OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Moderator: Moderatorzy
Globetrotter Orange
Witam serdecznie...
Wiem,ze walkowany jest ten temat stale, ale pozna godzina jest i po przeczytaniu tego watku zamotalem sie... Szybkie dwa pytania:
1. Modem Option Globetrotter 3G/EDGE Orange (zwykly, nie fusion) - czy to ustrojstwo da sie zmusic do obslugi HSDPA?
2. Czy komus na w/w modemie z sim-lockiem Orange udalo sie sciagnac blokade s-l ? Bo w sumie nie wiem czy warto sie meczyc czy sprzedac....
Dzieki z gory za odp. Pozdrawiam !
Wiem,ze walkowany jest ten temat stale, ale pozna godzina jest i po przeczytaniu tego watku zamotalem sie... Szybkie dwa pytania:
1. Modem Option Globetrotter 3G/EDGE Orange (zwykly, nie fusion) - czy to ustrojstwo da sie zmusic do obslugi HSDPA?
2. Czy komus na w/w modemie z sim-lockiem Orange udalo sie sciagnac blokade s-l ? Bo w sumie nie wiem czy warto sie meczyc czy sprzedac....
Dzieki z gory za odp. Pozdrawiam !
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Witam !
Serdeczne dzięki za odpowiedź ! Sprawdziłem link... znalazłem...
3G/EDGE/GPRS: GlobeTrotter 3G EDGE HSDPA READY
Specifications
...wszystko jak na tacy...
Field upgradeable to HSDPA 1.8 Mbps
...proszę jeszcze o profesjonalną poradę któryu soft wgrać do TEJ karty
i czy jest to w miarę bezpieczne
?
Serdeczne dzięki za odpowiedź ! Sprawdziłem link... znalazłem...
3G/EDGE/GPRS: GlobeTrotter 3G EDGE HSDPA READY
Specifications
...wszystko jak na tacy...
Field upgradeable to HSDPA 1.8 Mbps
...proszę jeszcze o profesjonalną poradę któryu soft wgrać do TEJ karty
i czy jest to w miarę bezpieczne

- bob
- Guru bezprzewodowy
Witam.
Wersje 3.19 od portugalskiego operatora wgrywałem do gt3g jak miałem jeszcze tą kartę w Orange (działała):
firmware
Wtedy nie było softu z HSDPA w Erze.
Jeśli nie pójdzie można sprawdzić z blueconnecta, który mam wgrany do GT MAX (też 3,19).
Wszystkie jednak operacje są ryzykowne i jest kilka przykładów niepowodzeń na forum.
Na pewno trzeba to robic bez karty sim i z laptopem ,który ma naładowane baterie.Po wgraniu odczekać z minutkę i dopiero wyciągnąć kartę.
Tak więc powodzenia i ostrożnie.
Wersje 3.19 od portugalskiego operatora wgrywałem do gt3g jak miałem jeszcze tą kartę w Orange (działała):
firmware
Wtedy nie było softu z HSDPA w Erze.
Jeśli nie pójdzie można sprawdzić z blueconnecta, który mam wgrany do GT MAX (też 3,19).
Wszystkie jednak operacje są ryzykowne i jest kilka przykładów niepowodzeń na forum.
Na pewno trzeba to robic bez karty sim i z laptopem ,który ma naładowane baterie.Po wgraniu odczekać z minutkę i dopiero wyciągnąć kartę.
Tak więc powodzenia i ostrożnie.
Dzięki za odpowiedź.
Jeżeli chodzi o kartę, to korzystam z komputera stacjonarnego + przjściówka lub 6630 + kabel. Ale stwierdzam, że nie będę ryzykował. Za niedługo HSDPA ruszy w Orange oficjalnie, więc pewnie pokombinują z jakimś oficjalnym softem dla "swojej" karty. Zresztą kartę otrzymałem nową, zakupioną 10.11.2006 i jest jeszcze nieużywana... może ktoś na forum jest chętny ?
- priv
Mnie w tej chwili potrzebny jest Globetrotter z Plusa
dlatego też pytałem czy uda się z tej kart ściągnąc sim locka. Pozostaje mi sprzedanie tej karty i kupno plusowskiej
lub ewentualnie zamiana.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam !
Jeżeli chodzi o kartę, to korzystam z komputera stacjonarnego + przjściówka lub 6630 + kabel. Ale stwierdzam, że nie będę ryzykował. Za niedługo HSDPA ruszy w Orange oficjalnie, więc pewnie pokombinują z jakimś oficjalnym softem dla "swojej" karty. Zresztą kartę otrzymałem nową, zakupioną 10.11.2006 i jest jeszcze nieużywana... może ktoś na forum jest chętny ?

