Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
somh
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?

Post autor: somh »

Witam.
W moim miasteczku jest już kilka sieci wifi, ale wszystkie pracują na 2.4Ghz i strasznie są zamulone.
Otrzymałem ostatnio wycenę od jednej z instytucji z którą mam doskonałą optykę i jest mi w stanie dostarczyć symetryka 10/10 na 5Ghz.
Pierwsze pytanie, czy 10mbps to nie za dużo jak na sam początek?
Jaki sprzęt byłby adekwatny po mojej stronie i klienta ostatecznego do odbierania takiego sygnału i jaki byłby koszt tego sprzętu?

Miałem jeszcze pomysł aby uatrakcyjnić swoją ofertę o IPTV, ale na takich usługach podobno bitrate wynosi od 3 do 20mbps a dopuszczalne straty pakietów do 1 na godzinę, więc jak się domyślam w grę wchodziłby tylko kabel, zgadza się?

Dziękuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?

Post autor: sp6huk »

somh pisze:Otrzymałem ostatnio wycenę od jednej z instytucji z którą mam doskonałą optykę i jest mi w stanie dostarczyć symetryka 10/10 na 5Ghz
Ten transfer 10/10 ma przepustowość gwarantowaną, czy do 10/10 Mb/s ? Ile wołają ? Od jakiego operatora mają łącze ?,
somh pisze:Pierwsze pytanie, czy 10mbps to nie za dużo jak na sam początek
Zależy jakie będziesz oferował pakiety, i ile chcesz mieć userów w sieci,
somh pisze:Jaki sprzęt byłby adekwatny po mojej stronie i klienta ostatecznego do odbierania takiego sygnału
Najlepiej budować sieć od podstaw na Mikrotiku. Możesz też zainteresować się nowymi "zabawkami" od Ubiquiti, które są również wydajne. Przydałby się w sieci jakiś serwer do zarządzania, oparty o Linux'a. Kupuj antenki sprawdzonych firm, a nie jakieś buble.
somh pisze:Miałem jeszcze pomysł aby uatrakcyjnić swoją ofertę o IPTV, ale na takich usługach podobno bitrate wynosi od 3 do 20mbps a dopuszczalne straty pakietów do 1 na godzinę, więc jak się domyślam w grę wchodziłby tylko kabel, zgadza się?
Tak. Światłowód by Ci był potrzebny.

Na początku proponuję zaznajomić się z tajnikami sieci, konfiguracja, teoria itp., ażeby wiedzieć w ogóle jak tym zarządzać. Oczywiście będziesz musiał zarejestrować swoje przedsięwzięcie jako działalność gospodarczą, odprowadzać podatek, UKE itp., itd. Na początek stwórz malutką sieć na kilka osób, a wraz z przybywającą wiedzą, oraz ilością zadowolonych klientów sieć będzie się rozrastać. Jak nie masz o tym pojęcia, to lepiej się za to nie bierz, lub wynajmij Admina, który będzie nad tym panował.
mikelsoft
Początkujący użytkownik forum

Re: Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?

Post autor: mikelsoft »

Oczywiście będziesz musiał zarejestrować swoje przedsięwzięcie jako działalność gospodarczą, odprowadzać podatek, UKE itp., itd.
Właśnie - jakie dokumenty, oprócz działalności gospodarczej, trzeba załatwić, aby być małym ISP przez sieć radiową np. na sprzęcie Ubiquiti?
Pozdrawiam
Mike
ODPOWIEDZ