Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam serdeczne jestem nowym użytkownikiem. Jestem zielony w tych sprawach jeżeli mam być szczery. Czytałem FAQ znalazłem na forum programik Top Netinfo. Oto screen przedstawiający że mam 25% zasięg sieci UMTS. http://ifotos.pl/zobacz/ads_nrwqnw.JPG/
Chcę dodać że mieszkam ponad 15km od najbliższego nadajnika UMTS Ery bo posiadam internet blueconnect. Niestety problem w tym że nie mogę się połączyć żeby sprawdzić jak on się sprawuje. Niestety ten zasięg jest przez minute i znów zanika i tak cały czas. Jeżeli chodzi o EDGE to mam ok 75dbm czyli w granicach 50-60% sygnału. W tym całym menagerze blueconnecta poziom sygnału jest cały czas ponad 90% więc nie wiem na co patrzyć. Mieszkam w Witnicy woj. Lubuskie, jeżeli komuś by się chciało zajrzeć to czy mógłby powiedzieć czy są jakieś szanse aby UMTS zagościł u mnie na stałe, czy jakaś antena by cokolwiek dała no i jaka jest przyczyna że nie mogę się połączyć z tym chwilowym UMTS-em. Dodam że w tym oryginalnym programie blueconnecta wgl UMTS-u nie wykrywa... sam nie wiem co o tym myśleć i o co tu chodzi. Liczę na Waszą pomoc a za każdą udzieloną podpowiedź z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Jakość czarno to widzę w twojej sytuacji. Sygnał to możesz mieć nawet bardzo dobry, ale node B może nie chcieć wpuścić cię do sieci (zalogować) z uwagi na dużą odległość od stacji bazowej. Najbliższy (już działający) node B UMTS Ery, znajduje się w Gorzowie Wielkopolskim, przy ul. Metalowców 4a, jakieś ~18 km od Witnicy, a więc jest to już spory dystans. Wyjdź jeszcze z tym modemem i laptopem (jeżeli posiadasz) i sprawdź czy na zewnątrz przy nieco lepszych parametrach sygnału da radę połączyć się z siecią.
Laptopa nie posiadam, ale postaram się w najbliższym czasie jakoś sprawdzić to czy da się połączyć na zewnątrz. No i zastanawia mnie dlaczego zasięg tak skacze albo jest 22% albo 25% albo wgl nie ma sygnału. I dziękuje za szybko udzieloną odpowiedź.
Dobrze by było jak byś sobie załatwił laptopa i sprawdził na zewnątrz, choć i teraz mogę Ci powiedzieć, że na 99,9 % nie da rady połączyć się z siecią. A mając sygnał rzędu ~97 dBm, zastosowanie anteny zewnętrznej raczej nie pomoże, z uwagi na to, co napisałem we wcześniejszym poście. U Ciebie w Witnicy to ja widzę internet od Orange, niezła alternatywa, jesteś zarówno w zasięgu UMTS jak i CDMA więc kupujesz modem hybrydowy AnyData ADU-635WA i możesz przełączać się pomiędzy technologiami w zależności, gdzie lepsze będą osiągi Ale zapewne jesteś związany z operatorem umową terminową, i zmiana operatora na razie nie wchodzi w grę
Ostatnio zmieniony 2010-03-22, 21:24 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak wiem o że Orange jak i Play mają fajne osiągi u mnie. Lecz dowiedziałem się o tym za późno. Przedłużyłem umowę z Erą i już po ptakach. A do końca umowy jeszcze troszkę zostało...1,5 roku
oczkos1990 pisze:Tak wiem o że Orange jak i Play mają fajne osiągi u mnie. Lecz dowiedziałem się o tym za późno. Przedłużyłem umowę z Erą i już po ptakach. A do końca umowy jeszcze troszkę zostało...1,5 roku
No to niestety j.w. musisz kombinować, jeżeli nie złapiesz UMTS, to musisz się męczyć na EDGE'u Zawsze możesz znaleźć chętnego, na przejęcie twojego zaobowiązania wobec operatora, robicie cesję i jesteś wolny. Tylko trzeba kogoś znaleźć. Możesz zamieścić też ogłoszenie w dziale "Ogłoszenia", może znajdzie się ktoś chętny z twojej okolicy.
Tak wiem czytając posty dziś natknąłem się na taką samą podpowiedź A więc dzwoniłem do sąsiada który również ma blueconnecta i ma laptopa ale obecnie jest na delegacji w Poznaniu. Po powrocie przetestujemy jak to będzie wyglądać na zewnątrz Dzięki jeszcze raz
[ Dodano: 2010-03-23, 13:49 ]
Sory za post pod postem ale nie byłoby widać że coś napisałem.
Sprawdzałem dziś jaki będzie sygnał UMTS wystawiając modem za okno. Okzało się że 32% myślę sobie jest nadzieja. Ale niestety łącząc się przez Top Netinfo wyskaują różne błędy 633, 678, 619. Dodatkowo przy wybieraniu nie modemu huawei a portu do komunikacji nie mogę zaznaczyć tego APN. Być może gdzieś popełniłem błąd. Może zła konfiguracja. Mam nadzieje że jednak się uda coś z tym zrobić