Światła pozycyjne BTS-ów

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Światła pozycyjne BTS-ów

Post autor: zimplusowany »

Ostatnio zastanawiałem się, czy są jakieś uregulowania dotyczące stosowania świateł na masztach BTS. Obserwowałem jak to wygląda w mojej okolicy i światła te najczęściej umieszczone są na masztach należących do sieci Orange. Pozostałe sieci (szczególnie na terenach wiejskich) takowych nie posiadają. Przypuszczam, że może tu mieć znaczenie wysokość masztu. Poza tym, jeśli ktoś ma problem z wycelowaniem anteny, to na pewno w nocy miałby większe szanse na złapanie prawidłowego kierunku.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Światła pozycyjne BTS-ów

Post autor: Blido »

Też mnie to interesuje, szczególnie że w moim mieście najwyższy maszt należący do Emitela nie ma tych świateł a tymczasem wszystkie niższe maszty je posiadają. Dosyć to dziwne.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Też mnie to interesuje
I mnie także.
Przydał by się znajomy w ULC ;) , bo do jasnych przepisów na ten temat bardzo trudno dojść...

Wiadomo,że liczy się ukształtowanie terenu, wysokość obiektu, odległość od korytarzy lotniczych i lotnisk...

[ Dodano: 2010-04-02, 22:00 ]
Blido pisze:Dosyć to dziwne.
Może stoi w zagłębieniu terenu ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk pisze:Może stoi w zagłębieniu terenu ?
Nie, stoi na wzgórzu pod miastem, gdzie dawniej palono czarownice :] . To najwyższy punkt w okolicy. Tuż obok (około 80m) stoi o 1/3 niższy maszt kratownicowy P4 i on jest oświetlony. Można by pomyśleć, że ktoś wyszedł z założenia że skoro tuż obok jest drugi, oświetlony maszt to nie ma potrzeby oświetlać obu. Ale maszt Emitela był nieoświetlony również zanim pojawiła się wieża Playa.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

zimplusowany pisze:najczęściej umieszczone są na masztach należących do sieci Orange.
U mnie stoi BTS Ery i światełka ładnie sobie świecą. Obok niedaleko stoi maszt TPSA i tam jak go postawili paliła się jedna lampa w nocy przez kilka dni z tego co pamiętam. Teraz nic się nie świeci.
ODPOWIEDZ