Mnie w tej chwili potrzebny jest Globetrotter z Plusa

Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam !
-
- Początkujący użytkownik forum
Simlock
Witam,
Mam Karte Option 3G+ i pytanie: jak sprawdzic czy ta karta posiada SimLock? Podobno da sie to zrobic uzywajac HyperTerminal, tylko za diabla nie wiem jak to zrobic. Uruchamiam Hyperterminal i postepuje zgodnie z instrukcjami. Moj modem dziala na portach COM19 i COM20 (Aplication i Diagnostic). Po podaniu portu program pyta o ustawienia portu - jakie KONKRETNIE powinny byc te ustawienia? Ktos moze wie?
Pozdrawiam.
Mam Karte Option 3G+ i pytanie: jak sprawdzic czy ta karta posiada SimLock? Podobno da sie to zrobic uzywajac HyperTerminal, tylko za diabla nie wiem jak to zrobic. Uruchamiam Hyperterminal i postepuje zgodnie z instrukcjami. Moj modem dziala na portach COM19 i COM20 (Aplication i Diagnostic). Po podaniu portu program pyta o ustawienia portu - jakie KONKRETNIE powinny byc te ustawienia? Ktos moze wie?
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie zmieniasz tych ustawień.
-
- Stały użytkownik forum
Moja karta to Option GT 3G + (Zakupiona w promocji plusa, uzywam przemiennie kart sim Plusa i Orange - glownie Krakow)
Po pierwsze: nie posaiada simlocka
Po drugie: Czy mozna i czy warta ja upgradowac do HSDPA?
Po pierwsze: nie posaiada simlocka
Po drugie: Czy mozna i czy warta ja upgradowac do HSDPA?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pewnie, że warto do HSDPA upgradowac! Na umts-ie masz ~384Kb/s a hsdpa ~1,8Mb/s.
Wymowne chyba.
Pozdro
Wymowne chyba.

