Pomoc dla studenta-laika

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DesiWKS
Początkujący użytkownik forum

Pomoc dla studenta-laika

Post autor: DesiWKS »

Witam, witam!
Na początku chciałem Was przeprosić, być może mój problem wyda się Wam błahy i śmieszny, ale w tych sprawach jestem zupełnie zielony, totalna amatorka. :blush:
Otóż sprawa wygląda następująca - w tym roku wyjeżdżam na kilka miesięcy pracować nad morze. Będę mieć dostęp do komputera stacjonarnego, ale dla mnie najważniejszą sprawą jest łączność ze światem (po prostu internet). Gniazdka tam nie będzie, nie mam prawa tam nic ruszać więc jedynym możliwym wyjściem wydaje się chyba internet bezprzewodowy... :( Tu moje pytanie - czy dzisiaj na rynku dostępny jest tylko taki internet na pakiet limitu transferu, czy jest jakaś opcja (jak w wypadku stałego łącza) płacenia miesięcznego abonamentu i nieograniczonej możliwości korzystania z niego? Nie będę owijać w bawełnę - zostawię pod Wrocławiem dziewczynę na ten czas i jako że rozmawiam sporo przez skype z kamerką ( :P )i słucham sporo muzyki boję się, że nie wypłacę się, a przez korzystanie z takich programów jak skype, czy stron jak youtube transfer zużyję w przeciągu kilku dni (tak twierdził mój kumpel, że ta kamerka i youtube zjadają sporo transferu, czy to prawda?), a nie będzie mnie stać, by co tydzień dokupować kolejny limit... No i jeżeli nie ma innej opcji, niż limit transferu, to czy polecacie jakąś ofertę, która będzie najlepsza dla mnie? Pracować będę w Jastrzębiej Górze (woj. Pomorskie).
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za problem! :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc dla studenta-laika

Post autor: krystianb »

Niestety mobilnego neta bez limitu nie ma. Jeśli masz abonament to po wykorzystaniu limitu, net tak zwalnia że tylko komunikatory tekstowe działają dobrze. Jeśli karta to jak sie MB skończą, to neta całkiem brak. Teoretycznie mógłbyś na miejscu jakiegoś dostawcy wifi poszukać co by podpiął neta na 3 mc. Inna rada to ograniczyć po pierwsze YT (i wszystkie inne filmy i muzyki z netu, pozostać przy tym co ma się na dysku zebrane) po drugie rozmowy wideo, ewentualnie ustawić najsłabszą jakość. Nawet same rozmowy głosowe też dość szybko limit zjadają.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

DesiWKS pisze:( Tu moje pytanie - czy dzisiaj na rynku dostępny jest tylko taki internet na pakiet limitu transferu, czy jest jakaś opcja (jak w wypadku stałego łącza) płacenia miesięcznego abonamentu i nieograniczonej możliwości korzystania z niego?
Na szczęście nie ma. Ale operatorzy oferują dość duże limity. Maksymalnie możesz wziąć w:
Plus - 37 GB,
Orange - 35 GB,
Era - 16GB
Play- 10 GB.
Patrzeć trzeba również na to, co będzie działało tam najlepiej, a więc należałoby zakupić pre-paidy wszystkich operatorów, i zobaczyć, od którego operatora internet działa najlepiej.
DesiWKS pisze:jako że rozmawiam sporo przez skype z kamerką ( )i słucham sporo muzyki boję się, że nie wypłacę się, a przez korzystanie z takich programów jak skype, czy stron jak youtube transfer zużyję w przeciągu kilku dni (tak twierdził mój kumpel, że ta kamerka i youtube zjadają sporo transferu, czy to prawda?)
Nie ukrywajmy, ale YouTube czy Skype + obraz jest "danożerne". Biorąc sobie limit rzędu ~ -->20 GB to raczej byś musiał więcej siedzieć na kompie, niż pracować, żeby to wykorzystać :D. Proponuję Ci obecnie sprawdzić, ile średnio miesięcznie zużywasz transferu, korzystając z internetu, tak jak zawsze. Pomoże Ci w tym program typu NetMeter. Warto byłoby też zaopatrzyć się w modem obsługujący HSPA (nie wliczając do tego Play'a, bo tam HSPA nie działa), żebyś miał mniejsze opóźnienia, co jest bardzo ważne, chcąc rozmawiać przez Skype'a + obraz,
DesiWKS pisze:a nie będzie mnie stać, by co tydzień dokupować kolejny limit.
Może teraz pytanie z innej beczki. Interesuje Ciebie oferta na kartę, czy na abonament ?,
DesiWKS pisze:No i jeżeli nie ma innej opcji, niż limit transferu, to czy polecacie jakąś ofertę, która będzie najlepsza dla mnie? Pracować będę w Jastrzębiej Górze (woj. Pomorskie)
Tak jak wyżej pisałem, musisz sam to sprawdzić, my nie będąc w tym miejscu nie wiemy co działa dobrze. Internet mobilny to loteria, w każdym miejscu działa inaczej. I jeżeli chcesz korzystać ze Skype'a to trzeba być w zasięgu 3G, bo na EDGE'u są za duże opóźnienia (ping), i może być to nie możliwe. Z tego co widzę, to w Jastrzębiej Górze, każdy operaotor (Era, Plus, Orange, Play) ma 3G, ale z uwagi na zabudowania, i inne przeszkody, nie jest wcale powiedziane, że złapiesz sygnał tej technologii. Więc dlatego należy to sprawdzić osobiście.
DesiWKS

