Wybór modemu HSPA (wewnętrznego)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Wybór modemu HSPA (wewnętrznego)

Post autor: frutis »

Witam,

Postanowiłem wymienić w swoim laptopie trochę już wysłużonego Della 5505 (Novatel EU740 HSDPA 1,8Mbps).
Wybór nowego modemu zawęziłem do 2 modeli:
- Option GTM382E
- Sierra MC8780 (na nowsze Sierry mnie nie stać :))

Modem Option'a jest znacznie nowszym modelem (nowszy chipset) ale czy lepszym?
Korzystam z iPlusa i nie zależy mi na UMTS900. Posiadam już modem GTM380 (ten sam chipset co Sierra MC8780) w jednym komputerze ale nie jestem z niego zadowolony. Modem nie utrzymuje połączenia HSPA (w przeciwieństwie do Novatela MC990D którego też używam).

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych dwóch modemów? Może istnieje też jakiś model HSPA Novatel'a (jestem bardzo zadowolony z ich modemu MC990D)?.
A może ktoś ma jeszcze inne ciekawe propozycje?

frutis
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór modemu HSPA (wewnętrznego)

Post autor: Patryk »

frutis pisze:Modem nie utrzymuje połączenia HSPA
To zależy tylko i wyłącznie od sieci !

Ja bym brał Optiona.
frutis

Patryk pisze:To zależy tylko i wyłącznie od sieci !

Ja bym brał Optiona.
Nie mogę się z tym zgodzić. Testowałem 4 modemy (Option GTM380, Novatel EU740, MC990D oraz Huawei E156G) na tej samej karcie sim i tylko MC990D utrzymuje połączenie HSPA.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

frutis pisze:Testowałem 4 modemy (Option GTM380, Novatel EU740, MC990D oraz Huawei E156G) na tej samej karcie sim i tylko MC990D utrzymuje połączenie HSPA.
A jak to sprawdziłeś? Bo wokół Sierry krążyły takie opinie które rozwiałem. Otóż menadżer modemu jak modem raz wszedł na HSDPA pokazywał już ciągle HSDPA pomimo, że komendy AT/małe pingi pokazywały, że modem przełączał się w tryb UMTS.
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 21:26 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

frutis pisze:tylko MC990D utrzymuje połączenie HSPA.
To menedżer połączenia tak pokazuje, i jest to bzdura niestety :]
frutis

Chyba jednak macie rację :)

Sądziłem tak ponieważ dioda w modemie nie zmienia koloru po utraceniu połączenia HSPA (ciągle świeci na jasno-niebiesko co sygnalizuje typ połączenia HSPA).

Ale pomiędzy modemami są zauważalnie różnice w szybkości ponownego nawiązania połączenia HSPA. Podczas pracy na modemie MC990D nie zauważam tego. Najgorzej wypada Huawei E156G (czasami trwa to kilka sekund). Option GTM380 też jest wolniejszy od Novatela.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

frutis pisze:Option GTM380 też jest wolniejszy od Novatela.
Trzeba mu "przełożyć wajchę" na NDIS'a i trochę popisać w konfiguracji karty sieciowej jak już się pojawi. Internet będzie zanim się system zdąży uruchomić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

frutis pisze:pomiędzy modemami są zauważalnie różnice w szybkości ponownego nawiązania połączenia HSPA.
To prawda, dlatego najlepiej szukać modemu w którym ten czas jest jak najmniejszy :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
frutis

Podsumowując Option GTM382 wydaje się być lepszym wyborem niż Sierra MC8780?

A gdyby porównać GTM380 z wyżej wspomnianą Sierra to który modem wypada lepiej? Jak szybko modemy Sierry ponownie nawiązują połączenie HSPA?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

frutis pisze:Jak szybko modemy Sierry ponownie nawiązują połączenie HSPA?
U mnie Sierra AC881 (na PCMCIA) mająca tylko HSUPA potrzebuje koło 1s na to by powrócić na HSDPA, ale w praktyce jest to nie zauważalne. Jednak kolega ja.michal ma wewnętrzny modem Sierry i mówił, że przełączanie to następuje bardzo szybko. Co do Optionów, to nie znam opinii na ich temat.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:ma wewnętrzny modem Sierry i mówił, że przełączanie to następuje bardzo szybko.
Jak dla mnie niezauważalne. Musi komp stać kilka min, żeby pojawiło się samo 3G.
Pingi na poziomie 60ms niezależnie od pory. Zarówno w Orange jak i w Plusie. Play też poniżej 100ms.
Miałem GTM378 (ten jest chyba w optionie 7.2) i niestety znacznie gorzej wypadał. Testy robione zaraz po MC8700 a pingi na poziomie 130-150ms, a w Play koło 170ms. Fakt, że GTM378 ma tylko HSDPA.

Jak dla mnie to Sierra tak czy siak. Jakoś nie miałem nigdy problemów ze Sierrami. Soft jest, wsparcie też. Manager mały i lekki. Moja MC8700 jest w trybie karty sieciowej. Można to przełączyć z pozycji managera.
ODPOWIEDZ