Pozdro

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
UWAGA !!!!!
PRZY ZMIANIE FIRMWARE JEŚLI BYŁ ZDJĘTY SIMLOCK PRZED JEGO ZMIANĄ NOWY FIRMWARE NIEKIEDY ZAKŁADA GO Z POWROTEM!!!
Bynajmniej u mnie tak było na moim modemie.Ale już mam to z głowy.Z pomocą Boba wszystko wróciło do normy.
Także każda zmiana jest na własne RYZYKO
PRZY ZMIANIE FIRMWARE JEŚLI BYŁ ZDJĘTY SIMLOCK PRZED JEGO ZMIANĄ NOWY FIRMWARE NIEKIEDY ZAKŁADA GO Z POWROTEM!!!
Bynajmniej u mnie tak było na moim modemie.Ale już mam to z głowy.Z pomocą Boba wszystko wróciło do normy.
Także każda zmiana jest na własne RYZYKO
Prosze, juz sie udac rozwiazac sim lock na karta OPTION GT 3G+ od A1 VOADFONE ?
Petr CZ
Petr CZ
-
witam moge kupic option gt 3g+ emea (nl) z sieci tmobile ale nie wiem czy ma simlocka jak myslicie bral ktos ta karte z tej sieci?? a jezeli ma to czy bedzie problem go sciagnac i wgrac soft z hsdpa?? dodam ze pierwszy raz bede mial kontakt z karta tej firmy. prosze o szybka odpowiedz bo czas ucieka.
z gory dziekuje
z gory dziekuje
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie ma sposobu na ściągnięcie simlocka.
Kupowanie w ciemno to ryzyko!
Kupowanie w ciemno to ryzyko!
-
Przekopałem cały wątek o Optionach i mam mały mętlik w głowie. Tak więc wolę się zapytać:
Mam Otion Globetrotter 3G/EDGE zakupiony w orange. Interesuje mnie oczywiście upgrade do HSDPA. W hyperterminalu po ATI odpowiada mi, że jest to Globetrotter 3G+, a firmware jest oznaczone jako 3.19.0Wd z maja 2006. Numer seryjny zaczyna się na NLxxxxx. Tak więc w końcu ktoś mnie oświeci, czym dysponuję, bo po sn powinien chyba sie zaczynać na NZxxxx?
Prosze o poradę, jak w moim przypadku cieszyć się HSDPA - zastanawia mnie ten numer FW. Czy trzeba innego FW, czy to kwiestia sterowników (połaczenie dial-up pokazuje 384kb/s)
Sorry za być może podwajanie zapytań, ale trochę to wszystko jest ciężkie do ogarnięcia.
Pozdrawiam
Mam Otion Globetrotter 3G/EDGE zakupiony w orange. Interesuje mnie oczywiście upgrade do HSDPA. W hyperterminalu po ATI odpowiada mi, że jest to Globetrotter 3G+, a firmware jest oznaczone jako 3.19.0Wd z maja 2006. Numer seryjny zaczyna się na NLxxxxx. Tak więc w końcu ktoś mnie oświeci, czym dysponuję, bo po sn powinien chyba sie zaczynać na NZxxxx?
Prosze o poradę, jak w moim przypadku cieszyć się HSDPA - zastanawia mnie ten numer FW. Czy trzeba innego FW, czy to kwiestia sterowników (połaczenie dial-up pokazuje 384kb/s)
Sorry za być może podwajanie zapytań, ale trochę to wszystko jest ciężkie do ogarnięcia.
Pozdrawiam
-
Problem kto pomoze!?
Witam serdecznie
kupilem dzis karte T-mobile model: GT 3G quad
prosze o pomoc co ja mam zrobic zeby ją uruchomic i zeby dzialal interent. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem na etapie wsadzenia w ta karte karty sim ery lub orange i wlozenia do laptopa. niby win XP mi tam cos wykryl poinstalowal ale i tak nie dkonca bo wystapil problem ze nie moze sie zajnstalowac jakis "data interface" . co dalej mam zrobic bardzo prosze o pomoc
z góry dziekuje i pozdrawiam
kupilem dzis karte T-mobile model: GT 3G quad
prosze o pomoc co ja mam zrobic zeby ją uruchomic i zeby dzialal interent. jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem na etapie wsadzenia w ta karte karty sim ery lub orange i wlozenia do laptopa. niby win XP mi tam cos wykryl poinstalowal ale i tak nie dkonca bo wystapil problem ze nie moze sie zajnstalowac jakis "data interface" . co dalej mam zrobic bardzo prosze o pomoc
z góry dziekuje i pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
Witaj !shutter pisze:Przekopałem cały wątek o Optionach i mam mały mętlik w głowie. Tak więc wolę się zapytać:
Wersja 3.19.0Wd jest wersją bez hsdpa a Ty potrzebujesz 3.19.0Hd ,który jest choćby na stronie blueconnecta :
http://www.blueconnect.pl/blueconnect.p ... ction=korp
czy na pierwszej stronie tego wątku.
Hmm, ten NZ to chyba nowa wersja czy to nie jest właśnie fusion + ?
http://www.expansys.com/p.aspx?i=142598
Globetrotter FUSION+ (HSDPA-Ready) and Globetrotter FUSION+HSDPA cards with a Serial No. starting with NB or NL
-
Dzieki bob za odpowiedź. Niestety wszystkie pościągane 3.19.0Hd - blueconnect, portugalski, słowacki i coś tam jeszcze nie chcę się wgrać 
Kończą swoją pracę komuniatem o tym, że nie odnaleziono zgodnego sprzetu albo aktualizacja nie jest przeznaczona do wykrytego. Oczywiście karta sim wyjęta, GTMM w najnowszej wersji, wszsytko działa OK, tylko karta nie daje się zupgradować. Czyżby orange wprowadziło jakieś zabezpieczenia? Czy mi się trafił jakiś nietypowy egzemplarz

Kończą swoją pracę komuniatem o tym, że nie odnaleziono zgodnego sprzetu albo aktualizacja nie jest przeznaczona do wykrytego. Oczywiście karta sim wyjęta, GTMM w najnowszej wersji, wszsytko działa OK, tylko karta nie daje się zupgradować. Czyżby orange wprowadziło jakieś zabezpieczenia? Czy mi się trafił jakiś nietypowy egzemplarz

