Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
jonowaty pisze:Myśle że aby wyrzucić antene na szczyt dachu to ok 10m powinno starczyć
Więc TAKA antena Ci wystarczy. Do najbliższego BTS-a masz ~3,8 KM, znajduje się, w miejscowości Trzciel. Do tego potrzebny Ci jest jeszcze konektor, aby połączyć antenę z modemem. TAKIchyba będzie Choć jak widać na razie nie ma go w sprzedaży, może poczekasz, albo kupisz w innym sklepie, co wiąże się z dodatkowymi kosztami za przesyłkę
[ Dodano: 2010-04-03, 12:53 ]
ej ! ! Czy te anteny z dipola nie są takie same jak te stare telewizyjne ? ? Jeżeli tak to czy można kupić gdzieś płytkę która umożliwi odbiór 900 mHz i przejściówkę aby pasowała do modemu ? ?
[ Dodano: 2010-04-04, 14:45 ] Odświeżam, bo nikt sie nie wypowiedział na ten temat
Są przypadki, gdy jest to możliwe, nawet bez anteny zewnetrznej, ale to rzadkooooość.
Oczywiście wymagana jest pełna widocznośc między antenami.
[ Dodano: 2010-04-05, 21:30 ]
sql pisze:Czy antenę panelową należy ustawić aby "patrzyła" prosto, delikatnie w niebo czy delikatnie w ziemie?
Ustawiasz "prosto",a potem ew. doregulowujesz.
Google Earth, wysokośc npm posadowienia podpór anten, wysokośc zawieszenia anten na stacji i Twojej panelówki i już orientacyjnie widzisz wszystko.
Czyli stacja bazowa UMTS jest o 10 -15m wyżej od anteny UMTS czyli muszę ustawić ją delikatnie w niebo ?
Jeszcze filmik. Tak zachowuje się Sierra gdy nie może zalogować się do Plusa z 17 km http://www.speedyshare.com/files/21679931/SIE_PLUS.avi
Na Play Online w telefonie do 1Mbit/ tylko jak transfer czasami trochę kuleje czyli jest 1Mbit a następnie chwilowo 100KB/s. W godzinach szczytu 0,6 Mbit/s. Pingi od 80ms do 200ms w zależności od obciążenia. Obecnie około 100ms
Naprawdę 17 Km i odbierasz ? ? Nie moge coś uwierzyć.
a jak wygląda u ciebie teren... Jest dużo lasów czy jakieś wzniesienia, czy masz same polas do BTS
Działa tylko Play. Era i Plus mnie nie wpuszcza. Zawsze możesz "przeskanować eter" u siebie.Połowa drogi to lasy, brak wznesień. To nie jest jeszcze rekord na forum: http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=13647&start=0
jonowaty pisze:Naprawdę 17 Km i odbierasz ? ? Nie moge coś uwierzyć.
W Play'u to możliwe Chociaż kiedyś było to łatwiejsze teraz już mniej A co do tych 17 KM, to jak to sgl mierzysz, w linii prostej, czy jak nie którzy "jak biegnie droga"
17 km. w linii prostej (w Google Earth). Dziś zaktualizowałem Sierre USB 306 czyli Watchera + Firmware(oryginalne było "polsatowskie"). Modem bardzo przyspieszył na HSDPA Playa.Na Play Online na kartę wczoraj było do 200KB/s. Po wspomnianej aktualizacji 240KB/s. Fakt że transfer trochę skacze od 210 do 240 KB/s.
Jak najbardziej DA SIĘ z 20km, ale nie zawsze i nie wszędzie. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, wysokości posadowienia bts-a i anteny odbiorczej oraz tiltów na bts-ie. Grunt to mieszkać wysoko i nie mieć gór po drodze do bts-a.
A że się da, jestem najlepszym przykładem. Zaczynałem w Playu ze Skierniewic (20km), teraz korzystam z Playa z Rawy Mazowieckiej przy odległości 12 km i mam poza godzinami szczytu 1 Mb/s przy -77 do -85 dBm w zależności od pory roku i warunków. Antena panel 15 dBi. Po drodze nieco pojedynczych drzew. Oprócz Playa Plus też działa, a Era nie wpuszcza. Orange w Rawie Maz. nie ma 3G, a do Skierniewic też nie wpuszcza (20km).