Światła pozycyjne BTS-ów
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Światła pozycyjne BTS-ów
Ostatnio zastanawiałem się, czy są jakieś uregulowania dotyczące stosowania świateł na masztach BTS. Obserwowałem jak to wygląda w mojej okolicy i światła te najczęściej umieszczone są na masztach należących do sieci Orange. Pozostałe sieci (szczególnie na terenach wiejskich) takowych nie posiadają. Przypuszczam, że może tu mieć znaczenie wysokość masztu. Poza tym, jeśli ktoś ma problem z wycelowaniem anteny, to na pewno w nocy miałby większe szanse na złapanie prawidłowego kierunku.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Światła pozycyjne BTS-ów
Też mnie to interesuje, szczególnie że w moim mieście najwyższy maszt należący do Emitela nie ma tych świateł a tymczasem wszystkie niższe maszty je posiadają. Dosyć to dziwne.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I mnie także.Też mnie to interesuje
Przydał by się znajomy w ULC

Wiadomo,że liczy się ukształtowanie terenu, wysokość obiektu, odległość od korytarzy lotniczych i lotnisk...
[ Dodano: 2010-04-02, 22:00 ]
Może stoi w zagłębieniu terenu ?Blido pisze:Dosyć to dziwne.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie, stoi na wzgórzu pod miastem, gdzie dawniej palono czarownicePatryk pisze:Może stoi w zagłębieniu terenu ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
U mnie stoi BTS Ery i światełka ładnie sobie świecą. Obok niedaleko stoi maszt TPSA i tam jak go postawili paliła się jedna lampa w nocy przez kilka dni z tego co pamiętam. Teraz nic się nie świeci.zimplusowany pisze:najczęściej umieszczone są na masztach należących do sieci Orange.