mBank mobile - Pakiety internetowe 100MB - ważność/aktywacja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rt
Początkujący użytkownik forum

mBank mobile - Pakiety internetowe 100MB - ważność/aktywacja

Post autor: rt »

Mam wątpliwości dotyczące regulaminu pakietów 100MB ("Internet 100 MB") w ofercie mBank mobile:
http://mbankmobile.pl/regulaminy/archiw ... 090714.pdf

Punkt III.3 regulaminu brzmi:
"W przypadku aktywacji kolejnego Pakietu Internet, Okres ważności wszystkich Pakietów Internet zgromadzonych na koncie telefonicznym Użytkownika przedłuża się o kolejne 30 dni."

"Okres ważności" jest wspomniany również w II.3:
"W ramach Oferty Użytkownik może aktywować Pakiet Internet zawierający limit 100 MB (sto megabajtów) („Limit”) do wykorzystania na połączenia z siecią Internet w ramach Pakietowej Transmisji Danych w ciągu 30 dni (720 godzin) („Okres ważności”) od chwili aktywacji Pakietu Internet."

Czy, w przypadku aktywacji TRZECH pakietów w RÓŻNE dni, *PIERWSZY* z tych pakietów będzie mógł być PONOWNIE aktywowany:
(1) 30 dni po aktywacji *PIERWSZEGO* (bo minęło 720 h od aktywacji PIERWSZEGO, niezależnie od przedłużenia Okresu Ważności przez aktywację OSTATNIEGO (TRZECIEGO)),
(2) 30 dni po aktywacji *TRZECIEGO* (bo aktywacja OSTATNIEGO (TRZECIEGO) przedłużyła o 30 dni okres ważności WSZYSTKICH (TRZECH) pakietów)?

Przykład: aktywuję 3 pakiety 100 MB:
- PIERWSZY - 1. kwietnia,
- DRUGI - 11. kwietnia,
- TRZECI - 21. kwietnia.
Czy PIERWSZY może być ponownie aktywowany już 1. maja czy dopiero 21. maja?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: mBank mobile - Pakiety internetowe 100MB - ważność/aktyw

Post autor: Chris-Kr »

rt pisze:Mam wątpliwości dotyczące regulaminu pakietów 100MB ("Internet 100 MB") w ofercie mBank mobile:
http://mbankmobile.pl/regulaminy/archiw ... 090714.pdf
Nie Ty jeden ;)
Czy, w przypadku aktywacji TRZECH pakietów w RÓŻNE dni, *PIERWSZY* z tych pakietów będzie mógł być PONOWNIE aktywowany:
(1) 30 dni po aktywacji *PIERWSZEGO* (bo minęło 720 h od aktywacji PIERWSZEGO, niezależnie od przedłużenia Okresu Ważności przez aktywację OSTATNIEGO (TRZECIEGO)),
(2) 30 dni po aktywacji *TRZECIEGO* (bo aktywacja OSTATNIEGO (TRZECIEGO) przedłużyła o 30 dni okres ważności WSZYSTKICH (TRZECH) pakietów)?
Czytając ten Regulamin i traktując jego zapisy literalnie, nie dostrzegam nigdzie warunku, jakoby następny pakiet można było aktywować dopiero po upływie Okresu Ważności poprzedniego.
Jedyny warunek to taki, że:
2. Uczestnik może jednocześnie mieć aktywne 3 (trzy) Pakiety Internet.
O Okresie Ważności nic nie ma!
Natomiast pakiet przestaje być aktywny w momencie wykorzystania przyznanego w tym pakiecie limitu transferu, więc moim zdaniem, jeśli tylko użytkownik zużyje pierwszy pakiet, to już może aktywować następny.
A jak jest naprawdę, to chyba wiedzą tylko w mBanku, a i to nie na pewno ;)
Tym niemniej, gdybyś uzyskał autorytatywna odpowiedź w tej kwestii z mBanku, to podaj ją tu :)
Krzysztof
rt
Początkujący użytkownik forum

Re: mBank mobile - Pakiety internetowe 100MB - ważność/aktywacja

Post autor: rt »

Wygląda na to, że udało mi się uzyskać odpowiedź od mBanku i faktycznie, dobrze kombinujesz.

