Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
W końcu po ponad dwóch latach postawiono w mojej okolicy antenę HSDPA. Niestety do tego, aby łapać zasięg brakuje mi ok. 500m. Istnieje jakaś możliwość, aby jednak się udało? Antena zewnętrzna? Tylko, że mam Huawei E220 i wolałbym nie rozbierać modemu. Da jakoś radę? Załączam mapkę, mieszkam w okolicy czerwonej kropki. Do nadajnika mam jakieś 3km w linii prostej.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-04-17, 23:08 ] Wycinam załącznik Mapy podajemy jako link do ogólnie dostępnych - np. Google.
Ostatnio zmieniony 2010-04-18, 13:25 przez buszmen, łącznie zmieniany 2 razy.
A antena kierunkowa by pomogła? Jutro jak wróci siostra(bo tylko ona ma 3G w telefonie), to przejdę się i zobaczę gdzie się zasięg dokładnie zaczyna. Po drodze do nadajnika jest trochę domów i pojedyncze drzewa.
Masz rację, do stacji bazowej jest ~3 km. Znajduje się ona w Brusach, przy ul. Gdańskiej 9. Teren jest w miarę równy, i nie widzę na drodze zbytnich przeszkód, więc jest duża szansa. Najlepiej to sprawdź, czy łapiesz 3G, i czy jest możliwość połączenia się z siecią, jeżeli tak, to zmienisz wtedy modem, na taki z wejściem antenowym, i kupisz zewnętrzną antenę kierunkową.
Wymuszałem już 3G ale nic to nie daje - brak zasięgu. Do granicy gdzie zasięg się zaczyna mam wg taty 700m, ale wg mnie jest to trochę mniej, ok.500m. Z dachu widać BTS, jednak zasłania go 5m ściana lasu, która rośnie przy moim domu(czubki drzew trochę zasłaniają, ale mógłbym zrobić wysoki maszt). Czyli zostaje mi tylko sprzedać E220 i kupić E156G lub E160G+antena zewnętrzna?
Z żadnej mapki nic nie wynika Już dawno, dokładnie to przeanalizowałem, i doszedłem do wniosku, że nie sprawdzając tego przy pomocy anteny, nie dowiemy się, czy będzie sygnał, czy też nie. Zawsze można kupić antenę, jak nie złapiesz sygnału to ją można zwrócić, w ciągu iluś tam dni. Tylko antena nie może nosić śladów użytkowania, bo inaczej zostaje u Ciebie na zawsze.
Generalnie powinno dać radę, jednak nikt nie da Ci 100% pewności. Po prostu trzeba się samemu przekonać co i jak. Możesz kupić antenę w dobrym sklepie internetowym i bardzo ostrożnie się z nią obchodzić (aby nie miała oznak użytkowania) i w przeciągu 10 dni możesz ją zwrócić. Zawsze to lepiej zapłacić za przesyłkę, niż wywalić kasę w błoto za całą antenę.
[ Dodano: 2010-04-22, 20:18 ]
Ups nie zauważyłem 2 strony tematu
A samorobna antena BiQuad by dała radę? Czy raczej na takiej antenie zysk jest zbyt mały by uzyskać HSDPA ? Wczoraj przejechałem się pod samą antenę, okazało się, że jest to jakiś gruby komin, na którym na wysokości ok. 15m są zawieszone 2 lub 3 białe, podłużne panele. Co ciekawe stojąc ok. 50 m od anteny nie było zasięgu 3G, jakieś 100m dalej już był.
Można spróbować jak się postarasz przy wykonywaniu kwadracików powinno ładnie pomóc, a jak byś stworzył double biquada to byś miał podobną antenę panelową jak w sklepie za 120zł, tylko pamiętaj o bardzo dokładnym wykonaniu