Jaki router na 3-4 kompy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router na 3-4 kompy

Post autor: Jo_gurt »

LegiaWarszawa pisze:Nic sie w aster nie placi rejestrujac kilka kompow?
Zdaje się nie, bo tak na prawdę i za co :P

[ Dodano: 2010-03-24, 13:35 ]
krystianb pisze:aby dla operatora wyglądał tak samo jak komp.
Tylko po co :P
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Post autor: LegiaWarszawa »

Dzieki za pomoc. Dzwonilem juz do Aster potwierdzaja wszystko, nawet pewnie sami beda widziec mac ktory im sie zapisze w BD. A za TV trza placic po 48 zl za podlaczenie jednego tv:) kupie sobie trojniczek za 5zl :D i sam podlacze. Dzieki za pomoc pzdr.
p_bronek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: p_bronek »

Witam,
pozwolę się podłączyć pod temat.

Obecnie chcemy ze współlokatorami zakładać internet z UPC 25Mb/s. W mieszkaniu znajdują się 3 komputery (2 laptopy: XP i Vista, 1 stacjonarny: Xp).
Ostatecznie router ma się znaleźć w piętrowym domu jednorodzinnym 130m2 całość (parter ok 75m2) (identyczna konfiguracja sprzętowa).

Nie potrzebna mi funkcja obsługi drukarek itp. Na 2 komputerach używamy p2p. Do stacjonarki posiadam adapter d-linka, ale może być również podłączony kablem (raczej wolałbym tego uniknąć).

Proszę o poradę jaki router mógłby spełnić oczekiwania, zwłaszcza związane z użytkowaniem w domu jednorodzinnym i współpracy z kablem UPC.

Z góry dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

p_bronek pisze:jaki router mógłby spełnić oczekiwania, zwłaszcza związane z użytkowaniem w domu jednorodzinnym i współpracy z kablem UPC.
Linksys WRT54GL albo Ovislink WL1600GL i firmware tomato.
Nie pomagam na PW!
p_bronek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: p_bronek »

wojteks pisze:Linksys WRT54GL albo Ovislink WL1600GL i firmware tomato.
Raczej nie specjalizuję się w programowaniu, a wyczytałem że zmiany w tomato są wprowadzane z konsoli. Raczej odpada,

Czyli rozumiem, że Linksys WRT54GL, mimo że trochę droższy będzie śmigał i żeby ustawić wszystko dla 3 kompóterów, i otworzyć porty p2p nie będę miał większych problemów.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

p_bronek pisze:Czyli rozumiem, że Linksys WRT54GL, mimo że trochę droższy będzie śmigał i żeby ustawić wszystko dla 3 kompóterów, i otworzyć porty p2p nie będę miał większych problemów.
wojteks po to dał Ci do wyboru Linksys'a WRT54GL albo Ovislink'a WL-1600GL, abyś na którymś z nich zainstalował właśnie Tomato :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przez 802.11g będzie ciężko przepchnąć 25Mb/s i to w Warszawie. Tutaj eter nie taki jak trzeba niestety.
Wypadałoby brać coś z N najlepiej w 5GHz.

p_bronek, jaki fundusz?

[ Dodano: 2010-03-29, 15:20 ]
No i jakie karty WiFi masz w komputerach (dokładne modele)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Jeszcze jedno ptytanie - tomato powoduje utrate 2 letniej fwarancji producenta ovislink?
Nie, sami dają instrukcję jak wrzucić pomidora.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-03-31, 09:42 ]
Odpowiedź na pytanie z wydzielonego postu - link jak poniżej w poście.
Ostatnio zmieniony 2010-03-31, 08:42 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Rozumiem, że nie ma nowszej wersji Tomato pod 1600gl niz ta:
http://tomato.groov.pl/RAF/

edit - ktora wersje instalowac i czym sie roznia, ewentualnie gdzie szukac dobrej instrukcji krok po korku:)

Wiem ze pewnie pytam o to po raz nty ale dzieki za hlp :)
Awatar użytkownika
Matiz2401
Obserwowany

Post autor: Matiz2401 »

Zainstaluj sobie tą pierwszą wersje... :ok:
Testowana i działa... ( polecał mi ją Blido )
Sam ją mam i użytkuje... :D

