Odbiór sygnału HSDPA Play gdzie teoretycznie go nie ma
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Odbiór sygnału HSDPA Play gdzie teoretycznie go nie ma
Witam
Od świąt Wielkanocnych nurtuje mnie pewna ciekawostka związana z występowaniem sygnału HSDPA sieci Play. Zgodnie z mapą http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.15245 ... 58594/z/12 miałem do najbliższego nadajnik Play ponad 20 kilometrów. Jak więc jest możliwe, że udało mi się korzystać z internetu w miejscowości Dorohusk. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że mój zestaw odbiorczy to tylko Option Globesurfer III bez jakiejkolwiek anteny zewnętrznej. Router był umieszczony około 6 - 7 metrów nad ziemią pod dachem. Do czasu aktualizacji listy BTS przez UKE z 12 kwietnia sądziłem, że może powstał nowy nadajnik. Jednak po 12 kwietnia nic nowego w rejonie z mapki nie pojawiło się. Może ktoś z Was ma jakieś przypuszczenia dlaczego udało mi się korzystać z Internetu. Uzyskiwałem w sprzyjających warunkach transfer na poziomie do 400 - 500 kbps. Jednocześnie router wskazywał poziom sygnału odbieranego w zakresie -94 do -102.
Od świąt Wielkanocnych nurtuje mnie pewna ciekawostka związana z występowaniem sygnału HSDPA sieci Play. Zgodnie z mapą http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.15245 ... 58594/z/12 miałem do najbliższego nadajnik Play ponad 20 kilometrów. Jak więc jest możliwe, że udało mi się korzystać z internetu w miejscowości Dorohusk. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że mój zestaw odbiorczy to tylko Option Globesurfer III bez jakiejkolwiek anteny zewnętrznej. Router był umieszczony około 6 - 7 metrów nad ziemią pod dachem. Do czasu aktualizacji listy BTS przez UKE z 12 kwietnia sądziłem, że może powstał nowy nadajnik. Jednak po 12 kwietnia nic nowego w rejonie z mapki nie pojawiło się. Może ktoś z Was ma jakieś przypuszczenia dlaczego udało mi się korzystać z Internetu. Uzyskiwałem w sprzyjających warunkach transfer na poziomie do 400 - 500 kbps. Jednocześnie router wskazywał poziom sygnału odbieranego w zakresie -94 do -102.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez liliputek, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam
liliputek
liliputek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Odbiór sygnału HSDPA Play gdzie teoretycznie go nie ma
liliputek mówisz o PO?
-
- Użytkownik forum
Dokładnie Play OnlineSundance_kid pisze:liliputek mówisz o PO?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak rozumiem ten router nie pokazuje nic na temat BTS'a z którym się łączy? A nie masz dojścia do modemu żeby odpalić go z pomocą Top_NetInfo i zobaczyć co dokładnie łapiesz?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
P4 jako jedyny operator lokalizuje stacje bazowe na ostatnich piętrach bardzo wysokich obiektów, najczęściej kominów EC, itp.liliputek pisze:Może ktoś z Was ma jakieś przypuszczenia dlaczego udało mi się korzystać z Internetu.
Taka sześciosektorowa (czasami jest nawet dziewięć sektorów - sześć na nośnej 10787 i kilkanaście metrów niżej trzy na "standardowej" 10836) stacja z antenami zawieszonymi powyżej 100m nad poziomem terenu potrafi bardzo daleko "siać", ale kosztem pojemności sieci.Te parasolowe stacje są zazwyczaj bardzo zapchane.
20 km to żaden problem, ja łączyłem się testowo z taką stacją na odległość ~22 km, bez anteny zewnętrznej, a poziom sygnału oscylował w granicach -85 dBm.
Oczywiście przy zachowaniu widoczności optycznej.
-
- Użytkownik forum
Testy będę mógł przeprowadzić w weekend majowy. Zaopatrzyłem się również w antenę panelową 15dbi Cybertecha.alias pisze:Jak rozumiem ten router nie pokazuje nic na temat BTS'a z którym się łączy? A nie masz dojścia do modemu żeby odpalić go z pomocą Top_NetInfo i zobaczyć co dokładnie łapiesz?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez liliputek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jest jeszcze możliwość, że trafiłeś na testowo uruchomioną stację, na którą operator będzie się za jakiś czas starał o pozwolenie.liliputek pisze:Jak więc jest możliwe, że udało mi się korzystać z internetu w miejscowości Dorohusk.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)