Witam.
W moim miasteczku jest już kilka sieci wifi, ale wszystkie pracują na 2.4Ghz i strasznie są zamulone.
Otrzymałem ostatnio wycenę od jednej z instytucji z którą mam doskonałą optykę i jest mi w stanie dostarczyć symetryka 10/10 na 5Ghz.
Pierwsze pytanie, czy 10mbps to nie za dużo jak na sam początek?
Jaki sprzęt byłby adekwatny po mojej stronie i klienta ostatecznego do odbierania takiego sygnału i jaki byłby koszt tego sprzętu?
Miałem jeszcze pomysł aby uatrakcyjnić swoją ofertę o IPTV, ale na takich usługach podobno bitrate wynosi od 3 do 20mbps a dopuszczalne straty pakietów do 1 na godzinę, więc jak się domyślam w grę wchodziłby tylko kabel, zgadza się?
Dziękuję i pozdrawiam.
Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?
Ten transfer 10/10 ma przepustowość gwarantowaną, czy do 10/10 Mb/s ? Ile wołają ? Od jakiego operatora mają łącze ?,somh pisze:Otrzymałem ostatnio wycenę od jednej z instytucji z którą mam doskonałą optykę i jest mi w stanie dostarczyć symetryka 10/10 na 5Ghz
Zależy jakie będziesz oferował pakiety, i ile chcesz mieć userów w sieci,somh pisze:Pierwsze pytanie, czy 10mbps to nie za dużo jak na sam początek
Najlepiej budować sieć od podstaw na Mikrotiku. Możesz też zainteresować się nowymi "zabawkami" od Ubiquiti, które są również wydajne. Przydałby się w sieci jakiś serwer do zarządzania, oparty o Linux'a. Kupuj antenki sprawdzonych firm, a nie jakieś buble.somh pisze:Jaki sprzęt byłby adekwatny po mojej stronie i klienta ostatecznego do odbierania takiego sygnału
Tak. Światłowód by Ci był potrzebny.somh pisze:Miałem jeszcze pomysł aby uatrakcyjnić swoją ofertę o IPTV, ale na takich usługach podobno bitrate wynosi od 3 do 20mbps a dopuszczalne straty pakietów do 1 na godzinę, więc jak się domyślam w grę wchodziłby tylko kabel, zgadza się?
Na początku proponuję zaznajomić się z tajnikami sieci, konfiguracja, teoria itp., ażeby wiedzieć w ogóle jak tym zarządzać. Oczywiście będziesz musiał zarejestrować swoje przedsięwzięcie jako działalność gospodarczą, odprowadzać podatek, UKE itp., itd. Na początek stwórz malutką sieć na kilka osób, a wraz z przybywającą wiedzą, oraz ilością zadowolonych klientów sieć będzie się rozrastać. Jak nie masz o tym pojęcia, to lepiej się za to nie bierz, lub wynajmij Admina, który będzie nad tym panował.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Jaki sprzęt i koszty do sieci 5Ghz?
Właśnie - jakie dokumenty, oprócz działalności gospodarczej, trzeba załatwić, aby być małym ISP przez sieć radiową np. na sprzęcie Ubiquiti?Oczywiście będziesz musiał zarejestrować swoje przedsięwzięcie jako działalność gospodarczą, odprowadzać podatek, UKE itp., itd.
Pozdrawiam
Mike
Mike