sp6huk pisze: Patrzeć trzeba również na to, co będzie działało tam najlepiej, a więc należałoby zakupić pre-paidy wszystkich operatorów, i zobaczyć, od którego operatora internet działa najlepiej.
Drogie są te pre-paidy? Nie chcę iść w ciemno, a mama jedzie tam pracować już w ten weekend (ja dołączę w wakcje) więc zależałoby mi na czasie i oczywiście relatywnie jak najmniejszych kosztach (ot, taka studencka cecha - jak najmniej roboty za jak najmniejszą cenę przy żądaniu najlepszych efektów). :)

sp6huk pisze: Nie ukrywajmy, ale YouTube czy Skype + obraz jest "danożerne". Biorąc sobie limit rzędu ~ -->20 GB to raczej byś musiał więcej siedzieć na kompie, niż pracować, żeby to wykorzystać :D.

Tak, 20 GB, ale te 20 GB to też pewnie sporo kosztuje, prawda? :) Głupio się przyznać, ale zbyt zamożny to ja nie jestem, stąd niestety konieczność pracy w wakcje. :( :cry:
sp6huk pisze:Warto byłoby też zaopatrzyć się w modem obsługujący HSPA (nie wliczając do tego Play'a, bo tam HSPA nie działa), żebyś miał mniejsze opóźnienia, co jest bardzo ważne, chcąc rozmawiać przez Skype'a + obraz,
Mam w domu gdzieś jeszcze modem od blue-connecta (ta oferta na 500 mega, co można doładowaniami uzupełniać transfer). Czy ten modem jest ok, czy są jakieś blokady w razie innego usługodawcy itp.?
sp6huk pisze:Może teraz pytanie z innej beczki. Interesuje Ciebie oferta na kartę, czy na abonament ?
Kolego, mama będzie tam od tego weekendu chyba +/- do końca października, no i ja w wakacje, w takim razie nie wiem, czy wiązanie się jakąkolwiek umową abonamentową ma sens. Bo zapewne im krótszy termin trwania umowy, tym gorsze warunki (np. wyższa stawka miesięczna). Karta, mam rozumieć, że chodzi Ci o doładowania, tak? Że transfer się kończy i trzeba doładować jakimś kuponem, żeby znów móc korzystać? W sumie to chyba jedyne wyjście, bo wakacje się skończą, wrócimy do domu, znów będzie stałe łącze, a dalsze płacenie za net, z którego i tak nikt by nie korzystał jest po prostu ekonomicznie niekorzystne. ;) No, ale to Ty tu jesteś "Mistrzem bezprzewodowym", Ty tu rządzisz więc może masz jakąś radę w tej sprawie? Z góry dzięki. :zdrowko:
krystianb pisze:Teoretycznie mógłbyś na miejscu jakiegoś dostawcy wifi poszukać co by podpiął neta na 3 mc
Przepraszam, może idiotyczne pytanie, ale czy wi-fi nie działa tylko w przypadku laptopa? Będę dysponować tylko komputerem stacjonarnym. Ja się nie znam więc jeżeli wypisuję jakieś głupoty, to poprawcie mnie, mógłbym Wam napisać prezentację maturalną na polski, ale informatyka to dla mnie tylko wikipedia, gg i skype. :)

POZDRAWIAM!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

DesiWKS pisze:Przepraszam, może idiotyczne pytanie, ale czy wi-fi nie działa tylko w przypadku laptopa?

