Play Online+zmiana z WCDMA na HSPDA

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
timon2611
Początkujący użytkownik forum

Play Online+zmiana z WCDMA na HSPDA

Post autor: timon2611 »

Witam
Po pierwsze jestem nowy gdyz od niedawana korzystam z internetu na karte^^
Po drugie w zwiazku ze swoim problemem przesiedzialem 2 dni na znanej wszystkim stronie google.pl^^
Po trzecie moj problem:
W zwiazku ze zmiana miejsca zamieszkania i nadchodzaca nastepna zmiana rodzice zdecydowali sie na internet bezprzewodowy (logiczne, nie musze tlumaczyc wiecej no nie?)
A ja ich kochane dziecko uwielbiam gry mmo, w tym wowa...
Mmo to gry ktore nie wymagaja szybkiego transweru jak FPSy, potrzeba tylko nieprzewanego transweru do malych ale czestych ilosci danych(wlasciwie to jak sie spojrzy na przesylanie danych to jest to okolo 2-5kb/sek przy pobieraniu i 1-3kb/sek przy wysylaniu
Przy kablowym internecie nie stanowi to zadnego problemu i co lepiej zaopatrzeni szczesliwcy moga spokojnie grac i pobierac pliki jednoczesnie, jednak gdy chodzi o internet bezprzewodowy pojawia sie problem.
Pomijajac fakt ze przesylanie danych "po" powietrzu (bo tak to chyba dziala) ma wieksze opoznienia, to internet nie jest stabilny. Jedno zachwianie i juz dostaje sie disconnecta (dalej bede uzywal DC) takim najczestszym zachwianiem jest przejscie z sieci HSDPA na WCDMA i na odwrot.
Czytalem pare opinii i nie wyglada to tak iz przy niskim wykorzystaniu lacza modem sam zmienia mi predkosc tylko zalezy to od zasiegu. Mozliwe ze jest jeszcze jakis inny powod czemu dostaje w grze DC, jednakze jak dotad zauwazylem tylko ten. jestem w stanie zawsze chodzic nawet na WCDMA (play oferuje 1mb przy modemie 3.6, co oznacza ze WCDMA ktore obsluguje 2mb w zupelnosci wystarczy a HSDPA, ktore oferuje ponad 14mb jest kompletnie zbedne) poprawcie jesli gdzies sie myle.
Slyszalem o wielu osobach ktore skutecznie graja w gry mmo(lub graly) na internecie bezprzewodowym wiec sadze ze problem da sie jakos naprawic.
Jesli istnieje tez internet ktory moge przeniesc z domu do innego domu a nie bedzie sprawial takich problemow to prosze powiedzcie mi (oszczedzic mi prosze reklamowanie blueconnecta czy iplusa, chodzi mi o inny rodzaj internetu).

Co do zasiegu mam od 76% do 98% wedlug programu play, czytalem ze podobno zawyza (co by sie zgadzalo z tym iz przy zasiegu 30% nie moglem sie polaczyc poniewaz podobno nie bylo zasiegu^^)

PS. z gory dziekuje za wszelkie sensowne posty i proby pomocy.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-03-19, 21:17 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem Forum! Pisanie zgodnie z zasadami pisowni jest obowiązkowe
Ok. Do poprawnej pisowni zazwyczaj sie stosuje, jednak nie sadzilem ze duze litery tez wchodza w gre^^(dobrze ze nie musze ę, ą, ż, ń its pisac bo bym chyba zwariowal...)
Bede pamietal^^
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:53 przez timon2611, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdro od timona :cfaniak:
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Re: Play Online+zmiana z WCDMA na HSPDA

Post autor: Tomekm91 »

W czasie grania >>> START>URUCHOM(znaczek windowsa na klawiaturze+R)> ping wp.pl -t -l 100 i po problemie. Dziwne, bo sam gram w WoW-a na PLAY i nawet jak mi przejdzie na UMTS, to żadnego DC nie dostaje. ;)

Pozdrawiam.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
timon2611

W takim razie nie wiem czemu mnie rozlacza.
Wyczytalem na innym forum ze przejscie z przykladowo HSDPA na WCDMA jest przyczyna wszelkich DC na internecie bezprzewodowym^^
Jako ze nie mam sil aktualnie przetestowac tego rozwiazania (zrobie to za pare godzin jak sie wyspie), to pozniej odpisze czy faktycznie to pomoze (szczerze licze, wierze, marze i w ogóle by pomoglo) :D
Dzieki ^^

EDIT: Tak wiec sposob podany wyzej niestety nie pomogl :cry:
Skoro jednak mozna na PLAYu grac w wowa to nie bede sie poddawal i ponawiam prosbe o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:54 przez timon2611, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

timon2611 pisze:Tak wiec sposob podany wyzej niestety nie pomogl
Dalej Ci schodzi na UMTS? Spróbuj pingować większym pakietem. Wartość 100 w poleceniu

Kod: Zaznacz cały

ping wp.pl -t -l 100
jest tylko przykładowa. Sam ją musisz dobrać aby było ok. Czasem wystarczy 52bajtów, czasem 1000. Dlatego musisz poeksperymentować jaka wartość będzie u Ciebie odpowiednia. Ja radzę dobierać taką minimalną wartość aby nie schodził na WCDMA.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
timon2611

