Problem z połączeniem UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oczkos1990
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem UMTS

Post autor: oczkos1990 »

Witam serdeczne jestem nowym użytkownikiem. Jestem zielony w tych sprawach jeżeli mam być szczery. Czytałem FAQ znalazłem na forum programik Top Netinfo. Oto screen przedstawiający że mam 25% zasięg sieci UMTS.
http://ifotos.pl/zobacz/ads_nrwqnw.JPG/
Chcę dodać że mieszkam ponad 15km od najbliższego nadajnika UMTS Ery bo posiadam internet blueconnect. Niestety problem w tym że nie mogę się połączyć żeby sprawdzić jak on się sprawuje. Niestety ten zasięg jest przez minute i znów zanika i tak cały czas. Jeżeli chodzi o EDGE to mam ok 75dbm czyli w granicach 50-60% sygnału. W tym całym menagerze blueconnecta poziom sygnału jest cały czas ponad 90% więc nie wiem na co patrzyć. Mieszkam w Witnicy woj. Lubuskie, jeżeli komuś by się chciało zajrzeć to czy mógłby powiedzieć czy są jakieś szanse aby UMTS zagościł u mnie na stałe, czy jakaś antena by cokolwiek dała no i jaka jest przyczyna że nie mogę się połączyć z tym chwilowym UMTS-em. Dodam że w tym oryginalnym programie blueconnecta wgl UMTS-u nie wykrywa... sam nie wiem co o tym myśleć i o co tu chodzi. Liczę na Waszą pomoc a za każdą udzieloną podpowiedź z góry bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączeniem UMTS

Post autor: sp6huk »

Jakość czarno to widzę w twojej sytuacji. Sygnał to możesz mieć nawet bardzo dobry, ale node B może nie chcieć wpuścić cię do sieci (zalogować) z uwagi na dużą odległość od stacji bazowej. Najbliższy (już działający) node B UMTS Ery, znajduje się w Gorzowie Wielkopolskim, przy ul. Metalowców 4a, jakieś ~18 km od Witnicy, a więc jest to już spory dystans. Wyjdź jeszcze z tym modemem i laptopem (jeżeli posiadasz) i sprawdź czy na zewnątrz przy nieco lepszych parametrach sygnału da radę połączyć się z siecią.
oczkos1990

Laptopa nie posiadam, ale postaram się w najbliższym czasie jakoś sprawdzić to czy da się połączyć na zewnątrz. No i zastanawia mnie dlaczego zasięg tak skacze albo jest 22% albo 25% albo wgl nie ma sygnału. I dziękuje za szybko udzieloną odpowiedź.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Dobrze by było jak byś sobie załatwił laptopa i sprawdził na zewnątrz, choć i teraz mogę Ci powiedzieć, że na 99,9 % nie da rady połączyć się z siecią. A mając sygnał rzędu ~97 dBm, zastosowanie anteny zewnętrznej raczej nie pomoże, z uwagi na to, co napisałem we wcześniejszym poście. U Ciebie w Witnicy to ja widzę internet od Orange, niezła alternatywa, jesteś zarówno w zasięgu UMTS jak i CDMA więc kupujesz modem hybrydowy AnyData ADU-635WA i możesz przełączać się pomiędzy technologiami w zależności, gdzie lepsze będą osiągi ;) Ale zapewne jesteś związany z operatorem umową terminową, i zmiana operatora na razie nie wchodzi w grę :(
Ostatnio zmieniony 2010-03-22, 21:24 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
oczkos1990

Tak wiem o że Orange jak i Play mają fajne osiągi u mnie. Lecz dowiedziałem się o tym za późno. Przedłużyłem umowę z Erą i już po ptakach. A do końca umowy jeszcze troszkę zostało...1,5 roku :(
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

oczkos1990 pisze:Tak wiem o że Orange jak i Play mają fajne osiągi u mnie. Lecz dowiedziałem się o tym za późno. Przedłużyłem umowę z Erą i już po ptakach. A do końca umowy jeszcze troszkę zostało...1,5 roku :(
No to niestety j.w. musisz kombinować, jeżeli nie złapiesz UMTS, to musisz się męczyć na EDGE'u :( Zawsze możesz znaleźć chętnego, na przejęcie twojego zaobowiązania wobec operatora, robicie cesję i jesteś wolny. Tylko trzeba kogoś znaleźć. Możesz zamieścić też ogłoszenie w dziale "Ogłoszenia", może znajdzie się ktoś chętny z twojej okolicy.
oczkos1990

Tak wiem czytając posty dziś natknąłem się na taką samą podpowiedź ;) A więc dzwoniłem do sąsiada który również ma blueconnecta i ma laptopa ale obecnie jest na delegacji w Poznaniu. Po powrocie przetestujemy jak to będzie wyglądać na zewnątrz ;) Dzięki jeszcze raz

[ Dodano: 2010-03-23, 13:49 ]
Sory za post pod postem ale nie byłoby widać że coś napisałem.
Sprawdzałem dziś jaki będzie sygnał UMTS wystawiając modem za okno. Okzało się że 32% myślę sobie jest nadzieja. Ale niestety łącząc się przez Top Netinfo wyskaują różne błędy 633, 678, 619. Dodatkowo przy wybieraniu nie modemu huawei a portu do komunikacji nie mogę zaznaczyć tego APN. Być może gdzieś popełniłem błąd. Może zła konfiguracja. Mam nadzieje że jednak się uda coś z tym zrobić
ODPOWIEDZ