3 sposoby na podpięci wifi do PC
http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera (przykładowy accespoint, bo na samo accespoint allegro wywala prawie same routery, które często WISP nie mają)
http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera
http://www.allegro.pl/search.php?utm_so ... g=wifi+usb

[ Dodano: 2010-04-20, 18:19 ]
DesiWKS pisze:Mam w domu gdzieś jeszcze modem od blue-connecta (ta oferta na 500 mega, co można doładowaniami uzupełniać transfer). Czy ten modem jest ok, czy są jakieś blokady w razie innego usługodawcy itp.?
Jeśli to huawei to nie będzie problemu ze zdjęciem simlocka i wsadzeniem tam karty dowolnego operatora.
Jeśli nie chcesz podpisywać długiej umowy, możesz poszukać cesji (przeniesienie umowy z innego użytkownika) u nas trochę jest w ogłoszeniach, na allegro też się zdarzają.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

DesiWKS pisze:Drogie są te pre-paidy?
Simdata w Plusie kosztuje - 20 zł,
Starter Orange Free na kartę kosztuje - 20 zł,
Blueconnect starter kosztuje - 25 zł,
Play Online na kartę kosztuje 19 zł,
DesiWKS pisze:Tak, 20 GB, ale te 20 GB to też pewnie sporo kosztuje, prawda?
Prawda. Wejdź sobie na strony operatorów, i sam sprawdź ;),
DesiWKS pisze:Głupio się przyznać, ale zbyt zamożny to ja nie jestem, stąd niestety konieczność pracy w wakcje.
Więc ja na twoim miejscu nie szalałbym z YouTube, a przez Skype jak już to rozmawiał bez obrazu, bo koszty Cię zjedzą, jak będziesz tak jechał na pre-paid'zie :/,
DesiWKS pisze:Czy ten modem jest ok, czy są jakieś blokady w razie innego usługodawcy itp.?
A skąd mam wiedzieć jaki Ty masz modem ? :P Pytasz czy modem ma sim-locka ? Najłatwiej to sprawdzisz, wkładając kartę innego operatora niż Era,
DesiWKS pisze:w takim razie nie wiem, czy wiązanie się jakąkolwiek umową abonamentową ma sens
Właśnie nie ma sensu,
DesiWKS pisze:zapewne im krótszy termin trwania umowy, tym gorsze warunki (np. wyższa stawka miesięczna)
Nie. Stawka abonamentowa jest taka sama, tylko np. za modem musisz płacić więcej. W zależności od operatora, możesz nie dostać jakiegoś bonusu, lub na krótszy okres, jeżeli operator takowy oferuje,
DesiWKS pisze:Karta, mam rozumieć, że chodzi Ci o doładowania, tak?
Tak. Doładowujesz sobie konto, i masz internet.,
DesiWKS pisze:Że transfer się kończy i trzeba doładować jakimś kuponem, żeby znów móc korzystać?
Tak, możesz kuponem, ale można też np. elektronicznie w bankomacie, czy przez konto bankowe,
DesiWKS pisze:W sumie to chyba jedyne wyjście, bo wakacje się skończą, wrócimy do domu, znów będzie stałe łącze, a dalsze płacenie za net, z którego i tak nikt by nie korzystał jest po prostu ekonomicznie niekorzystne
Dokładnie. Tylko pamiętaj, że na pre-paidzie to trzeba się ograniczać, tym bardziej, że nie chcesz dużo wydać na tego neta kasy,
DesiWKS pisze:Ty tu rządzisz więc może masz jakąś radę w tej sprawie?
Moja rada jest taka. Kupujesz sobie pre-paid'a w mBank mobile, gdzie płacisz za pakiet 100 MB - 5 zł. Lub bierzesz internet w Play Online na kartę - gdzie wykupujesz pakiet 2 GB za 30 zł, lub 4 GB za 50 zł. To byłaby najkorzystniejsza oferta, tylko Play w niektórych miejscach, działa nie najlepiej, i jest ograniczany do 1 Mb/s,
DesiWKS pisze:Przepraszam, może idiotyczne pytanie, ale czy wi-fi nie działa tylko w przypadku laptopa?
Nie. Jeżeli chciałbyś podłączyć WiFi do komputera stacjonarnego to wystarczy jakiś, nawet najtańszy router np. TP-LINK TL-WR543G, i zewnętrzna antena kierunkowa. Podstawą jest znalezienie providera, który oferuje umowy bezterminowe. Jeżeli nawet takowych nie oferuje, to może dasz radę jakoś się z dostawcą dogadać ;)
W Jastrębiej Górze znalazłem dwóch dostawców internetu WiFi:
:arrow: RCS Internet LINK
:arrow: Multi IP Telekomunikacja LINK
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

