Internet radiowy - ważne ustawienia

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Internet radiowy - ważne ustawienia

Post autor: Szadzik »

Od jakichś dwóch miesięcy mam radiówkę. Wszystko smiga spoko, jednak tak zaglądam do tego działu forum i doszedłem do wniosku, że nie za wiele można tu znaleźć nt. ważnych ustawień dotyczących internetu radiowego.

Może doświadczeni użytkownicy podzieliliby się doświadczeniami, co w ich przypadku było ważne i mialo decydujący wpływ na działanie internetu drogą radiową. Mam tutaj na myśli głównie ustawienia w komputerze.

P.S. Jeśli uda nam się rozwinąć temat, może stworzymy z tego coś w rodzaju FAQ.

Pozdrawiam i dziękuję za udział w dyskusji.

Szadzik
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet radiowy - ważne ustawienia

Post autor: morion »

jedynym ważnym ustawieniem "w komputerze" jest wyłaczenie konfiguracji połaczenia bezprzewodowego przez windows i korzystanie z softu dołaczonego do karty radiowej... reszta zależy od:
- AP twojego ISP
- anten twojego ISP
- twojej anteny i okablowania
- twojej karty wifi (w niewielkim stopniu acz zawsze coś tam sie trafi)

jak dla mnie więc głównym problemem wifi nie jest to czy jakiś domorosły informatyk dorwał sie do windowsa tylko jak pracuje link radiowy, najczęstszym problemem są przeważnie podłej jakości anteny z allegro, źle zarobione lub uszczelnione złączki na kablach, no i w końcu tanie APki zapychające się zbyt dużym ruchem klienckim... o konfiguracji routerów dostępowych i miliardach klientów podłaczonych do serwera na neostradzie nie wspomne ;))
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

morion pisze:jedynym ważnym ustawieniem "w komputerze" jest wyłaczenie konfiguracji połaczenia bezprzewodowego przez windows i korzystanie z softu dołaczonego do karty radiowej... reszta zależy od:
Heh, dziękuję za wkład, ale chyba się nie zrozumieliśmy. Piszesz o łączu WiFi, a ja miałem na myśli łącze radiowe, czyli takie, gdzie ISP ma swój maszt z anteną o dużym zasięgu. Pewnie źle się wyraziłem zakładając temat.
I tak dziękuję za pomoc.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

no zrozumialem tak jak napisałeś... łacze radiowe=łacze wifi (przynajmniej tak sie powszechnie używa) no chyba że chodzi o linka od cb-radia :)
nie ma znaczenia czy ISP ma antene o dużym czy małym zasięgu, bo i tak zestaw antena+kabel+karta trzeba dostroić do jakości odbieranego sygnału, w sensie mocny sygnał od bliskiego ISP - słaba antenka+skręcenie mocy na karcie (jesli jest taka możłiwość w sofcie), długie linki - mocniejsza antena kierunkowa+ krótszy kabel+czuła karta z mocnym radiem...
jesli to jeszcze nie to to ja chyba głupi jestem ;)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Chodziło mi oczywiście o typową radiówkę, a nie o WiFi. W WiFi musiłbym mieć w kompie kartę sieciową bezprzewodową. Naoomiast przy radiówce, nie jest ona potrzena. Mam zamiast tego od moego dostawcy pudełeczko, wyglądające jak zasilacz.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
kszysek
Stały użytkownik forum

Post autor: kszysek »

czyli masz normalna radiówkę WiFi z tym że to "pudełeczko" to AP pracujący w trybie klient czy uproszczając jako karta bezprzewodowa podłączona do anteny z jednej strony a do kompa przez RJ45 z drugiej.

