[NEWS] Nowe plany Mozilli dotyczące Firefoxa

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

[NEWS] Nowe plany Mozilli dotyczące Firefoxa

Post autor: zDaleKi »

Mozilla ogłosiła najnowsze plany związane z rozwojem Firefoksa. Jedną z ważniejszych informacji jest fakt, że fundacja ma zamiar z końcem marca odstąpić od wydawania aktualizacji dla wersji 3.0 swojej przeglądarki internetowej.

Ostatnia aktualizacja Firefoksa z linii 3.0 będzie miała miejsce 30 marca, do wersji 3.0.19. Nie będzie więcej aktualizacji dla Firefoksa 3.0.x
[...]
Mozilla zdradziła również informacje na temat planów wydawniczych. Aktualizacje Firefoksa 3.5.9 i 3.6.2 powinny pojawić się 30 marca. Natomiast plany na temat wprowadzenia wersji 3.5.10 i 3.6.3 Mozilla ujawni w przyszłym tygodniu. Zespół programistów pracuje nad zmianami dotyczącymi głównie bezpieczeństwa przeglądarki i jej stabilności.
Mozilla opublikowała na swoich serwerach trzecią już wersje alpha przeglądarki internetowej Firefox 3.7.

W wersji Alpha 3 programiści Mozilli udostępnili możliwość renderowania tekstów na stronach internetowych za pomocą bibliotek Direct2D oraz DirectWrite.
[...]
Drugą nowością wprowadzoną w tej wersji jest interfejs funkcji obcych (ang. foreign function interface). Interfejs pozwala na komunikację pomiędzy rozszerzeniami Firefoksa a bibliotekami współdzielonymi (np. Win32 czy weave-crypto) bez potrzeby korzystania z modułu XPCOM. Poprawione zostało również funkcjonowaniem wtyczek Foxit Reader oraz Octoshape. W tym wydaniu programiści Mozilli poprawili również błędy związane ze stabilnością i wydajnością przeglądarki.

Przeglądarkę Mozilla Firefox 3.7 Alpha 3 w wersji dla Windows, Linux oraz Mac OS można pobrać z www.dobreprogramy.pl
Źródło: dobreprogramy.pl
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: [NEWS] Nowe plany Mozilli dotyczące Firefoxa

Post autor: ra-v »

Firefox 3.5.x to największy zamulacz kompa i największe ścierwo jakie Mozilla wydała. Z 3.6 nie jest wiele lepiej. I co znowu mam czekać na szmelc? kolejny?
Teraz korzystam z Flocka na bazie Foxa 3.0.x. Jak nadejdzie czas na tą przeglądarkę to przesiadam sie na Chrome, Operę lub na Windzie na Safari.
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 17:59 przez ra-v, łącznie zmieniany 1 raz.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ra-v pisze:Firefox 3.5.x to największy zamulacz kompa i największe ścierwo jakie Mozilla wydała. Z 3.6 nie jest wiele lepiej.
Ja nie narzekam.
ra-v pisze:lub na Windzie na Safari.
Rozumiem, że chcesz przedefiniować "szmelc" :hyhy:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

ra-v pisze: Safari.
to jeszcze gorszy "szmelc".
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

ryba825 pisze:
ra-v pisze: Safari.
to jeszcze gorszy "szmelc".
Według testu gazety CHIP to jednak Safari wraz z Google Chrome jest najszybsza. Ja obecnie mam najnowszego firefoxa i nie narzekam, choć na starym kompie mulił system, gdy było otwarte kilka kart ze stronami :dobani:

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-18, 19:14 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-03-18, 19:14 przez paweliplus, łącznie zmieniany 1 raz.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Ja widziałem test http://www.chip.pl, który wygrała Opera, później były Chrome, FF, a na samym końcu Safari, ponieważ może i jest szybka, ale zabrakło jej kilku funkcjonalności.
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

A mnie się z FF korzysta zawsze tak samo przyjemnie, i nie wiem skąd zdania że to zamulacz kompa. Mam Lenovo Y550, nie jest to żaden demon prędkosci, i wszystko działa jak należy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paweliplus pisze:Według testu gazety CHIP to jednak Safari wraz z Google Chrome jest najszybsza.
Podchodziłbym z dystansem do testów największych czasopism, bo z niezależnością bywa bardzo różnie.
Safari przede wszystkim ma niewiele wspólnego z bezpieczeństwem.
Awatar użytkownika
paweliplus

Jo_gurt pisze:Safari przede wszystkim ma niewiele wspólnego z bezpieczeństwem.
Pod tym względem wypada gorzej na tle innych przeglądarek .
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jo_gurt pisze:Podchodziłbym z dystansem do testów największych czasopism, bo z niezależnością bywa bardzo różnie.
Ja nie ufam żadnym testom - za wyjątkiem moich własnych ;) . Dlatego wybór Firefoxa był podyktowany moimi subiektywnymi upodobaniami, a nie testami z czasopism. Moim zdaniem FF nie jest najszybszy, ale za to bardzo funkcjonalny.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Moim zdaniem FF nie jest najszybszy, ale za to bardzo funkcjonalny.
Tutaj się zgodzę w pełni z Tobą. Opera chodzi u mnie zauważalnie szybciej, ale jednak przez wtyczki FF wypada dużo lepiej. :)
zDaleKi

Mozilla wydała ważną z punktu widzenia bezpieczeństwa użytkowników wersję swojej przeglądarki Firefox - 7 dni wcześniej, niż pierwotnie było to planowane.

