Problem z BlueConnect na Option GT3+ i ASUS-em
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z BlueConnect na Option GT3+ i ASUS-em
Witam szanownych użytkowników forum.
Mam następujący problem.
Posiadam laptopa ASUS A6KM-Q034 wykupioną usługę BlueConnect z modemem Option GT3+ EMEA.
Po zainstalowaniu oprogramowania i uruchomieniu modemu uzyskuje połączenie tylko przez GPRS. Stawiam innego laptopa obok robie dokładnie to samo i uzyskuję połączenie UMTS. W oprogramowaniu wymuszałem ażeby łączył się tylko przez UMTS ale wtedy się nie rejestruje w sieci w ogóle. Jeśli zrobię "3G preferred" to łączy się po GPRS. W Menadżerze urządzeń wyłączyłem porty COM od Bluetooth-a, wyłączyłem modem wewnętrzny i wbudowana kartę WLAN. Nic nie pomogło. Może jakieś sterowniki od ASUS-a stwarzają konflikt?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam
Mam następujący problem.
Posiadam laptopa ASUS A6KM-Q034 wykupioną usługę BlueConnect z modemem Option GT3+ EMEA.
Po zainstalowaniu oprogramowania i uruchomieniu modemu uzyskuje połączenie tylko przez GPRS. Stawiam innego laptopa obok robie dokładnie to samo i uzyskuję połączenie UMTS. W oprogramowaniu wymuszałem ażeby łączył się tylko przez UMTS ale wtedy się nie rejestruje w sieci w ogóle. Jeśli zrobię "3G preferred" to łączy się po GPRS. W Menadżerze urządzeń wyłączyłem porty COM od Bluetooth-a, wyłączyłem modem wewnętrzny i wbudowana kartę WLAN. Nic nie pomogło. Może jakieś sterowniki od ASUS-a stwarzają konflikt?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki
Pozdrawiam
-
Ten sam problem z BlueConnect i ASUS-em
Witam,
Mam ten sam problem. Czy może mi Pan odpisać czy udało się i ewentualnie jak rozwiązać ten problem ?
Pozdrawiam,
Mam ten sam problem. Czy może mi Pan odpisać czy udało się i ewentualnie jak rozwiązać ten problem ?
Pozdrawiam,
-
Re: Problem z BlueConnect na Option GT3+ i ASUS-em
witajcie. Na wstępie mogę wam poradzić azeby sprawdzić jaki system operacyjny był zainstalowany na kompie na którym odpalił modem. Następnie trzeba zainstalować ten sam system operacyjny na którym odpala modem. Trzeba sie upewnic czy były tam instalowane stery z orginalnej CD czy nie. Jezeli tak to znaczy ze tylko te sterowniki chodzą pod tym systemem. Mozna takze wejsc na orginalną str producenta modemy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> będzie tam jakies oprogramowanie ze sterami. Jezeli będzie ich więcej to kazdy trzeba zainstalowac po kolei i przetestowac. Wazny jest tez wątek SP1 i SP2 czyli słynne servis packi tez trzeba sprawdzić na którym lepiej działa sprzet. Jezeli wam sie powiedzie tym lub innym sposobem to bede wdzieczny za odpowiedź na moją skrzynke.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Trzeba też założyć fabryczne uszkodzenie slotu PCMCIA jak w tym przypadku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25835#25835
Niestety zdarza się to często u niektórych producentów laptopów.
Przy łączeniu do UMTS modem wymaga więcej prądu.
Miejmy nadzieję jednak ,że to tylko jakiś konflikt urządzeń.
Niestety zdarza się to często u niektórych producentów laptopów.
Przy łączeniu do UMTS modem wymaga więcej prądu.
Miejmy nadzieję jednak ,że to tylko jakiś konflikt urządzeń.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Problem w tym, że na moim ASUSIE A6Km Q083H PCIMCIa TYPE I/II modem Merlin U530 odpala bez problemu ale efekt jego działania jest marny. Po pierwszysm odpaleniu ładowanie strony na przeglądarce np.onet -trwa strasznie długo jak w trybie GPRS chociaż Moblink 2 monituje UMTS a dioda na Merlinie U530 świci się na niebiesko (czyli tryb UMTS). Przy próbie wywołania kolejnego linka jest już totalna klapa - przegladrka monituje brak połczenia - moblik cały czas wyświetla status -połączozny a dioda pali się na niebiesko. Ping też nie odpowiada. Mam adapter PCIMCIA>PCI w kompie stacjonarnym i tam wszystko świetnie chula. Zwróciłem uwagę na post Inz_Mamoon ponieważ ma bardzo podobny model notebooka. Co z tym zrobićnie mam pojęcia.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czy na pewno chcesz wykluczyć "słaby" prąd na PCMCIA ?
Pozostaje jeszcze kwestia firmware`a w modemie.
Pozostaje jeszcze kwestia firmware`a w modemie.
-
"Czy na pewno chcesz wykluczyć "słaby" prąd na PCMCIA ? "
- nie mam o tym pojęcia - notebook jest świeżutki - kupiony 30.11 br. Czy można to jakoś - sprawdzić w domowych warunkach na poziomie samego systemu ?
Firmware w modemie update`owałem jest najnowszy ver. FW43
- nie mam o tym pojęcia - notebook jest świeżutki - kupiony 30.11 br. Czy można to jakoś - sprawdzić w domowych warunkach na poziomie samego systemu ?
Firmware w modemie update`owałem jest najnowszy ver. FW43