Synchronizacja czasu z operatorem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Synchronizacja czasu z operatorem
Posiadając telefon w erze przy włączonym GPRS , przy logowaniu do sieci (po włączeniu telefonu) aparat synchronizuje swój czas systemowy z czasem operatora sieci.
czy za pomocą modemu GSM /GPRS można też uaktualnić czas ?
nie wiem czy można użyć komendy AT czy komunikat jest automatyczny ?
Jakich protokołów używają snt czy sygnał synchronizacji czy już nie wiem co....
czy za pomocą modemu GSM /GPRS można też uaktualnić czas ?
nie wiem czy można użyć komendy AT czy komunikat jest automatyczny ?
Jakich protokołów używają snt czy sygnał synchronizacji czy już nie wiem co....
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Synchronizacja czasu z operatorem
Tak, pod Windows klikasz zegarek, tam masz zakładkę "Czas z internetu" i podaje się serwer do którego ma się Windows synchronizować i można ustawić kiedy ma to się dziać albo wymusić natychmiastową synchronizację.mrowka72 pisze:czy za pomocą modemu GSM /GPRS można też uaktualnić czas ?
Nie pomagam na PW!
-
ale ja nie chce synchronizować komputera tylko modem, który ma zegarek wbudowany tylko po starcie ni jest ustawiony a po połączeniu z siecią mógłby sie zsynchronizować.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze, w u nas synchronizację czasu obsługują tylko play i era (nie jestem jeszcze pewien plusa).
Po drugie musisz się zapoznać z dokumentacją tego modemu.
Po drugie musisz się zapoznać z dokumentacją tego modemu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie widziałem jeszcze modemu który taką funkcję obsługuje, po co to? Przecież modem nie działa bez komputera a programy biorą czasz systemowy Windows do logów.mrowka72 pisze:ale ja nie chce synchronizować komputera tylko modem,
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W Plusie teżkrystianb pisze:Po pierwsze, w u nas synchronizację czasu obsługują tylko play i era (nie jestem jeszcze pewien plusa).

Sierry mają taką funkcję. Ale robią to automatycznie, a czas można odczytać za pomocą komendy AT!TIME=?wojteks pisze:Nie widziałem jeszcze modemu który taką funkcję obsługuje, po co to?
Kod: Zaznacz cały
AT!TIME?
!TIME:
2010/03/24
16:56:21 (local)
2010/03/24
15:56:21 (UTC)
OK
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Szukałem dla kilku modemów min Wavecom oraz sony Ericsson i w ich instrukcjach jest polecenie AT+cclk, którym można odczytać i ustawić zegar . niestety o tym jakim poleceniem zsynchronizować modem z operatorem cisza.
Zauważyłem że w telefonie musi być włączony GPRS .
Podobno w informacjach lokalnych na kanale o indeksie 1 jest lokalny czas . może tędy droga?
[ Dodano: 2010-03-25, 11:51 ]
Dla modemów SIMCOM istnieje polecenie
at+clts iGET LOCAL TIMESTAMP
ciekawe czy inni producenci uczynili to podobnie?
Zauważyłem że w telefonie musi być włączony GPRS .
Podobno w informacjach lokalnych na kanale o indeksie 1 jest lokalny czas . może tędy droga?
[ Dodano: 2010-03-25, 11:51 ]
Dla modemów SIMCOM istnieje polecenie
at+clts iGET LOCAL TIMESTAMP
ciekawe czy inni producenci uczynili to podobnie?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem modem/telefon powinien robić to automatycznie po zalogowaniu się do sieci. Moja AC881 właśnie tak robi. Nic nie muszę zmieniać, a podaje mi odpowiedni czas.mrowka72 pisze:ciekawe czy inni producenci uczynili to podobnie?
Pozdrawiam YaHooo 

-
Też tak uwarzam lecz jednak nie jest tak słodko w specyfikacji GSM są wzmianki o NITZ Network information & Time Zone w skład którego wchodzi TimeStamp czyli aktualny czas Mam dokładnie taki modem Vawecom q24 i chce aby miał zawsze aktualny czas
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na pewno się da z technicznego punktu widzenia. Wiele lat temu miałem telefon Samsunga N100 który też automatycznie ustawiał sobie czas. Dziwne że taka funkcja wśród telefonów jest dziś rzadkością, a o modemach już nie wspomnę.
Za to sporo telefonów synchronizuje czas po podłączeniu do kompa i wtedy jest on zgodny z tym w komputerze.
Za to sporo telefonów synchronizuje czas po podłączeniu do kompa i wtedy jest on zgodny z tym w komputerze.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie pogrzebałem dziś w internecie i nie ma nic ciekawego na ten temat. To jest chyba rzecz którą producenci implementują wedle uznania.mrowka72 pisze:Mam dokładnie taki modem Vawecom q24 i chce aby miał zawsze aktualny czas
Pozdrawiam YaHooo