DesiWKS pisze:Drogie są te pre-paidy?
Simdata w Plusie kosztuje - 20 zł,
Starter Orange Free na kartę kosztuje - 20 zł,
Blueconnect starter kosztuje - 25 zł,
Play Online na kartę kosztuje 19 zł,
DesiWKS pisze:Tak, 20 GB, ale te 20 GB to też pewnie sporo kosztuje, prawda?
Prawda. Wejdź sobie na strony operatorów, i sam sprawdź

,
DesiWKS pisze:Głupio się przyznać, ale zbyt zamożny to ja nie jestem, stąd niestety konieczność pracy w wakcje.
Więc ja na twoim miejscu nie szalałbym z YouTube, a przez Skype jak już to rozmawiał bez obrazu, bo koszty Cię zjedzą, jak będziesz tak jechał na pre-paid'zie

,
DesiWKS pisze:Czy ten modem jest ok, czy są jakieś blokady w razie innego usługodawcy itp.?
A skąd mam wiedzieć jaki Ty masz modem ?

Pytasz czy modem ma sim-locka ? Najłatwiej to sprawdzisz, wkładając kartę innego operatora niż Era,
DesiWKS pisze:w takim razie nie wiem, czy wiązanie się jakąkolwiek umową abonamentową ma sens
Właśnie nie ma sensu,
DesiWKS pisze:zapewne im krótszy termin trwania umowy, tym gorsze warunki (np. wyższa stawka miesięczna)
Nie. Stawka abonamentowa jest taka sama, tylko np. za modem musisz płacić więcej. W zależności od operatora, możesz nie dostać jakiegoś bonusu, lub na krótszy okres, jeżeli operator takowy oferuje,
DesiWKS pisze:Karta, mam rozumieć, że chodzi Ci o doładowania, tak?
Tak. Doładowujesz sobie konto, i masz internet.,
DesiWKS pisze:Że transfer się kończy i trzeba doładować jakimś kuponem, żeby znów móc korzystać?
Tak, możesz kuponem, ale można też np. elektronicznie w bankomacie, czy przez konto bankowe,
DesiWKS pisze:W sumie to chyba jedyne wyjście, bo wakacje się skończą, wrócimy do domu, znów będzie stałe łącze, a dalsze płacenie za net, z którego i tak nikt by nie korzystał jest po prostu ekonomicznie niekorzystne
Dokładnie. Tylko pamiętaj, że na pre-paidzie to trzeba się ograniczać, tym bardziej, że nie chcesz dużo wydać na tego neta kasy,
DesiWKS pisze:Ty tu rządzisz więc może masz jakąś radę w tej sprawie?
Moja rada jest taka. Kupujesz sobie pre-paid'a w mBank mobile, gdzie płacisz za pakiet 100 MB - 5 zł. Lub bierzesz internet w Play Online na kartę - gdzie wykupujesz pakiet 2 GB za 30 zł, lub 4 GB za 50 zł. To byłaby najkorzystniejsza oferta, tylko Play w niektórych miejscach, działa nie najlepiej, i jest ograniczany do 1 Mb/s,
DesiWKS pisze:Przepraszam, może idiotyczne pytanie, ale czy wi-fi nie działa tylko w przypadku laptopa?
Nie. Jeżeli chciałbyś podłączyć WiFi do komputera stacjonarnego to wystarczy jakiś, nawet najtańszy router np. TP-LINK TL-WR543G, i zewnętrzna antena kierunkowa. Podstawą jest znalezienie providera, który oferuje umowy bezterminowe. Jeżeli nawet takowych nie oferuje, to może dasz radę jakoś się z dostawcą dogadać
W Jastrębiej Górze znalazłem dwóch dostawców internetu WiFi:

RCS Internet
LINK

Multi IP Telekomunikacja
LINK