W wersji 3.6.2 została załatana krytyczna luka bezpieczeństwa, o której pisaliśmy już pod koniec lutego. Luka została potwierdzona dopiero w poprzednim tygodniu. Błąd w przeglądarce pozwalał na przepełnienie bufora i wykonanie zdalnego kodu na komputerze użytkownika. Podatne na ataki są wersje Firefoksa 3.6.x oraz wcześniejszych wersji 3.7. Firefox 3.5 oraz inne produkty Mozilli oparte o silniku Gecko nie są podatne na tą lukę. Użytkownicy, którzy są testerami wersji 3.7 powinni zaktualizować przeglądarkę do wersji Alpha 3. Poza wspomnianą luką zostały poprawione inne błędy o niższym priorytecie związane z funkcjonalnością i stabilnością przeglądarki.
Źródło: laptopy.info.pl
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ra-v pisze:Firefox 3.5.x to największy zamulacz kompa i największe ścierwo jakie Mozilla wydała. Z 3.6 nie jest wiele lepiej.
Powiem więcej: z wersją 3.6 jest jeszcze gorzej!
Firefoxa używam od wersji chyba 1.0 i do tej pory byłem jego gorącym zwolennikiem.
Kompa mam z procesorem Core 2 Duo 1,8 GHz, ale już przy wersji 3.5 i dużej ilości otwartych zakładek odczuwałem spowolnienie.
Kilka dni temu mając otwartą większą ilość zakładek (>30), na prompta zachecającego do aktualizacji do wersji 3.6, kliknąłem OK.
Po ponownym uruchomieniu się programu (z tymi wszystkimi otwartymi zakładkami), Firefox praktycznie przestał reagować na moje polecenia!
Przełączenie pomiędzy zakładkami trwało kilkadziesiąt sekund, o bardziej absorbujących operacjach, jak np. sprawdzanie pisowni, można było całkowicie zapomnieć!
Jako-tako dało się pracować po zmniejszeniu ilości zakładek do kilkunastu, ale o komforcie mowy być nie mogło.
Pobawiłem się tym z pół godziny i wróciłem do poprzedniej wersji. Też trochę muli, ale bez porównania mniej niż wersja 3.6.
Krzysztof
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Chris-Kr pisze:Pobawiłem się tym z pół godziny i wróciłem do poprzedniej wersji. Też trochę muli, ale bez porównania mniej niż wersja 3.6
Ja też korzystam z Flocka na silniku Firefoxa 3.0.x bo jest dużo szybszy. Ale ten silnik nie będzie raczej aktualizowany więc czas chyba przesiąść się np. na Operę. No ale była by siara jakby dla Flocka włożyli silnik 3.6/3.6 i chodziłby szybciej....
Ten objaw który opisałeś nazywam syndromem Windowsa (bez obrazy dla jego użytkowników) - z procka nic nie bierze, RAM jest jeszcze pusty, po dysku nic nie czyta - a spowalnia wszystko.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ciekawe, moja żona działa od lat na aktualizowanym regularnie FF (czyli wszystkie wersje po kolei) i nie ma problemów na C2D 1,4GHz/2GB. A ona ma w zwyczaju otwierać po 3-4 okna z 30 kartami :P
Ciekawe, że sporo ludzi narzeka na Vistę, FF itp, a ja jakośn nigdy na swoich kompach nie doświadczyłem specjalnych problemów z wydajnością.
Awatar użytkownika
paweliplus

A czy ktoś z was korzystał z poradników w sieci jak przyśpieszyć firefoxa ? http://www.pobieralnia.pl/artykul-6-prz ... efoxa.html
Testowałem to i jest widoczna poprawa :ok:
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ciekawe, moja żona działa od lat na aktualizowanym regularnie FF (czyli wszystkie wersje po kolei) i nie ma problemów na C2D 1,4GHz/2GB. A ona ma w zwyczaju otwierać po 3-4 okna z 30 kartami :P
Zależy, co to są za strony.
Ja wśród tych ponad 30 zakładek, w kilku z nich miałem otwarte podstrony portalu http://www.skipasslivigno.com/ .
Te strony dość mocno obciążają komputer, ale FF 3.5.x jeszcze sobie z nimi jakoś radził. Jednak w momencie gdy ten sam zestaw zakładek uruchomiłem na wersji 3.6, Firefox praktycznie przestał reagować na moje polecenia.
Krzysztof
zDaleKi

Jo_gurt pisze:A ona ma w zwyczaju otwierać po 3-4 okna z 30 kartami
Ja też tak robię i przeważnie działa. Pisze przeważnie, bo faktem jest, że raz na miesiąc coś zawiśnie, ale takiego spowolnienia jak opisujecie nie obserwuję
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:raz na miesiąc coś zawiśnie
A co nie zwiśnie :P
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

W moim przypadku różnica była ewidentna i nie budząca żadnych wątpliwości:
z tym samym zestawem zakładek wersja 3.5.x jeszcze działała, a wersja 3.6 odmówiła współpracy!
Po przywróceniu wersji 3.5.8, w dalszym ciągu mogę otwierać dużą ilość zakładek.
Krzysztof
zDaleKi

Jo_gurt pisze:A co nie zwiśnie
I o to chodzi :) Nie ma niezawodnego softu i FF u mnie nie odbiega od średniej innych programów ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