Problem z Huawei E156G - iPlus

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PathFinder390
Początkujący użytkownik forum

Problem z Huawei E156G - iPlus

Post autor: PathFinder390 »

Witajcie,
od pół roku jestem użytkownikiem iPlusa (opcja 3GB/m-c). Do tej pory wszystko chodziło prawie idealnie. Jestem niedaleko nadajnika więc HSDPA miałem na poziomie 3-4 kresek standardowo. Od niedzieli niestety coś jest nie tak. Otóż najpierw zaczęło łączyć z netem, przy czym był tylko upload, brak downloadu. Ponowne próby rozłączenia/połączenia nie zmieniały tego stanu rzeczy. W dniu wczorajszym spróbowałem kolejny raz. Tym razem pojawiał się komunikat o braku możliwości połączenia z komputerem zdalnym.

Po interwencji na infolinii iPlusa (przełączenie z APN Internet na APN Internet 2G, aktualizacji softu na ver. 2.2) działało w miarę ok. na EDGE. Gdy z powrotem przełączyłem na APN Internet i dałem połącz, po chwili otrzymywałem komunikat - połączono, po czym dosłownie za chwilę automatycznie rozłączało mnie.

Co robić? Net mi jest do pracy niezbędny, a każdy dzień zastoju to bida straszna.

Z inf. dodatkowych: mam wina xp professionnall 32bit. Modem nowy i na gwarancji, nie uszkodzony.

Wskażcie mi drogę wyjścia z tego ciemnego tunelu :(
Awatar użytkownika
marcin7911
Stały użytkownik forum

Re: Problem z Huawei E156G - iPlus

Post autor: marcin7911 »

Skąd wiesz że modem nie uszkodzony? Włóz karte iplusa do telefonu najlepiej z hsdpa skoro wczesniej łapałeś na modemie i zobacz czy bedzie działać.
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
PathFinder390

Tego nie jestem pewien. Kartę mógłbym przełożyć do tel. ale mam tylko EDGE, więc to nie wiele da.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

PathFinder390 jak możesz to pożycz. Ewentualnie może byc to awaria noda. Masz laptopa czy blaszaka? Po dwa możesz iść do kogoś sprawdzić czy będzie działało.
PathFinder390

Sundance_kid pisze:PathFinder390 jak możesz to pożycz. Ewentualnie może byc to awaria noda. Masz laptopa czy blaszaka? Po dwa możesz iść do kogoś sprawdzić czy będzie działało.
Mam laptopa IBM R52 ThinkPad. W sumie będę musiał popytać wśród znajomych i spróbować w taki sposób.

A może to problem karty SIM (ponoć była jedna partia, która sprawiała wiele kłopotów).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

PathFinder390 pisze:Po interwencji na infolinii iPlusa (przełączenie z APN Internet na APN Internet 2G, aktualizacji softu na ver. 2.2) działało w miarę ok. na EDGE. Gdy z powrotem przełączyłem na APN Internet i dałem połącz, po chwili otrzymywałem komunikat - połączono, po czym dosłownie za chwilę automatycznie rozłączało mnie.
Czyli używasz iPlus Manager'a? Jeśli tak, to wywal to "coś" i zrób sobie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> U mnie było tak, że iPlus Manager nie chciał łączyć się, podczas gdy dial-up działało idealnie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
PathFinder390

YaHooo pisze:Czyli używasz iPlus Manager'a? Jeśli tak, to wywal to "coś" i zrób sobie połączenie »Dial-up« U mnie było tak, że iPlus Manager nie chciał łączyć się, podczas gdy dial-up działało idealnie.
Próbowałem chyba wszystkich rozwiązań. Wywaliłem iPM 2.1. Zainstalowałem na nowo sterowniki, managera też. I nic. Zaktualizowałem do wersji 2.2. I nic. Wywaliłem managera. Zrobiłem dial-up. Raz połączy, a raz nie. I nic. A potem zainstalowałem managera, ale chciał łączyć się przez CSD :dobani: W końcu w konfiguracji wybrałem APN Internet 2G i połączył. Ale to nie jest robota. Jak jest na APN Internet to łączy się (HSDPA) i po kilkuminutach ruch w kierunku mojego kompa zamiera. Rozłączenie i ponowne łączenie nic nie daje. Bo za kolejnym razem już nie mogę nawiązać połączenia. Tracę cierpliwość i wytrzymałość. A o BOK iPlusa nie chcę się już wypowiadać. Brak słów. A netu dalej nie ma. I potem trzeba (jak teraz) chodzić do kumpli.

Co mam zrobić?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

PathFinder390 pisze:Co mam zrobić?
Zatem trzeba szukać gdzie indziej przyczyny.

Masz możliwość przetestowania jak się zachowuje modem na innym komputerze? Dobrze by było sprawdzić jak działa w innej części miasta, aby wyeliminować uszkodzenie nodeB.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
PathFinder390

Weekend minął i wszystko wróciło do normy, niestety nie miałem czasu na testowanie innych nadajników, ale nagle wszystko działa jak przedtem, może zgłoszenie do iplusa podziałało? Niemniej jednak dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-04-27, 09:02 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-27, 08:02 przez PathFinder390, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

PathFinder390 pisze:może zgłoszenie do iplusa podziałało?
Całkiem możliwe, tak samo mogła to być jakaś modernizacja stacji.
PathFinder390 pisze:dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówki
Nie ma za co, najważniejsze, że teraz jest ok :ok:
ODPOWIEDZ