Potencjometr do kierownicy
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Potencjometr do kierownicy
Witam czy ktos wie jaki potencjometr ma kierownica Apollo RW-2009 i gdzie moge taki dostac. Chodzi mi o jego parametry.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Potencjometr do kierownicy
Dostać z elektroniki to najpewniej tutaj wszystko dostaniesz.
http://pl.mouser.com/Home.aspx
http://pl.mouser.com/Home.aspx
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak thx za stronke a wiesz moze jaki dokladnie potencjometr ma ta kierownica. Z tego co slyszalem wiekszosc kierownic apollo ma potencjometr liniowy 10K A, chociaz nie wiem czym sie rozni to czy on bedzie mial np.100k i mial oznaczenie B albo C.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No mają głównie liniowe, ale chyba w pedałach. Najprościej to chyba rozebrać kierownicę i sprawdzić.
Nie wiem o co chodzi z A, B i C, ale w kierownicach i joystickach zawsze (w planach jak samemu zrobić) podawali A.
[ Dodano: 2010-04-05, 17:29 ]
Pamiętam też, że nigdy nie dostałem takowego.![:]](./images/smilies/splash.gif)
Lepiej w Polsce też poszukać bo z Mousera to przesyłka jednak wysoka bo to z USA leci.
Nie wiem o co chodzi z A, B i C, ale w kierownicach i joystickach zawsze (w planach jak samemu zrobić) podawali A.
[ Dodano: 2010-04-05, 17:29 ]
Pamiętam też, że nigdy nie dostałem takowego.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Lepiej w Polsce też poszukać bo z Mousera to przesyłka jednak wysoka bo to z USA leci.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Być może to klasa dokładności. Tak jak w zwykłych rezystorach.ja.michal pisze:Nie wiem o co chodzi z A, B i C,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
A - liniowy czyli zmiana rezystancji jest proporcjonalna do obrotu/przesunięcia potencjometru.ja.michal pisze:Nie wiem o co chodzi z A, B i C,
B - logarytmiczny, zmiana rezystancji w sposób logarytmiczny z zależności od obrotu/przesunięcia, czyli np. regulacja głośności
C - zdaje się odwrotnie niż logarytmiczny
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oj to może być każdy potencjometr obrotowy o zadanej rezystancji i charakterystyce liniowejja.michal pisze:Pamiętam też, że nigdy nie dostałem takowego.![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)