Którego operatora wybrać w Krotoszynie (Wielkopolska)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
perzot
Początkujący użytkownik forum

Którego operatora wybrać w Krotoszynie (Wielkopolska)

Post autor: perzot »

Witam. Czy ktoś orientuje sie z usług którego operatora mobilnego najlepiej skorzystać w Krotoszynie. Kto oferuje najlepsze łącze (predkośc itp.) Sprzedawcy obiecują cuda a jak to jest w praktyce. Dodam, że limit 2Gb w zupełności do przeglądania stronek mi wystarczy. Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Którego operatora wybrać w Krotoszynie (Wielkopolska)

Post autor: ja.michal »

Jedyne wyjście to kupić prepaid wszystkich operatorów i sprawdzić który najlepiej chodzi. Inaczej jest gdybanie.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:Jedyne wyjście to kupić prepaid wszystkich operatorów i sprawdzić który najlepiej chodzi. Inaczej jest gdybanie.
Dokladnie ma racje, w Krotoszynie masz UMTS/HSDPA wszystkich czterech operatorow, wiec jest w czym wybierac, gdy jakosc swiadczonych uslug bedzie porownywalna warto zerknac takze na oferte(cene/limit) kazdego z operatorow.
punxhc
Użytkownik forum

Post autor: punxhc »

Hej perzot. Powiem Ci że w Krotoszynie iPlus śmiga świetnie. Jutro sprawdzę Play i może Blueconnect'a. Ale korzystałem tu z blueconnecta już parę miesięcy temu i pamiętam że było bardzo dobrze. Pisząc "dobrze" mam na myśli transfery na poziomie minimum 2Mb/s.
perzot

Witam Dziękuę za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie mogę znaleźć w Internecie jakie posiadają nadajniki poszczególni operatorzy w konkretnym miejscu i w jakich systemach nadawają (oprócz stron operatorów oczywiście), oraz jakie są optymalne prędkości internetu dla poszczególnych systemów. Dziękuję i pozdrawiam.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

perzot pisze:jakie są optymalne prędkości internetu dla poszczególnych systemów.
Mozesz sie dowiedziec jedynie jakie sa predkosci maksymalne dla kazdej technologii, tyle ze niewiele Ci to pomoze, bo w realu predkosci sa przewaznie nizsze(czy tam duzo nizsze).W Krotoszynie technologie HDSPA(HSPA)/UMTS obsluguja wszyscy operatorzy i wiele wiecej sie z tych mapek niestety nie dowiesz.
punxhc
Użytkownik forum

Tu masz wynik blueconnect'a w Krotoszynie sprzed chwili:
Obrazek

A tu iPlus:
Obrazek

Play'a sprawdzę za tydzień ;)

Nie powala, ale nie jest źle. Generalnie każdy operator ma tu HSPA (3G), więc trudno porównać. Wartości mogą się zmieniać, więc to całe porównywanie o kant d... :gwiazdki:
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Zalecane godziny do robienia testów : 14 , 18 , 21 i 24 .
Wtedy jest porównanie w 100 % bo zależy od obciążenia sieci .
A najlepiej jeszcze 2 dni testować o tych samych porach i na www.speed.io ponieważ speedtest.net pogorszył się .

perzot napisał:

Kod: Zaznacz cały

Gdzie mogę znaleźć w Internecie jakie posiadają nadajniki poszczególni operatorzy w konkretnym miejscu i w jakich systemach nadawają 
http://mapa.btsearch.pl/
Ostatnio zmieniony 2010-03-27, 22:01 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

punxhc pisze:Tu masz wynik blueconnect'a w Krotoszynie sprzed chwili:
Era rządzi :hyhy: Niemalże symetryk :) Można wiedzieć na jakim modemie te testy punxhc.
Ostatnio zmieniony 2010-03-27, 22:03 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Tak era , a jaki upload :szok:
Możesz Ere sprawdzić na www.speed.io i dać fotkę testu ??
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
punxhc
Użytkownik forum

Erę sprawdzałem na modemie Option iCON 401, Blueconnecta na Huawei E160. Na więcej testów nie mam dziś czasu, może później ;) Upload w Erze dobry, tylko po co mi upload... :niepewny:
Dla zabawy na szybko zrobiłem ten speed.io na kablu od UPC:

Obrazek

Transfer jest ok, ale co najważniejsze nie ma śmiesznych limitów typu 2GB/mies.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

punxhc pisze:Erę sprawdzałem na modemie Option iCON 401, Blueconnecta na Huawei E160. Na więcej testów nie mam dziś czasu, może później ;)
Era = Blueconnect, chyba coś Ci się pomieszało. Ale to mało ważne :)
punxhc
Użytkownik forum

Oczywiście namieszałem ;) Ehhh ten pośpiech...
Plusa tesowałem na E160, Erę na iCONie.
perzot

