Orange freedom pro czy brać

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Orange freedom pro czy brać

Post autor: Cisek »

Hej wam mam kilka pytań dotyczących orange freedom pro.
Zastanawiam się czy brać internet z orange ale nie wiem czy:
1.Są duże pingi w grach online typu Cs 1.6 i Battlefield bad company 2 na Xbox360
2.Czy jest to szybki internet.Wiem że jest 1m/s ale słyszałem o przypadkach w których szybkość jest większa i chcę wiedzieć czy to prawda
To chyba tyle za odp z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 2010-04-25, 05:48 przez Cisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Orange freedom pro czy brać

Post autor: sp6huk »

Cisek pisze:2.Czy jest to szybki internet.Wiem że jest 1m/s ale słyszałem o przypadkach w których szybkość jest większa i chcę wiedzieć czy to prawda
Tak to prawda. Technologia CDMA pozwala osiągnąć maksymalnie transfer do 3,1 Mb/s. Kiedy staja bazowa nie jest obciążona, a sygnał wystarczająco mocny, to możesz jak najbardziej uzyskiwać transfery powyżej 1 Mb/s. Najlepszą opcją będzie wzięcie Orange Freedom Pro na próbę, będziesz mógł testować ten internet przez 30 dni, w najgorszym wypadku (kiedy nie weźmiesz OFP) stracisz tylko opłatę aktywacyjną.

Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze: Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.
Sądzę że powinno teraz w Iplusie mam 1GB limitu i żyje ale już niedługo :)
No to mam brać ten Freedom Pro??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:No to mam brać ten Freedom Pro??
Gdzie mieszkasz ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Cisek pisze:Sądzę że powinno teraz w Iplusie mam 1GB limitu i żyje ale już niedługo
Nie bądź taki pewien, bo jak się przesiądziesz z zapchanego edge i będziesz miał trochę farta trafiając na niezapchaną stacje, to Ci nagle limitu wystarczy na tydzień, bo i stron więcej będzie można w tym samym czasie oglądać (bo się szybciej załadują) a i YT da się oglądać bez czekania. No i nie będzie odrzucało od kompa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

krystianb pisze:Nie bądź taki pewien, bo jak się przesiądziesz z zapchanego edge i będziesz miał trochę farta trafiając na niezapchaną stacje, to Ci nagle limitu wystarczy na tydzień, bo i stron więcej będzie można w tym samym czasie oglądać (bo się szybciej załadują) a i YT da się oglądać bez czekania. No i nie będzie odrzucało od kompa.
Ja nie siedzę na kompie cały dzień gram wieczorem 1-2 godziny dziennie bo mam inne zajęcia na głowie więc spokojnie starczy
sp6huk pisze:Gdzie mieszkasz ?
Sadków wieś w okolicach Radomia
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:Sadków wieś w okolicach Radomia
W Sadkowie masz dostępnych najmniej dwóch operatorów WiFi:
=> ALGO Przedsiębiorstwo Techniczno Innowacyjne
=> Cafe-Net Rojek Emil

Do tego WiMAX od Ery i Netii, więc nie widzę sensu brać Orange Freedom Pro.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:W Sadkowie masz dostępnych najmniej dwóch operatorów WiFi:
=> ALGO Przedsiębiorstwo Techniczno Innowacyjne
=> Cafe-Net Rojek Emil