Tutaj link do forum mBanku z odpowiedziami przedstawiciela mEkipy:
http://www.mbank.pl/forum/read.html?f=1 ... 7&t=936087

Kopiuję tutaj najważniejsze z mojego punktu widzenia wypowiedzi mBanku (na wypadek gdyby wątek zniknął) - na pytanie zadanie w pierwszym poście:
Kolejny pakiet możesz aktywować jeżeli wykorzystasz 100mb max jednocześnie możesz mieć aktywne 3 pakiety jednocześnie.

Np jeżeli już 22 kwietnia wykorzystasz 100 mB np 1 pakiet-> to już możesz sobie aktywować kolejny pakiet a termin ważności wszystkich pakietów przedłuży się do 22 maja.
A następnie, na moje kolejne pytanie uściślające z przykładem:
Załóżmy, czysto hipotetycznie, że aktywuję jednocześnie 3 pakiety 100 MB. Te 300 MB zużywam, dla prostoty obliczeń, w dokładnie jeden dzień (równe 24h). Czyli następne 3x100 MB aktywuję następnego dnia. I następnego. I tak ciągle.
Czy mam rozumieć, że w ciągu jednego kalendarzowego miesiąca (30-sto dniowego) efektywnie dokonam aktywacji 30 * 3 = 90 pakietów, w których prześlę 30 * 3 * 100 MB = 9000 MB danych, a z mojego konta zostanie ściągnięte 30 * 3 * 5 PLN = 450 PLN?
Odpowiedź:
tak
Wniosek: pakiety można aktywować jeden po drugim, nie przekraczając nigdy trzech jednocześnie aktywnych. Po wykorzystaniu 100mb z jednego pakietu można aktywować sobie kolejny.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

rt pisze:Wygląda na to, że udało mi się uzyskać odpowiedź od mBanku i faktycznie, dobrze kombinujesz.

Tutaj link do forum mBanku z odpowiedziami przedstawiciela mEkipy:
http://www.mbank.pl/forum/read.html?f=1 ... 7&t=936087
Dzięki za wyjaśnienie sprawy i za linka - przyda się :)
Krzysztof
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Chris-Kr pisze:Dzięki za wyjaśnienie sprawy i za linka - przyda się :)
Też dziękuje, nigdy nie byłem tego pewien.
Chris-Kr pisze:Czytając ten Regulamin i traktując jego zapisy literalnie, nie dostrzegam nigdzie warunku, jakoby następny pakiet można było aktywować dopiero po upływie Okresu Ważności poprzedniego
Wszelkie niedomówienia pozostawił Plus, bo to ta sama platforma była.
Pamiętam, że był problem w "Popołudniach i weekendach" w MixPlus III
Pakiet 100min/5zł można było aktywować raz na 30dni, nie znikał po wykorzystaniu tylko po upływie okresu ważności.
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Post autor: Lucas_21 »

A ja mam pytanko odnośnie tych pakietów. Da się je anulować? Mam zawsze wbite te je... wizytówki i 200 mb tylko z 10zł. Więc da się anulować jakoś te wizytówki?
panther
Użytkownik forum

Post autor: panther »

yyy ... chodzi Ci o informację w sms z zapytaniem o aktywne pakiety? (*121#). Nie jest aż tak uciążliwa. W końcu wizytówki dostajesz po doładowaniu konta za free. Bardziej uciążliwa może być aktywacja pakietu 20 MB za free. Miałem kilka razy sytuację np: Zapytanie o ilość pozostałych pakietów = 27MB (aktywowany kilka dni wcześniej był pakiet free 20MB). Na koncie około 25 zł. Zatem luzik surfuje spokojnie, po chwili sms przypominamy o niskim stanie konta. Ilość danych w transferach około 27 MB. Sytuację miałem kilka razy i nie wiedziałem o co chodzi. Zwyczajnie pakiet 20MB jest aktywny, a środki lecą z konta. Miałem tak kilka razy zanim na to wpadłem. Wcześniej myślałem, że zwyczajnie zagapiłem się i pobrałem / wysłałem za dużo danych. Radzę uważać z tymi pakietami "za free" o ile ktoś jeszcze korzysta z netu przez mBank mobile. Po kilku takich, zapewne przypadkowych ;) ubytkach kasy z konta odpuszczam sobie internet od mMobile.
mBank pewnie będzie tłumaczył się korzystaniem z infrastruktury Plusa i błędami po ich stronie, a kasa leci. Żenada na maksa :klnie:
Lucas_21
Stały użytkownik forum