Ale jeśli chodzi o twoje pytanie to polepszyć nic się nie da, tak jak pisali inni.
<| Blackberry Bold 9700 - Orange |Ipad2-3G Orange | Dell N4020 + Huawei e3131 - Orange | Hp Mini 311 | Hp t5630w Thin Client + Wimax |> To tyle :)
http://speedtest.net/result/1917097660.png
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

kszysek pisze:czyli masz normalna radiówkę WiFi z tym że to "pudełeczko" to AP pracujący w trybie klient czy uproszczając jako karta bezprzewodowa podłączona do anteny z jednej strony a do kompa przez RJ45 z drugiej.

Ale jeśli chodzi o twoje pytanie to polepszyć nic się nie da, tak jak pisali inni.
Czyli ustawienia MTU, TCP its nic nie dają w przypadku takiego łącza.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

To trochę dziwne ,że nie da się nic więcej powiedzieć o konfiguracji tego typu internetu jak tylko wskazując na dobry zasięg ,antenę jakość sygnału.Generalnie całe to forum jest o radiówce bo wszystkie te technologie oparte są na radiu tak czy inaczej a o konfiguracji windows`a pisze się wiele w dziale internet komórkowy.Począwszy od takich parametry ,które wymienił @Szadzik po przez oprogramowanie tu dzież firmware`ów do AP czy też router`ów zasad ustawień kanałów a skończywszy na ustawieniach QoS no i różnych tam trick`ach i tips`ach nie można faktycznie nic napisać ? No ja wiem ,że temat rzeka no ale z drugiej strony...
Pozdrawiam bob.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

bob pisze:To trochę dziwne ,że nie da się nic więcej powiedzieć o konfiguracji tego typu internetu jak tylko wskazując na dobry zasięg ,antenę jakość sygnału.Generalnie całe to forum jest o radiówce bo wszystkie te technologie oparte są na radiu tak czy inaczej a o konfiguracji windows`a pisze się wiele w dziale internet komórkowy.Począwszy od takich parametry ,które wymienił @Szadzik po przez oprogramowanie tu dzież firmware`ów do AP czy też router`ów zasad ustawień kanałów a skończywszy na ustawieniach QoS no i różnych tam trick`ach i tips`ach nie można faktycznie nic napisać ? No ja wiem ,że temat rzeka no ale z drugiej strony...
Pozdrawiam bob.
Ja jestem praktycznie rzecz biorąc laikiem jeśli chodzi o internet radiowy (jestem przedstawicielem dostawcy internetowego w Irlandii Północnej, dopiero w poniedziałek pierwszy raz konfigurowałem łącze WiFi w domu znajomego, potem jeszcze kilka innych, wszystko dla znajomych) i aż mi się wierzyć nie chce, że nikt nic nie jest w stanie podpowiedzieć w tym względzie.
Back to the Future ;)
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ikw »

a co tu duzo gadac? dyplomu na tym nie zrobisz...poza ustawieniami na sieciowce lub na apeku nic tam wiecej nie ma oprocz mniej znaczacych bajeroof. konfiguracja WIFI w domu to jednak cos innego niz to czym dysponuje provider...mniej lub bardziej zaawansowany technologicznie.
Reszta jest prosta...choc moze nie do konca - sadzac po ilosci postow na tym tylko forum. Wiekszosc z nich wynika z nikompetencji ISP lub samych uzytkownikow.
Z drugiej strony...zeby zjesz na WIFi a i tak cie cos zaskoczy predzej czy pozniej.
A wszystkie rzeczy o ktorych chcial bys stworzyc FAQ sa w manualu do sprzetu. Tu raczej sie mowi o problemach wynikajacych z lepszych czy gorszych ustawien i konfiguracji softowo sprzetowej. I nigdy nie wiesz w jakim przypadku bedzie dobrze. Bo u jednego zadziala a u drugiego nie.
Ostanio mialem pacjenta co sobie sam przedluzyl kabel antenowy...koncentrykiem od TV...zarobionym z dwoch stron tasma....i o dziwo ..twierdzil ze mu dzialalo...ale tylko do pewnego czasu.
pzdr![/url]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kszysek pisze:czyli masz normalna radiówkę WiFi
No jeszcze mógł mieć WiMaxa :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