Wycena sprzętu - laptop

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wycena sprzętu - laptop

Post autor: krystianb »

sp6huk pisze:odczas "stresu" nie miałem nigdy więcej jak 52'C
Dobre chłodzenie, tylko pytanie jak to się na komforcie użytkownika.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze: Dobre chłodzenie, tylko pytanie jak to się na komforcie użytkownika.
Sam wentylator na procku, nie jest głośny, ale mam jeszcze taki z diodami led, z przodu obudowy :] Woła to o pomstę do nieba :gwiazdki: Jest tak głośny, że szkoda gadać, ale już się przyzwyczaiłem, i nie przeszkadza mi to zbytnio.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

@sp6huk - z diodami LED? co to za wynalazek?

Ja mam Athlonia w obudowie Tower z chłodzeniem marki chłodzenie od słabszego procka i bez pasty - 52*C max. Na PIII 1.0 dochodziła mi do 67*C, Na Sempronie 1.5 ok 52*C. Jak na AMD włączę skalowanie częstotliwości to zmoże spaść do poniżej 32-36*C.w zależności od temperatury otoczenia. Czy sie cos grzeje czy nie to chyba mało istotna sprawa - auta też mają inne temperatury silników i jeżdżą jedne lepiej od drugiego. Nie koniecznie też TEORETYCZNIE szybszy i mocniejszy będzie wygrywał na wyścigach samochodowych....
A tak w ogóle to procesor jest od liczenia a nie od chłodzenia czy grzania :D

Ale na te czujniki nie ma co patrzeć, bo każdy może mierzyć temperaturę w innym miejscu, bliżej, dalej rdzenia. Taki wewnętrzny czujnik który wyłącza procesor przy przegrzaniu jest na pewno ukryty przed systemem.

Za to słyszę jak fajnie chodzą towery P4 2.4-2.8GHz - po 10 minutach mam tylko gwizd w uszach tak coolery przyspieszają, no i ciepełko też jest - nawet na Dellach Desktopach (tych "ładnych" czarnych), z ślimakową obudową do procka..
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sp6huk pisze:Podczas "stresu" nie miałem nigdy więcej jak 52'C, tylko ja rzadko go "stresuje" :hyhy:
To też nie jest jakaś kosmiczna temperatura :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

baxxxio pisze:Swiat laptopow i desktopow to dwie rozne rzeczy, nie nalezy przenosic wiedzy z jednego podworka na drugie ;)
Niby tak, ale miałem do czynienia z jednymi i drugimi i dla mnie, jak już powiedziałem, odpadają AMD całkowicie.

Ja na swoim P4 mam cooler Arctic czy jakoś tak. Cichutki. Zasilacz daje. :hyhy:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ra-v pisze:@sp6huk - z diodami LED? co to za wynalazek?
A to wynalazek :roll: Tego jest dużo przecież. Takie coś http://allegro.pl/item955437667_uwaga_p ... press.html
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja nie lubię mieć takich choinek. :]
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ja nie lubię mieć takich choinek. :]
ja.michal, jak te drzwiczki są zamknięte, to żadna choinka, bo wtedy pada lekkie światło "Comfortlight" ;) Ale przynajmniej ładnie się prezentuje ta obudówka, kto widział, ten wie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ja.michal pisze:Jakby podkręcić Intela, żeby miał takie samo ciepełko jak AMD to AMD :papa:
I jakoś nikomu się to nie udało, bo wszystkie rekordy OC należą do AMD :] .
Rozumiem że rozpamiętujesz jakieś stare urazy do AMD, zapewne jeszcze z czasów Durona - i wcale się Tobie nie dziwię. Ale dzisiejsze AMD to już zupełnie inna klasa. Phenomy II i Athlony II to naprawdę świetne procesory. Sam posiadam Athlona II X2 250 i jestem z niego bardzo zadowolony, pomimo że przez lata używałem tylko Intela (i byłem naocznym świadkiem działania beznadziejnego Durona).
A co do licznych głosów jakoby przy kompie z AMD można pozakręcać kaloryfery... Wybaczcie panowie, ale bawicie mnie do łez :rotfl: Powtarzacie niczym nie potwierdzone, zasłyszane od "znawców" mity. Kilka wykresików dla zgromienia mitów:

Obrazek
Obrazek

I żeby nie było że Athlon grzeje się mniej, bo jest mniej wydajny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A na dobitkę jeszcze cena dwóch procków:
Athlon II X2 250: http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/571776
Core 2 Duo E7400: http://www.skapiec.pl/site/cat/1/comp/415323

Podsumowując: Athlon jest od C2D chłodniejszy, wydajniejszy i tańszy. Wynik 3:0. Dziękuję za wspaniały mecz, przegrani niech porzucają sobie płytami chodnikowymi :rotfl2:

PS. Istnieje jeszcze mit, że AMD jest lepszy tylko w dolnym segmencie rynku. Częściowo się z tym zgodzę, ale wygląda na to że i to się zmienia: http://pclab.pl/news41391.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Blido pisze:A co do licznych głosów jakoby przy kompie z AMD można pozakręcać kaloryfery...
A pokaż temperatury i hałas na 100% obciążenia.

A co do mojego wywodu parę postów wcześniej dotyczył tylko i wyłącznie procesorów laptopowych, tu potwierdzenie cpu.yyy.pl
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:A pokaż temperatury i hałas na 100% obciążenia.
Przecież pokazałem :] A hałas w teście z którego pochodzą w.w jest identyczny - bo wszystkie proce były chłodzone tym samym coolerem. Cały zestaw testowy był ten sam, za wyjątkiem płyt głównych (z oczywistych względów). Link do opisu zestawu testowego: http://pclab.pl/art36926-2.html
PS. Zapomniałem o micie jakoby AMD było głośniejsze :rotfl: . Głośność zależy przecież wyłącznie od coolera - a ten można sobie zmieniać jak rękawiczki. Jeśli zaś chodzi o boxowe chłodzenia to w obu procesorach są praktycznie takie same - nawet produkuje je ta sama firma - AVC.
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Nie, glosnosc zalezy jeszcze od ACPI, a jak sam podales plyty byly rozne(z wiadomych wgledow).

Nie dosc ze temat poszedl w calkiem innym kierunku to jeszcze dyskusja przeszla na druga strone barykady, czyli na desktopy.

Proponuje zrobic temat zbiorczy co jest lepsze: windows vs linux + amd vs intel + ati vs nvidia i gratis wielkanosc vs Boze nardodzenie.
ODPOWIEDZ