Post autor: Lucas_21 »

Nie chodzi mi o ilość aktywnych pakietów, mam mbanka, ładuje 100mb za 5zł i mogą być tylko 3 pakiety, z tego mam 2 po 100mb i chciałbym 3 wrzucić od razu, a nie moge, bo mam te wizytówki i chce je usunąć, bo po co mi one jak karte tylko do neta uzywam.. A nie wiem jak je anulować żeby zrobić miejsce na 100mb
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

panther pisze:Po kilku takich, zapewne przypadkowych ;) ubytkach kasy z konta odpuszczam sobie internet od mMobile.
mBank pewnie będzie tłumaczył się korzystaniem z infrastruktury Plusa i błędami po ich stronie, a kasa leci. Żenada na maksa :klnie:
Reklamowanie czegokolwiek w mBanku to syzyfowa praca.
Mnie kiedyś podwójnie pobrano należność za doładowanie komórki.
Myślałem, że wystarczy jeden telefon i sprawa będzie załatwiona, tym bardziej że komórka też mBanku, ale nic z tego.
Za każdym razem konsultant odpowiada, że "za chwilę" ktoś bardziej kompetentny do mnie oddzwoni i załatwi reklamację. Oczywiście, nikt nie oddzwania.
Gdy próbowałem upominać się o tę reklamację na e-maila, to odmówili jej rozpatrzenia tą drogą i ponownie skierowali mnie na infolinię.
A koszty moich połączeń na infolinię już dwukrotnie przekraczają reklamowaną przeze mnie kwotę doładowania (5 zł).
Chyba będę zmuszony w końcu napisać w tej sprawie do Komisji Nadzoru Bankowego, bo sposób rozpatrywania reklamacji klientów przez mBank woła o pomstę do nieba.
Krzysztof
panther
Użytkownik forum

Post autor: panther »

Lucas_21 pisze:Nie chodzi mi o ilość aktywnych pakietów
To chodzi czy nie chodzi ...
Lucas_21 pisze:mam mbanka, ładuje 100mb za 5zł i mogą być tylko 3 pakiety [cut ...]
Próbowałem Ci już to wytłumaczyć .... Wizytówki, nie mają żadnego wpływu na ilość aktywowanych pakietów do internetu. Jak chcesz się ich pozbyć - jak wyłączyć - nie wiem, ale pamiętam, że znikały same (jakoś po 30 dniach od doładowania konta) i pojawiły się znowu po kolejnym zasileniu konta - chyba dotyczy to kwot przedłużających konto o 30 dni i więcej. Mi w każdym razie w niczym nie przeszkadzają. Pamiętam, że ludzie narzekali, że wizytówki jednak nie do końca są darmowe i pobierają kasę z konta - kolejna mega usługa mMobila ;) Wysyłano sms'a na numer podany przez operatora, a po pewnym czasie (ale ciekawostka - nie od razu), z konta ubywała kwota większa niż za zwykłego sms'a. Nie wiem jak to działa obecnie.
W mMobile nie można mieć więcej niż 300MB danych na transfer. Możesz mieć aktywne max 3 pakiety internetowe. 3-ci pakiet internetowy można aktywować tylko w sytuacji, gdy na transfer pozostało Ci poniżej 200MB. Jak masz ponad 200 np 201MB nie aktywujesz trzeciego pakietu gdyż 201 + 100 > 300 ...
Chris-Kr pisze:koszty moich połączeń na infolinię już dwukrotnie przekraczają reklamowaną przeze mnie kwotę doładowania (5 zł).
Powiedzmy, że Ciebie przycięli na piwo, w moim przypadku wyszłaby z tego niezła skrzynka ... Przynajmniej masz historię konta i jasną podstawę reklamacji. Niestety ciężko jest reklamować przekroczenie transferów. Mając środki na koncie zawsze mogłem aktywować kolejny pakiet MB ...
ODPOWIEDZ