A co do sposobu wgrywania to http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=2411 lub:
1. Ściągnij sobie soft i program tftp z
- TFTP
2. Wypakuj wszystko na pulpit
3. Podłącz ethernet do karty kompa i ustaw kartę na adres ip: 192.168.1.2 (lub dowolny z klasy poza 1) maska: 255.255.255.0 Resztę olewasz i zatwierdzasz
4. odpalasz program tftp i wpisujesz adres: 192.168.1.1 oraz wskazujesz soft tomato z pulpitu
5. Podpinasz router do kabelka ethernet na dowolny port switcha, aby nie wan.
6. Trzymasz wciśnięty przycisk WPS i załączasz zasilanie. Po 5 sek. możesz zwolnić przycisk WPS
7. W programie tftp odpalasz wysyłanie pliku. Będzie info potwierdzające.
8. Czekasz teraz 5-10sek.
9. Ustaw sobie na karcie kompa znów IP na dhcp (automatyczne otrzymywanie).
10. Jak router już będzie gotów to dostaniesz IP z puli adresowej 192.168.1.x. lub obserwuj lampkę WLAN - jak migocze to już na 100% wstał i możesz się podłączyć po radiu.
Ostatnio zmieniony 2010-04-01, 19:14 przez Matiz2401, łącznie zmieniany 1 raz.
<Podpis usunięty przez administrację>
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

A wiesz czym sie roznia?
Awatar użytkownika
Matiz2401
Obserwowany

Post autor: Matiz2401 »

Jezeli masz jakiś serwer http postawiony na tomato to ściągasz bez mini_http (ten pierwszy)...
A jezeli takowego nie masz, to ściągasz z mini_http (ten drugi)...

( Zapożyczone z innego forum... )

Mam nadzieje że pomogłem... ;)
<Podpis usunięty przez administrację>
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

LegiaWarszawa pisze:A wiesz czym sie roznia?
Jest to opisane na forum Openlinksys: http://openlinksys.info/forum/viewthrea ... rowstart=0 (temat jest bardzo długi, więc jak tak bardzo chcesz wiedzieć to musisz się przekopać).
Druga wersja ma zmiany w httpd. Nie testowałem jej jednak, używam wersji bez tych zmian i sprawuje się znakomicie.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Jeszcze mam pytanie odnosnie ASTER. Zglosil mi sie moj router w sieci. Wczoraj. Zaczalem sie bawic ustawieniami no i przestalo dzialac:) Probowalem to poprawnie ustawic przez jakies 2h i niestety nie udalo mi sie. Poczatkowo myslalem, ze to ten ich system WILGA zle zarejestrowal mi adres mac routera. Zolstawilem to do rana. Zadzwonilem do aster i jakas mila pani powiedziala mi, ze wczoraj zglosil sie router z 9 na koncu. Moje zdziwnienie bylo niemale, poniewaz najklejka mojego sprzetu ma na koncu.... 8. Istnieje ryzyko, ze ktos kto naklejal naklejki na nowo wyprodukowany sprzet pomylil naklejke? Wszystko smiga jak trza ale wlasnie na tym niby, wedlug mojej najlejki, innym adresie.

Da sie cos zrobic, zeby do tego systemu WILGA logowac sie z innego kompa podlaczonego do routera przez WIFI (przez kabel wszystko chyba dziala) zeby wilga nie pytala o dodawanie nowego adresu?

Na_razie tomato nie wgrywam, ustawilem podstawowe rzeczy bo nie mam czasu.
Ostatnio zmieniony 2010-04-02, 11:48 przez LegiaWarszawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Zadzwonilem do aster i jakas mila pani powiedziala mi, ze wczoraj zglosil sie router z 9 na koncu. Moje zdziwnienie bylo niemale, poniewaz najklejka mojego sprzetu ma na koncu.... 8
Pewnie naklejka to adres MAC interfejsu LAN, więc to nic specjalnie dziwnego.
LegiaWarszawa pisze:Da sie cos zrobic, zeby do tego systemu WILGA logowac sie z innego kompa podlaczonego do routera przez WIFI (przez kabel wszystko chyba dziala) zeby wilga nie pytala o dodawanie nowego adresu?
Zawsze powinno tak działać.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

A jaki adres MAC zgłasza Ci się w panelu konfiguracyjnym routera?

[ Dodano: 2010-04-02, 11:00 ]
Bo tak jak Jo_gurt na następnej stronie już widzę odpisał, może podałeś adres LAN a nie WAN. A tam właśnie jest różnica o jedną cyfrę przeważnie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Jak wejde na oprogramowanie do routera to zglosil sie jako 9 na koncu, inaczej niz na wlepce. Natomiast nie bylo info o drugim adresie mac nigdzie.

BTW mam tel nokia 5800 i ona pokazje dostepne sieci. Przy mojej nie ma "nadajniczka z falami" a przy innych jest. Oznacza on (z instrukcji) "wskazuje punkt dostepu bezprzewodowej sieci LAN (WLAN). Po kliknieciu na moja siec musze podac haslo i sie lacze. Czym to sie rozni - moze ktos kojarzy?

z instrukcji: Tryby działania
Dostępne są dwa tryby pracy w sieci WLAN: infrastruktura
oraz ad hoc.
Tryb pracy „infrastruktura” umożliwia dwa rodzaje
połączeń: połączenie urządzeń bezprzewodowych za
pośrednictwem urządzenia dostępowego sieci WLAN lub
połączenie urządzeń bezprzewodowych ze stacjonarną
siecią lokalną przez urządzenie dostępowe sieci WLAN.
W trybie ad hoc urządzenia mogą bezpośrednio
wymieniać (wysyłać i odbierać) dane między sobą.