-
Dzień Dobry.
mam problem z modemem GlobeTrotter EGDE, a mianowicie to cholerstwo się co jakiś czas samo rozłącza. modem jest włożony do laptopa Acer TravelMate 370 z win xp pro pl sp2. próbowałem się łaczyć przez GTMM dołączony na płytce, ale się rozłączał, potem przez aplikację ze storony iplusa (w wersji iPlus Manager 1.5) i objawy są takie same, tj podziała trochę(rekord to 2 godziny bez przerwy, transfery dobre, duuuuuużo szybsze od blueconnecta, zasięg łapie pełen) i nagle modem zdycha. przestaje migać czerwona ikonka i zasięgu brak, aplikacja się zawiesza(nie da się jej wyłaczyć, dopiero zabicie procesu kończy sprawę). potem to już tylko restart kompa(lub wyjęcie i włożenie karty, wtedy modem odżywa) bo aplikacja się zwiesza, ewentualnie każe sprawdzić kartę sim.
co mogę w tej sytuacji zrobić?
pozdrawiam
Hawkins
mam problem z modemem GlobeTrotter EGDE, a mianowicie to cholerstwo się co jakiś czas samo rozłącza. modem jest włożony do laptopa Acer TravelMate 370 z win xp pro pl sp2. próbowałem się łaczyć przez GTMM dołączony na płytce, ale się rozłączał, potem przez aplikację ze storony iplusa (w wersji iPlus Manager 1.5) i objawy są takie same, tj podziała trochę(rekord to 2 godziny bez przerwy, transfery dobre, duuuuuużo szybsze od blueconnecta, zasięg łapie pełen) i nagle modem zdycha. przestaje migać czerwona ikonka i zasięgu brak, aplikacja się zawiesza(nie da się jej wyłaczyć, dopiero zabicie procesu kończy sprawę). potem to już tylko restart kompa(lub wyjęcie i włożenie karty, wtedy modem odżywa) bo aplikacja się zwiesza, ewentualnie każe sprawdzić kartę sim.
co mogę w tej sytuacji zrobić?
pozdrawiam
Hawkins
- Jaco
Wywal te menagery połączeń i stwórz sobie dial-up.Problem zniknie.Mnie tez kiedyś tak rozłączało.Polecam również program @pogara który załatwia sprawę.Wystarczy tylko wpisać prawidłowy APN i cieszyć się netem.
-
ok, dzięki za podpowiedź. sprawdzę to jak tylko wrócę do domu.Jaco pisze:Wywal te menagery połączeń i stwórz sobie dial-up.Problem zniknie.Mnie tez kiedyś tak rozłączało.Polecam również program @pogara który załatwia sprawę.Wystarczy tylko wpisać prawidłowy APN i cieszyć się netem.
pozdrawiam
Hawkins
-
połaczenie dialup nietety też mi się rozłącza po jakimś czasie, a programu @pogara nie udało mi sie użyć(pojawia się komunikat, iż nie znaleziono modemu UMTS/GPRS) czy ktoś mógłby mi napisać jak mam dokładnie użyć tego programu (jakąś krótką instrukcję
) to chyba będzie ostatnia deska ratunku, chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.
pozdrawiam
Hawkins

pozdrawiam
Hawkins
- Jaco
Aby użyć programu @pogara musisz wyłączyć inne połączenia które może akurat zajmują modem.Sprawdz czy coś go nie zajmuje.
- KRS
Re: Orange, Option Globetrotter 3G+
kruk pisze:Jeśli chcecie zupgreade`ować firmware do najnowszej obecnie wersji 3.19.0Hd (HSDPA) i macie kartę GT 3G+ z Orange to polecam link:
http://www.orange.sk/images/static/edge ... 19.0Hd.exe
Super, sciagnalem, zainstalowalem w jezyku angielskim i smiga bez problemow.
1.8 Mbps, do tej pory nie moge ochłonąć i wyjsc z szoku

Orange, Globtrotter 3G+, numer seryjny zaczynajacy sie na NZ...
POLECAM GORĄCO. DZIEKI!!!
P.S. Czy sa jakies limity? wszyscy o tym trąbią, natomiast mnie nikt nie poinformował i jakichkolwiek limitach

- bob
- Guru bezprzewodowy
Z tymi limitami to jest różnie jedni maja inni nie.Są umowy bez limitu i są z limitami a pomimo wszystkiego ich nie ma.Najczęściej ich nie ma przy droższych abonamentach.Faktycznie zajrzyj do umowy.

Dokładnie ze mną też tak było jak mi podłączyli w promocji pół roku temu tylko ,że wtedy modem już był przygotowany do hsdpa a szok nadszedł znienacka....1.8 Mbps, do tej pory nie moge ochłonąć i wyjsc z szoku...

-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange, Option Globetrotter 3G+
Dodam ze z FW 3.17 i modemem NL tez sobie poradzilKRS pisze:Super, sciagnalem, zainstalowalem w jezyku angielskim i smiga bez problemow.
1.8 Mbps, do tej pory nie moge ochłonąć i wyjsc z szoku...
Orange, Globtrotter 3G+, numer seryjny zaczynajacy sie na NZ...

teraz nic tylko czekac na HSDPA we Wroclawiu...