sp6huk pisze:Moja rada jest taka. Kupujesz sobie pre-paid'a w mBank mobile, gdzie płacisz za pakiet 100 MB - 5 zł. Lub bierzesz internet w Play Online na kartę - gdzie wykupujesz pakiet 2 GB za 30 zł, lub 4 GB za 50 zł. To byłaby najkorzystniejsza oferta, tylko Play w niektórych miejscach, działa nie najlepiej, i jest ograniczany do 1 Mb/s,
Jeśli masz takie wymagania jak powyżej zdecydowanie brałbym Multimo na czas nieokreślony za 55zl/mc i w tym jest 7GB transferu(podobno zmienili na 20GB, ale nie jest to oficjalnie potwierdzone) i chyba w sumie jakos 120zl za podpisanie i rozwiazanie umowy na czas nieokreślony, w dalszej kolejności brałbym PlayOnline na Karte z tym że tutaj należy być ostrożnym, gdyż w miejscu gdzie wyjedziesz niekoniecznie musi byc zasięg. Innych opcji bez podpisywania umowy na dłuższy okres czyli minimum 12m-cy a z dużym transferem nie ma.
pasza_sadyka
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pasza_sadyka »

adixm pisze:(...) Innych opcji bez podpisywania umowy na dłuższy okres czyli minimum 12m-cy a z dużym transferem nie ma.
Jest w ERZE - umowa na czas nieokreślony z miesięcznym wypowiedzeniem, wada - 99zł sama aktywacja karty :/ Ale w max abonamencie - 149zł jest tylko 16GB co w stosunku do innych operatorów wygląda biednie. W PLUSIE z kolei masz iplusopobieracz - 100GB od 00:00-09:00. W Jastrzębiej plus i era działały bardzo dobrze /ale może to efekt tego że jestem tam po sezonie kiedy ludków brak/.
DesiWKS

.

Dobra, radiówka odpada - mama nie chce ciotce zmieniać "wizji przestrzennej" i umieszczać talerza na ścianie, natomiast sąsiad nie wiadomo, czy ma w ogóle router i w związku z tym ciężko stwierdzić, czy tak jak radził Krystian - zwykła bezprzewodowa karta sieciowa do PC w ogóle cokolwiek by złapała, a żeby to sprawdzić, trzeba by było najpierw ją zakupić, a to też wiąże się z czasem i wydatkiem pieniężnym. :)
Pozostaje więc mobilny - w sumie jeżeli ktoś mieszka w okolicach JG wie, że wszędzie daleko i najbliżej do Pucka, gdzie i tak nie ma wszystkiego, o czym byśmy sobie marzyli. :D
Myślałem o tym Play'u - mapka pokazuje, że zasięg tam jest, nawet SP6HUK wspominał, że jest to 3G więc chyba lepiej nawet. :)
Pytanie, czy mówiąc o tym operatorze mieliście na myśli tę usługę? http://www.playmobile.pl/pl/internet/of ... index.html ? O ile wzrok nie myli, to jest to oferta ze wskazaniem na tych, którzy modem już posiadają, prawda? (ta za 19 zł) "Każdy z zestawów Play Online na kartę możesz testować bez ryzyka przez okres 7 dni od daty zakupu". Czy mam przez to rozumieć, że dostaję tę kartę + wtyczkę na tydzień do testowania, mam ściągnąć sim-locka z tego modemu od blueconnecta (to już bardziej nieoficjalnie :hyhy:) i sprawdzić, jak działa Play nad morzem, tak? Jeżeli zda sprawdzian, to brać...