Moze to to?
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Porowna ktos (ale takim krotkim opisem do czego sluzy, nie tylko nazwa funkcji)soft of Mariusza, ktory polecacie do softu Vitka? :) I jeszcze jedno. Czytalem gdzies, ze soft DDRWT (lub cos w tym stylu) daje wieksze mozliwosci? jak to wyglada?

jak mniej wiecej policzyc jaka powierzchnie powinna pokryc antena dane routera? Np u mnie ovislink 2dbi dziala na mieszkanie 64 metry bez najmniejszego problemu. jak to "liczbowo" przedstawic.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Czytalem gdzies, ze soft DDRWT (lub cos w tym stylu) daje wieksze mozliwosci? jak to wyglada?
DD-WRT. Wrzuć w googla, poczytaj.
LegiaWarszawa pisze:jak to "liczbowo" przedstawic.
Nie da się. Zbyt wiele czynników na to wpływa.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Tak patrze na to http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Wh ... e_Versions
i nie wiem jak dokaldnie ta tabelke odczytac, jakos tu duzo kolumn :) Nie znam kompletnie temau tego oprogramowania i tym bardziej nie porownam tego z tomato:)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:jakos tu duzo kolumn :)
Interesuj się głównie tą pt. STD.
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Witam, to jeszcze raz ja:)

Chodzi mi teraz o moc sygnalu (tzn jaki router sobie z tym poradzi) dla standardu N po WIFI :

802.11g – 54 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, obecnie najpopularniejszy standard Wi-Fi, który powstał w czerwcu 2003 roku, w praktyce osiągalne są transfery do 20-22Mbit/s przy transmisji w jedną stronę, wykorzystanie starszych urządzeń w tym standardzie powoduje zmniejszenie prędkości do 11 Mb/s, jest bardziej podatna na zakłócanie i wymaga silniejszego i stabilniejszego sygnału niż 802.11b;
802.11n – 540 Mb/s częstotliwość 2,4 GHz, standard, który został wprowadzony na rynek w 2007 roku jako "draft", choć urządzenia "pre-N" pojawiały się już od 2002 roku. W dniu 4.09.2009 "draft-N" został ratyfikowany jako standard, w praktyce osiągalne są transfery rzędu 100Mbit/s w jedną stronę, jednak wymaga on bardzo silnego i stabilnego sygnału do działania.

Pytanie drugie dotyczy 20-22mbit w standardzie g - jak to sie rozklada na prace w "dwie" strony? Mam rozumiec ze przepustowosc 20mbit jest mozliwa tylko jak router nadaje sygnal? A jak odbiera od jednostki koncowej (PC) to jzu tyle nie pociagnie? Jak to wyglada jak pracuja naraz 3 kompy i kazdy nadaje i odbiera sygnal? Ktos moze mierzyl w praktyce?

Rozumiem tez, ze moj ovislink po kablu bez problemu da rade 100mbit (mbit/s=mb/s)? w obie strony na raz?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

LegiaWarszawa pisze:Pytanie drugie dotyczy 20-22mbit w standardzie g - jak to sie rozklada na prace w "dwie" strony?
O pracę w dwie strony właśnie chodzi, bo protokoły używane w chociażby sieci lokalnej są protokołami połączeniowymi, więc zawsze działają w obie strony. Także dostajesz po 20Mbps Tx i Rx.
LegiaWarszawa pisze:Mam rozumiec ze przepustowosc 20mbit jest mozliwa tylko jak router nadaje sygnal?
Nie istnieje taka sytuacja w WiFi, że AP tylko nadaje.
LegiaWarszawa pisze:Jak to wyglada jak pracuja naraz 3 kompy i kazdy nadaje i odbiera sygnal?
Każdy dostaje po ok 7Mbps.
LegiaWarszawa pisze:Rozumiem tez, ze moj ovislink po kablu bez problemu da rade 100mbit (...)? w obie strony na raz?
Tak, 100Mbps idzie w Full Dupleksie, czyli w obie strony na raz.
LegiaWarszawa pisze:mbit/s=mb/s
Mbps = Mb/s = 1/8 MB/s
mb to byłby raczej milibit
LegiaWarszawa
Stały użytkownik forum

Czy ovislink bez tomato wymaga jakis dodatkowych ustawien, zeby dyski kompow po sieci mogly sie widziec? Pinguja sie oba kompy w obie strony ale nie mozna dostac sie do udostepnionych folderow. Ma ktos jakis pomysl? (ani po adresie ani po nazwach kompow). Sa oba na xp pro z tym ze jeden ma jakas specjalna wersje (to nie moj pc). W tej samej nazwie grupy roboczej.
ODPOWIEDZ