arni3 pisze:Gdyby jeszcze ktoś mógł zobaczyć czy ta moja karta jest dobra czy słaba.
Jeśli chodzi o kartę WiFi, to Ralink nie jest w tym najlepszy. Lepiej kupić coś na USB, oczywiście z wtykiem RP/SMA na antenę zewnętrzną, np. Ovislinka WL-1600USB.
Jaco pisze:Ja polecę sprawdzoną nawet tu na forum: Edimax EW-7318USg.
Ta też jest nienajgorsza, ale jednak Ovislink ma znacznie większą moc transmisji (około dwukrotnie), większą czułość i antenę o większym zysku w komplecie. I nawet jest o kilka zł tańszy http://www.skapiec.pl/site/cat/46/comp/410438
Czytałem trochę o Edimax EW-7318USg. i Ovislinka WL-1600USB. nie jestem żadnym znawcą ale wydaje mi się że Ovislinka chyba może być lepsza (czytając opinie użytkowników ),chyba że jeszcze coś możecie zaproponować w cenie do 100 zł.
Witam ponownie mam takie pytanko jakby ktoś mógł doradzić co wybrać,"" Ovislinka WL-1600USB czy Edimax EW-7711USn USB"" z internetem będę się łączył w Dani.Czy ten Edimax to coś nowego?