TAK PS - W sumie 2 GB za 3 dyszki, 4 za 5 to nie taki zły pomysł...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

DesiWKS pisze:Każdy z zestawów Play Online na kartę możesz testować bez ryzyka przez okres 7 dni od daty zakupu". Czy mam przez to rozumieć, że dostaję tę kartę + wtyczkę na tydzień do testowania,
To jak chcesz podpisać umowę.

Jak masz modem bez simlocka, to nie warto się w to bawić, kupujesz starter za 19zł i masz 1GB do wykorzystania na 14 dni, potem 2GB za 30zł albo 4GB za 50zł.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

DesiWKS pisze:TAK PS - W sumie 2 GB za 3 dyszki, 4 za 5 to nie taki zły pomysł...
Jeśli faktycznie potrzebujesz dużo transferu to tak jak mówilem w tej cenie jest jeszcze Multimo, które działa na solidnej infrastrukturze Orange, a możliwe ze faktycznie że za 55zl jest 20GB, a umowa jest podpisywana na czas nieokreślony czyli powiedzmy po tych trzech miesiacach możesz zrezygnowac:)Jest także możliwość dzierżawy sprzętu od Multimo za kilka złotych miesięcznie.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Są różne anteny do WiFi - sam zakładałem antenę w postaci płaskiego panelu pomalowanego na kolor ściany z klinkieru :D
Więc może warto poszukać firmy, któa by się pofatygowała z anteną i sprawdzić zasięg WiFi - może taka, płaska, panelowa antena - zyska akceptację :D
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ermi0
Użytkownik forum

Post autor: ermi0 »

Gdzie można zakupić to Multimo, jaki mją zasięg, mają abonament czy prepaid??
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ermi0, wszystkiego dowiesz się na www.multimo.pl

Zasięg taki sam, jak Orange, bo to jest Orange sprzedawane pod inną marką.
DesiWKS

:-)

Ok, mama zdecydowała się na tego Play'a, bo zasięg ok, a wystarczy kupić ten pre-paid za 19 zł, po prostu mniej roboty dla kobiety... ;) I tu pytanie - mam modem USB do blue-connecta - (Huawei MobileBroadband Model E 160 G), czy ktoś wie, gdzie i jak ściągnąć z niego sim-locka? Bo domyślam się, że Blue-connect nie przyjmie tak po prostu karty sim z Play?. :) No i jeszcze jedno - czy te 2 GB za 30 ziko, to będą naprawdę 2 GB, czy lubią "oszukiwać" przy tym transferze?
PS - orientujecie się może, czy takie radia internetowe są transfero-żerne? (Coś tam radio robione na jakimś Flatcaście, czy coś takiego) - (To pytanie od mamy i mamuś z góry dziękuję za odpowiedź i przeprasza za ewentualny kłopot. :) )
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

DesiWKS pisze:czy ktoś wie, gdzie i jak ściągnąć z niego sim-locka?
Poszukaj na forum, gdzieś się krzątały przynajmniej 2 linki do generatorów kodów.
DesiWKS pisze:PS - orientujecie się może, czy takie radia internetowe są transfero-żerne?
Zależy jaki bitrate. Mam tłumaczyć jak liczyć? Bitrate przez 8 i już mamy KB/s *3600s i już mamy tyle ile zje przez godzinę.
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

DesiWKS pisze:...czy ktoś wie, gdzie i jak ściągnąć z niego sim-locka? Bo domyślam się, że Blue-connect nie przyjmie tak po prostu karty sim z Play?. :)
Zdaje się, że w przypadku Huawei po włożeniu innej karty odpalasz program którym się łączysz, a on prosi o podanie kodu. Tu masz program który wyliczy go na podstawie nr IMEI na modemie. Jeśli coś nie zadziała to nie próbuj za dużo, bo masz zdaje się 10 prób.
czy te 2 GB za 30 ziko, to będą naprawdę 2 GB, czy lubią "oszukiwać" przy tym transferze?

Zliczają dane uczciwie, a ich 2GB to 2054MB - tak mi wychodzi
ODPOWIEDZ