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MooNTER, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam! MooNTER
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit
Huawei - 5Mbps down, 1Mbps uplink @ UMTS&LicencjaGPRS no limit

-
Nie wiem co było nie tak, ale po ponownym ściągnięciu ze słowackiego orangutana firmwaru, upgrade nie wywalił już komunikatu o niezgodności sprzętu. Czyli jednak Option 3G+ z orangutana z nr seryjnym NZ... daje się upgradować 
Tak więc ruszam jutro do Wawy polować na HSDP'a
No i u mnie pod Grodziskiem Maz. na wsi, gdzie wszystko co może zawraca kilometr wcześniej, a prąd mi podłączyli miesiąc temu po 3 latach starań, po podłączeniu najtańszej anteny magnetycznej z allegro 7dB mogę się cieszyć stabilnym połączeniem UMTS. Póki co, śmiga aż miło - w gtmm top speed pokazuje mi niekiedy na poziomie ponad 400kb/s (to nie pomyłka, mogę zrobić screena).
Swoją drogą ręce mi opadają, widząc antenę na pasma 900/1800/1900MHz z 3 metrami ordynarnego w tym zastosowaniu kabla RG58. Przy częstotliwościach rzędu 850-1000MHz ma on tłumienność rzędu 0.45-0.49dB na metr, a dla częstotliwości rzędu 1800-1900MHz już się nawet nie podaje. Tak więc te 3 metry RG58 ma tłumienie rzędu jakiś 1.5dB i więcej, czyli traci się na nim znaczną część zysku anteny. Zastanawiałem się nawet nad wymianą kabla, ale póki działa, po co przepłacać.

Tak więc ruszam jutro do Wawy polować na HSDP'a

No i u mnie pod Grodziskiem Maz. na wsi, gdzie wszystko co może zawraca kilometr wcześniej, a prąd mi podłączyli miesiąc temu po 3 latach starań, po podłączeniu najtańszej anteny magnetycznej z allegro 7dB mogę się cieszyć stabilnym połączeniem UMTS. Póki co, śmiga aż miło - w gtmm top speed pokazuje mi niekiedy na poziomie ponad 400kb/s (to nie pomyłka, mogę zrobić screena).
Swoją drogą ręce mi opadają, widząc antenę na pasma 900/1800/1900MHz z 3 metrami ordynarnego w tym zastosowaniu kabla RG58. Przy częstotliwościach rzędu 850-1000MHz ma on tłumienność rzędu 0.45-0.49dB na metr, a dla częstotliwości rzędu 1800-1900MHz już się nawet nie podaje. Tak więc te 3 metry RG58 ma tłumienie rzędu jakiś 1.5dB i więcej, czyli traci się na nim znaczną część zysku anteny. Zastanawiałem się nawet nad wymianą kabla, ale póki działa, po co przepłacać.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Kolega @seboo zamieścił interesujący link o HSDPA w Orange:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=27010#27010
Ja ze swojej strony link do instrukcji uaktualnienia firmware`a:
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 660293.pdf
oraz link do samego firmware`a (jeszcze nie działa ale poczekamy):
http://www.be.orange.pl/download/HSDPA_ ... n_3_19.zip
oraz regulamin oferty "Twój Internet" :
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 660369.pdf
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=27010#27010
Ja ze swojej strony link do instrukcji uaktualnienia firmware`a:
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 660293.pdf
oraz link do samego firmware`a (jeszcze nie działa ale poczekamy):
http://www.be.orange.pl/download/HSDPA_ ... n_3_19.zip
oraz regulamin oferty "Twój Internet" :
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 660369.pdf
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- minineo
- Użytkownik forum
witam!
mam modem GT MAX i problem z zainstalowaniem Managera
przy końcu instalacji pojawia się ikona na pulpicie i nagle w instalce napis "roll back" i wraca spowrotem, wyskakuje ramka error i nic. Ściągałem już 3 wersje programu i nic, dalej to samo. Mój system to windows xp home angielski, laptop dell inspiron 6000. Czy reinstall systemu pomoże?
mam modem GT MAX i problem z zainstalowaniem Managera

- bob
- Guru bezprzewodowy
Pewnie firewall zablokował.Poza tym lepiej zrezygnować z managerów do łączenia chyba ,że potrzebujesz to do wysyłania sms`ów.