"Nie udało się zalogować do sieci"...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
"Nie udało się zalogować do sieci"...
Witam. Od półtora roku jestem abonentem sieci iPlus i właścicielem modemu Huawei E180. Do tej pory chwaliłem sobie usługi tej firmy, ale od kilku dni dzieje się coś dziwnego i irytującego. Otóż aplikacja dostępowa co kilka/kilkanaście minut generuje komunikat "Nie udało się zalogować do sieci". I to w momencie kiedy internet działa bez zarzutu, można przeglądać strony i pobierać pliki! Nie rozumiem tego. Przedtem tego nie było. No cóż, od biedy można by z tym żyć (można przecież uruchomić połączenie bezpośrednio, bez otwierania aplikacji), gdyby nie fakt, że od tych kilku dni również połączenia zaczęły się zawieszać. I to bez żadnej prawidłowości. Nieraz od razu, nieraz po kilku godzinach, bez żadnego związku z tym co się akurat robi na kompie. Nagle wszystko się blokuje i koniec. Amen. Zero netu. A ikonka systemowa pokazuje, że połączenie wciąż trwa! Czasem wystarczy zamknięcie i ponowne uruchomienie połączenia (co notabene trwa teraz znacznie dłużej niż poprzednio), ale czasem trzeba aż odłączać modem. Zupełnie jakby nagle wszystko zwariowało. Nie wgrywałem w tym czasie żadnych nowych programów i nie aktualizowałem systemu. Odinstalowanie aplikacji i modemu oraz powtórne ich zainstalowanie nic nie daje. Proszę o jakąś pomoc lub choćby wyjaśnienie co może być na rzeczy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: "Nie udało się zalogować do sieci"...
Jakiś problem z siecią. Proponuję zgłaszać to do operatora.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja bym jeszcze radził spróbować na innym komputerze, ewentualnie w innej lokalizacji aby mieć pewność, że to nie wina Twojego sprzętu.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Obawiam się, że to może nie być wina sieci. Sieć może odpowiadać za kłopoty z połączeniem, ale nie za zwiechy aplikacji i modemu. Zauważyłem teraz jeszcze coś. Mianowicie po zawieszeniu się netu, gdy próbuję zamknąć aplikację iplusa (lub bezpośrednie połączenie), wlecze się to jak krew z nosa, a gdy w końcu nastąpi, to modem wygląda jakby dalej pracował, a dioda kontrolna świeci się ciągłym światełkiem. Dopiero odłączenie modemu pomaga.
Sprawdzenie na innym komputerze, póki co, niestety odpada. A w innej lokalizacji? Czyli np. na innej partycji?
Sprawdzenie na innym komputerze, póki co, niestety odpada. A w innej lokalizacji? Czyli np. na innej partycji?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Zainstaluj same stery, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i zobacz czy będzie to samo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przetestuj jeszcze za pomocą innego menadżera jak koleżanka Ci radzi, bo może to być wina menadżera. Ale z mojego doświadczenia wynika, że prace w sieci mogą powodować kłopoty z zawieszaniem się modemu.righeira pisze:Sieć może odpowiadać za kłopoty z połączeniem, ale nie za zwiechy aplikacji i modemu.
Nie, chodziło mi o inną część miasta, tak aby modem łączył się z innym BTS'em.righeira pisze:A w innej lokalizacji? Czyli np. na innej partycji?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Wygląda na to, że za tymi problemami chyba faktycznie stały jakieś problemy z siecią, bo dzisiaj już było wszystko OK. W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc.
Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać czy są jakieś zauważalne różnice w osiągach iPlusa (typu prędkość, stabilność połączenia, etc.), kiedy używa się aplikacji dostępowych (oryginalnych lub napisanych przez użytkowników), a kiedy korzysta się z "gołego" połączenia?
Przy okazji chciałbym jeszcze zapytać czy są jakieś zauważalne różnice w osiągach iPlusa (typu prędkość, stabilność połączenia, etc.), kiedy używa się aplikacji dostępowych (oryginalnych lub napisanych przez użytkowników), a kiedy korzysta się z "gołego" połączenia?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Te aplikacje tylko nawiązują połączenie i przeważnie uruchamiają "gołe", jak to nazwałeś, połączenie dial-up. Dlatego nie ma to wpływu na osiągi. Jednak czasem się zdarzy, że źle napisana aplikacja potrafi samoczynnie (bez powodów) rozłączyć połączenie. Ja tak miałem w przypadku iPlus Managera...righeira pisze:chciałbym jeszcze zapytać czy są jakieś zauważalne różnice w osiągach iPlusa (typu prędkość, stabilność połączenia, etc.), kiedy używa się aplikacji dostępowych (oryginalnych lub napisanych przez użytkowników), a kiedy korzysta się z "gołego" połączenia?
Pozdrawiam YaHooo