Bingo?
Moderator: Moderatorzy
- JacekG
- Stały użytkownik forum
Bingo?
Witam wszystkich !
Niedawno znalazłem Wasze forum, zarejestrowałem się i proszę o wyrozumiałość jeżeli będę zadawał laickie pytania, bo jestem tu nowy, z wyszukiwarki korzystam na bieżąco. Myślę, że jakieś doświadczenie mam i chciałbym się nim podzielić, ale jeszcze nie wiem być może na tym forum będę żółtodziobem, mam nadzieje że zagoszczę dłużej w tym gronie.
Witam jeszcze raz. Teraz krótko o problemie.
Po przeciwnej stronie ulicy obok mojego domu w Macu postawili hot spota w Erze! Mam blueconnect który robi u mnie za stałe łącze, karta stoi sobie w routerze na parapecie i praktycznie widzi tego Maca. Sygnału w domu nie mam, dlatego pytania;
1. Czy po zainstalowaniu anteny wzmacniającej WiFi będzie sygnał?
2. Jakie są ograniczenia w połączeniach z hot-spotami?
Zakładam, że dalej korzystam z usługi bluconnect płacę abonament, karta UMTS nie będzie mi już potrzebna? (do podróży mam EDGE w komórce).
Niedawno znalazłem Wasze forum, zarejestrowałem się i proszę o wyrozumiałość jeżeli będę zadawał laickie pytania, bo jestem tu nowy, z wyszukiwarki korzystam na bieżąco. Myślę, że jakieś doświadczenie mam i chciałbym się nim podzielić, ale jeszcze nie wiem być może na tym forum będę żółtodziobem, mam nadzieje że zagoszczę dłużej w tym gronie.
Witam jeszcze raz. Teraz krótko o problemie.
Po przeciwnej stronie ulicy obok mojego domu w Macu postawili hot spota w Erze! Mam blueconnect który robi u mnie za stałe łącze, karta stoi sobie w routerze na parapecie i praktycznie widzi tego Maca. Sygnału w domu nie mam, dlatego pytania;
1. Czy po zainstalowaniu anteny wzmacniającej WiFi będzie sygnał?
Zakładam, że dalej korzystam z usługi bluconnect płacę abonament, karta UMTS nie będzie mi już potrzebna? (do podróży mam EDGE w komórce).
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Bingo?
1. Jeśli sygnał jest wystarczająco silny, to czemu nie.JacekG pisze: 1. Czy po zainstalowaniu anteny wzmacniającej WiFi będzie sygnał?
2. Na to pytanie odpowie tylko Twoja umowa z Erą. Są różne umowy i różne opcje abonamentów, musisz sprawdzić u siebie w umowie, czy limity obowiązują również przy korzystaniu z hot spotó itd.
Jeśli okaże się, że możesz korzystac na stałe z tego hot spota, to rzeczywiście może się okazać, że karta już nie jest potrzebna, ale w takim razie jak się będziesz logował do hot spota ery? Czy ruter ma czytnik SIM?
Jak Era rozpozna, że to akurat Ty się logujesz?
Back to the Future 

- JacekG
- Stały użytkownik forum
1. Ile dB anteny wystarczy, jest zależność km/dB?Szadzik pisze:
1. Jeśli sygnał jest wystarczająco silny, to czemu nie.
2. Na to pytanie odpowie tylko Twoja umowa z Erą. Są różne umowy i różne opcje abonamentów, musisz sprawdzić u siebie w umowie, czy limity obowiązują również przy korzystaniu z hot spotó itd.
Jeśli okaże się, że możesz korzystac na stałe z tego hot spota, to rzeczywiście może się okazać, że karta już nie jest potrzebna, ale w takim razie jak się będziesz logował do hot spota ery? Czy ruter ma czytnik SIM?
Jak Era rozpozna, że to akurat Ty się logujesz?
2. Mam najwyższy abonament
3. Logowanie chcę wykonać przez telefon z bluetoothem w domowej sieci WiFi, ale jeszcze nie sprawdziłem swojej koncepcji
4. Router nie posiada czytnika SIM
- pimosz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czym więcej dB tym lepiej, polecam antenę sektorową.1. Ile dB anteny wystarczy, jest zależność km/dB?
- JacekG
- Stały użytkownik forum
Mogę np kupić +16dB ale mam jedynie obawy przed przesterowanym sygnałem. Nie wiem czy słusznie?pimosz pisze: Czym więcej dB tym lepiej, polecam antenę sektorową.
- bob
- Guru bezprzewodowy
- JacekG
- Stały użytkownik forum
zamieszczam wyniki testu
download 1865kb/s
upload 1160kb/s
ping 128ms (wawa-lublin)
hotspot internet speed
download 1865kb/s