Hmm czyli zamiast 100 mam wstawic wieksza czy mniejsza liczbe bo sie pogubilem?
Myslalem ze ta liczba to ile razy na sekunde ma probowac^^

EDIT: Dobra sam sie zoorientowalem ze wieksza liczba

EDIT2: No wiec wpisalem liczbe 200. posiedzialem i patrzylem sie na to okienko Playa i faktycznie siedzial HSPDA dlugo, wszedlem na wowa, pogralem 30sek i dostalem DC :klnie: , zminimalizowalem jak najszybciej i patrze.... HSDPA...
Nie zmienilo sie...
Czyli moze faktycznie nie w tym problem :klnie:
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:54 przez timon2611, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

timon2611 pisze:posiedzialem i patrzylem sie na to okienko Playa i faktycznie siedzial HSPDA dlugo, wszedlem na wowa, pogralem 30sek i dostalem DC
A jak popatrzysz na pingi w tym czarnym oknie, to w czasie gdy masz DC to nie zwiększa się czas odpowiedzi?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
timon2611

YaHooo pisze:A jak popatrzysz na pingi w tym czarnym oknie, to w czasie gdy masz DC to nie zwiększa się czas odpowiedzi?
Nie do konca jestem pewien ale i bez tego DC moge spojrzec w okienko i zobaczyc wyrozniajace sie czasy:
Sredni to mniej wiecej: 200-300
A te dziwolagi to: 1000, 1500, 2000

takze faktycznie mam czasem takie opoznienie (nawet czesto)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomekm91 »

Możliwe że w Twoim rejonie Play coś grzebie i za jakiś czas będzie wszystko OK. Jeszcze nie tak dawno każdy w PLAY miał taki problem jak Ty, ale po jakimś czasie to przeszło. Trudno coś doradzić, mi wszystko działa jak należy.
Fort Minor & LINKIN PARK & Dead By Sunrise
timon2611

Tomekm91 pisze:Możliwe że w Twoim rejonie Play coś grzebie i za jakiś czas będzie wszystko OK
No przyznam szczerze ze marne pocieszenie...
Jak do nich zadzwonie to beda cos o tym wiedzieli czy zaczna udawac greka?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

timon2611 pisze:Nie do konca jestem pewien ale i bez tego DC moge spojrzec w okienko i zobaczyc wyrozniajace sie czasy:
Sredni to mniej wiecej: 200-300
A te dziwolagi to: 1000, 1500, 2000
To może masz obciążoną sieć? Próbowałeś grać po 24 w nocy?
timon2611

No to ogolnie problem w wiekszosci rozwiazany^^ :zdrowko:
Po poscie Tomekm91 zadzwonilem do PLAY i dowiedzialem sie iz nie mam najnowszysch sterownikow do modemu (zal jak stad do Honolulu, wiem....)
Problem z DC zniknal calkowicie, jednakze latency pozostalo wysokie: cos jak 900 albo wiecej
W zwiazku z tym przestestuje internet w nocy i zobaczymy :cfaniak:
Jesli mam przeciazona siec to nic z tym nie zrobie prawda? :/
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:55 przez timon2611, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

timon2611 pisze:Problem z DC zniknal calkowicie, jednakze latency pozostalo wysokie: cos jak 900 albo wiecej
Na to bym nie wpadł, że to wina driverów...
timon2611 pisze:Jesli mam przeciazona siec to nic z tym nie zrobie prawda?
W sumie można by postarać się o antenę kierunkową i szukać mniej obciążonego nodeB.

PS. na forum mamy taką zasadę, że danej osobie w jednym wątku dajemy max 1 punkt pomógł. Dlatego usunąłem "nadwyżkę" w tym wątku :)
timon2611

Uff normalnie ledwo zyje... Wrecz spie na klawie...(3:40) ale do rzeczy^^
W srodku dnia mialem takie latency ze mnie :cenzura: (no wiecie) trafiala, wieczorem sie poprawilo spadlo do 600-1000ms.
Wkurzylem sie strasznie i ponownie zadzwonilem do PLAYa...
No wiec zwiekszyli mi przepustowosc lacza na maxa i nie pomoglo xD, wiec... zadzwonilem jeszcze raz^^
Nawtykalem im ze nie moze tak byc ze to jakies zarty zeby po 23 dopiero latency bylo 400-700 (no wiecie chcialbym 100-250 jakies)
Ostatecznie jakis problem tam zobaczyli i zglosili do dzialu technicznego dzieki czemu niedlugo powinienem dostapic zaszczytu ze to PLAY zadzwoni do mnie^^
Jak cos sie wyjasni do dam znac a na razie moge powiedziec ze po 21:30 JAKOS dalo rade grac^^
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 07:34 przez timon2611, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

timon2611 pisze:No wiec zwiekszyli mi przepustowosc lacza na maxa i nie pomoglo xD
A to ciekawe jak to zrobili, bo chyba nie włączyli Ci magicznym przyciskiem większego dosyłu do nodeB :cwaniak:
timon2611 pisze:na razie moge powiedziec ze po 21:30 JAKOS dalo rade grac^^
Jednak ja stawiam na obciążenie sieci.
ODPOWIEDZ