Witam. A co sądzicie o Orange? W Krotoszynie w odległości ok 500m od mojego miejsca zamieszkania Orange ma nadajnik UMTS2100 (źródło http://mapa.btsearch.pl/). Jaka tu powinna być teretyczna prędkość? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

perzot pisze: Jaka tu powinna być teretyczna prędkość? Pozdrawiam.
Teoretycznie do 3,6 lub 7,2 Mb/s, zależy to od możliwości modemu jaki posiadasz, oraz tego jaką licencję ma node B - 3,6 czy 7,2 Mb/s. Kup sobie starter to się dowiesz jakie będą transfery.
punxhc
Użytkownik forum

Tu masz jeszcze obiecany Play:
http://www.speedtest.net/result/770912151.png

Wiem, pora testu inna niż poprzednio ale ja osobiście jestem zadowolony z Play'a. Wielu użytkowników skarży się że muli, ale ja tego jeszcze nie doświadczyłem ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-04, 17:22 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-04-04, 16:22 przez punxhc, łącznie zmieniany 1 raz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

punxhc pisze:Wiem, pora testu inna niż poprzednio ale ja osobiście jestem zadowolony z Play'a. Wielu użytkowników skarży się że muli, ale ja tego jeszcze nie doświadczyłem
Wszystko zalezy od konkretnej lokalizacji, trzeba po prosto testowac - u mnie Play takze dziala wysmienicie i w kategoria limit(jakosc)/cena jest oczywiscie zdecydowanie najlepszy:)
perzot

Witam wszystkich serdecznie. Postanowiłem zgodnie z radami sprawdzić wszystkich operatorów. Zakupiłem modem Huawei E122, oraz startery. Testy przeprowadzę w tygodniu. Co myślicie o tym modemie i jak wygląda konfiguracja dla danych operatorów? (modemu jeszcze nie mam-właśnie zamówiłem). Moje pytanie może być śmieszne, ale jako laik nigdy nie miałem z tym do czynienia. Czy wystarczy tylko zmienić karty operatorów, czy należy również dokonać jakiś zmian w konfiguracji modemu. Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Witaj.
perzot pisze:Co myślicie o tym modemie
Parametry tego modemu wyglądają bardzo ciekawie, ale czy to dobry wybór to nie wiadomo, bo jak na razie jest to mało znany model,
perzot pisze:i jak wygląda konfiguracja dla danych operatorów?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956
perzot pisze: Czy wystarczy tylko zmienić karty operatorów, czy należy również dokonać jakiś zmian w konfiguracji modemu.
W zależności od operatora będzie potrzeba zmiany APN, Loginu, Hasła, lub też numeru dostępowego.
perzot

A co to jest ten numer dostępowy? Bo widzę, że poszczególni operatorzy mają podobny *99***1#
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

perzot to co podałeś. Czasem można używac skróconej wersji czyli *99#
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

perzot pisze:A co to jest ten numer dostępowy?
To nie do końca trafione określenie. To nie jest numer dostępowy. To jest komenda jaką wywołuje modem i jest zależna od modemu (jednak chyba 100% modemów wymaga takiej komendy, ewentualnie jak napisała Sundance_kid wersji skróconej). Ważna natomiast jest liczba 99 z tego numeru. Jest to kod usługi z jaką ma się modem połączyć. A u naszych operatorów (nie wiem jak jest za granicą) 99 oznacza kod usługi odpowiadającej za transmisję danych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
perzot

Witam. Sprawdziłem wszystkich operatorów. Prędkości sa zadowalające na poziomie od 1 do 2,5 Mb. A jak to teraz wygląda z transferami? Czy 2Gb na miesiąc wystarczy do swobodnego przeglądania stronek (żadnego ściągania)? Czy prędkość transferu na wpływ na pobieranie danych? Na karcie simplusa po kilku minutach testu na youtubie zjadło mi 15mb. Jak to jest w praktyce? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

perzot pisze:Czy 2Gb na miesiąc wystarczy do swobodnego przeglądania stronek (żadnego ściągania)?
To zależy jakie to stronki. Jak skąpe w grafikę (jak np. nasze forum) to swodobnie powinno starczyć. Jak:
perzot pisze: Na karcie simplusa po kilku minutach testu na youtubie zjadło mi 15mb.
To niestety będziesz się musiał ograniczać. Bo średniej długości filmik na YT ma około 30MB, więc sam widzisz, że obejrzysz 30 filmików (1 dziennie) i już Ci połowa limitu pójdzie. A z reguły jak się ogląda, to więcej niż 1 dziennie. A jak się zechce obejrzeć jakiś dłuższy film, to pożre 100MB i więcej. Oczywiście nie mówię tu o wyższej jakości...
perzot pisze:Czy prędkość transferu na wpływ na pobieranie danych?
Generalnie im wyższa prędkość, tym szybciej limit się wyczerpuje. Jak ma się GPRS, to trudno jest wyczerpać limit 2GB, a jak ma się HSPA+ to bardzo łatwe.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

Ja powiem że 2 gb to można wykorzystać spokojnie przez 2,5 tygodnia...Robią tak koledzy zapalenieni gracze margonem (ciągnie limit jako CoD 6)+ do tej gry dołączają się filmiki, ściąganie no i oczywiście strony (przeważnie te duże)
ODPOWIEDZ