Do tego WiMAX od Ery i Netii, więc nie widzę sensu brać Orange Freedom Pro.
Co do tych operatorów bo gdy bym mógł wziąć net od któregokolwiek z 2 pierwszych operatorów nie brał bym Iplusa co do WiMAX nie znam żadnej osoby która by miała WiMAX więc wolę nie ryzykować bo się przejadę jak na Iplusie.I pozostaje Freedom pro
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:co do WiMAX nie znam żadnej osoby która by miała WiMAX więc wolę nie ryzykować bo się przejadę jak na Iplusie.I pozostaje Freedom pro
Prędzej "przejedziesz" się na OFP niż na WiMAX'ie. Poszukaj na forum opinii, recenzji jak działa WiMAX. Nie porównuj iPlus'a do WiMAX'a to całkiem inna para kaloszy, to działa na innej zasadzie, jeżeli parametry połączenia ze stacją bazową WiMAX nie będą wystarczająco dobre, to po prostu nie podłączą Cię do sieci. Możesz tylko zyskać, a nie stracić.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Mam jeszcze trochę czasu i przemyślę to a duże pingi w grach online są na tym WiMAX
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Nie porównuj iPlus'a do WiMAX'a
Dokładnie, przede wszystkim wimax jest stacjonarny, nie można wziąć zestawu pod pachę i iść obciążać inną stację. A jeśli jakaś stacja jest mocno obłożona to się nawet zdarzały przypadki odmowy nowych instalacji właśnie z tego powodu. Oczywiście mowa o netii. Bo o wimaxie ery to mało kto wie, włączając w to pewnie 50% konsultantów w boku.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Wimax ery 1MB/s kosztuje 83zł miesięcznie a za OFpro płacisz 49zł i masz w tym 20zł. na rozmowy i sms/y -ja mam OFpro półtora roku i jeszcze nigdy nie doładowywałem telefonu-starcza mi te 20zł. miesięcznie ;) Co do działania usługi to raz jest lepiej-a raz gorzej, nie mam innej alternatywy to i nie wybrzydzam :) też używam neta przeważnie do grania PING mam powyżej 100 ale daję radę grać -gram przeważnie w serię COD , CS nigdy mi się nie podobał-to nie wiem , to samo z Battlefield. Xbox mam ale nigdy jakoś nie próbowałem podłączyć go do tego neta.Rzadko przekraczam limit.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

sp6huk pisze:Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.
W CS1.6 i wiele innych gier można bez trudu grać i na tym ograniczeniu, bo wymagają jeszcze mniejszego pasma. Co do Bad Company 2 nie mam pojęcia.
Cisek pisze:a duże pingi w grach online są na tym WiMAX
50-60ms czyli zupełnie wystarczające.
krystianb pisze:Dokładnie, przede wszystkim wimax jest stacjonarny, nie można wziąć zestawu pod pachę i iść obciążać inną stację.
Masz rację. WiMax może bez problemu konkurować z ADSL. Osobiście znam przypadek że pewna osoba przerzuciła się z Neotrady na WiMax bo Neo miała z powodu dużej odległości od centrali wyższe pingi (nawet 70ms) a najszybszą dostępną opcją było 512kb/s.
krystianb pisze:Oczywiście mowa o netii. Bo o wimaxie ery to mało kto wie, włączając w to pewnie 50% konsultantów w boku.
Raczej jakieś 99% konsultantów. Jest jedna konsultantka która się jako tako na tym zna i się wszystkimi sprawami związanymi z Wimaksem zajmuje. Przynajmniej dali jej osobny adres e-mail, tak że można się bez problemu z nią skontaktować, bo konsultanci korzystający z adresu [email protected] nie wiedzą zupełnie nic i najczęściej mylą Wimaksa z Blueconnectem.
onimusza666 pisze:Wimax ery 1MB/s kosztuje 83zł miesięcznie
Zależy od długości umowy. Ja płacę 68zł miesięcznie przy umowie na 3 lata. A długiego okresu umowy nie żałuję, bo i tak mogę być w stu procentach pewien że w tym czasie, a nawet znacznie dłużej nie będzie u mnie dostępne nic lepszego.
EmTeeDee

Blido pisze:Zależy od długości umowy. Ja płacę 68zł miesięcznie przy umowie na 3 lata. A długiego okresu umowy nie żałuję, bo i tak mogę być w stu procentach pewien że w tym czasie, a nawet znacznie dłużej nie będzie u mnie dostępne nic lepszego.
Ja sugerowałem się opcją do 1MB/s ;) a nie czasem trwania umowy :D
Blido pisze:Raczej jakieś 99% konsultantów. Jest jedna konsultantka która się jako tako na tym zna i się wszystkimi sprawami związanymi z Wimaksem zajmuje. Przynajmniej dali jej osobny adres e-mail, tak że można się bez problemu z nią skontaktować, bo konsultanci korzystający z adresu [email protected] nie wiedzą zupełnie nic i najczęściej mylą Wimaksa z Blueconnectem.
Masz adres do tej pani ;) kiedyś pisałem do boa - to dostałem odpowiedź że sygnał dochodzi do mojej miejscowości-ale nie będzie to działać :cry:
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

Co do CS'a to zależy od mocy sygnału i obciążenia stacji. Ja np. mam antenę zew. sygnał -80dBm i mam ping 80-100ms, a niektórzy sygnał -60dBm i ping 130+ms więc zależy. A co do tematu jak wystarczy Ci limit 3GB to możesz wziąć OFP na próbę. Pamiętaj, że wimax z ery nie ma limitów chyba.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:Ja sugerowałem się opcją do 1MB/s ;) a nie czasem trwania umowy :D
Niestety póki co nie ma opcji 8Mb/s ;) 68zł miesięcznie kosztuje właśnie opcja 1Mb/s, z tym że tylko przy umowie na 3 lata. Im krótsza umowa tym drożej.
onimusza666 pisze:Masz adres do tej pani
Mam, jeśli chcesz mogę przesłać na PW. Ale możesz również napisać za pomocą tego formularza: http://apps.era.pl/formGenApp-web/user/ ... ontact.jsp - najprawdopodobniej odpisze właśnie ona.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Jeśli bym brał WiMAXA to tylko z Netii.A czy jeśli chcę mieć tego WiMAXA muszę zakładać telefon.Zna ktoś z was adres e-mail do jakiegoś konsultanta z Netii
EmTeeDee

Blido pisze:Mam, jeśli chcesz mogę przesłać na PW. Ale możesz również napisać za pomocą tego formularza: http://apps.era.pl/formGe...max/contact.jsp - najprawdopodobniej odpisze właśnie ona.
wysłałem zgłoszenie ;) zobaczymy co z tego wyniknie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:Jeśli bym brał WiMAXA to tylko z Netii.
Era jest droższa, ale ma też dwukrotnie większy upload (512kb/s) tak więc się zastanów.
Cisek pisze:A czy jeśli chcę mieć tego WiMAXA muszę zakładać telefon.
Nie musisz.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Blido pisze: Era jest droższa, ale ma też dwukrotnie większy upload (512kb/s) tak więc się zastanów.
Mnie chodzi o to żeby net był dobry do gier typu CS 1.6 i innych FPSów na uploadzie mi nie zależy
Awatar użytkownika
czerwon
Stały użytkownik forum

Post autor: czerwon »

To właśnie upload odgrywa chyba kluczową rolę w tego typu grach.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Nie wiedziałem.Ale z Netii jest tańszy
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:Mnie chodzi o to żeby net był dobry do gier typu CS 1.6 i innych FPSów
WiMax z Ery niczym nie ustępuje temu z Netii :]
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Moi rodzice chcą jak najtańszy czyli NETIA
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Blido pisze:WiMax z Ery niczym nie ustępuje temu z Netii
Po zniesieniu obowiazku utrzymywania telefonu zdecydowanie ustępuje cena, jak nie zrobia cos z cena w Erze to cienko ich widzę, ostatnio WiMax z Netii byl za 37zl/1Mb/s te 32kB/s to mimo wszystko przy takie różnicy ceny słaby arugument.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

Mam ulotkę z netii i piszę tam o ofertach neta
1. 4Mbit/s 49zł
2.8Mbit/s 59zł
3.8Mbit/s bez lini telefonicznej 84zł
Oferta dotyczy umowy na 24 miesiące
I mam pytanie Ten WiMAX jest za 84zł miesięcznie??
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Cisek pisze:I mam pytanie Ten WiMAX jest za 84zł miesięcznie??
Absolutnie nie, cena za 1Mb/s w WiMaxie Netii kosztuje standardowo 49zl chociaz kilka dni temu przez jeden dzien Netia sprzedawała te usługę w promocyjnej cenie 37zl.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:Mam ulotkę z netii i piszę tam o ofertach neta
1. 4Mbit/s 49zł
2.8Mbit/s 59zł
3.8Mbit/s bez lini telefonicznej 84zł
Oferta dotyczy umowy na 24 miesiące
To jest oferta internetu stacjonarnego na linii telefonicznej (LLU), a nie WiMAX - radiowo.
Awatar użytkownika
Cisek
Stały użytkownik forum

A w Wimax jest tylko 1Mbit/s.A jeszcze jedno jaki oni dają router?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Cisek pisze:A jeszcze jedno jaki oni dają router?
Dają 1 gniazdko ethernet i użyszkodniku radź sobie sam.
ODPOWIEDZ