Orange freedom pro czy brać
Moderator: Moderatorzy
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Orange freedom pro czy brać
Hej wam mam kilka pytań dotyczących orange freedom pro.
Zastanawiam się czy brać internet z orange ale nie wiem czy:
1.Są duże pingi w grach online typu Cs 1.6 i Battlefield bad company 2 na Xbox360
2.Czy jest to szybki internet.Wiem że jest 1m/s ale słyszałem o przypadkach w których szybkość jest większa i chcę wiedzieć czy to prawda
To chyba tyle za odp z góry dziękuje
Zastanawiam się czy brać internet z orange ale nie wiem czy:
1.Są duże pingi w grach online typu Cs 1.6 i Battlefield bad company 2 na Xbox360
2.Czy jest to szybki internet.Wiem że jest 1m/s ale słyszałem o przypadkach w których szybkość jest większa i chcę wiedzieć czy to prawda
To chyba tyle za odp z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 2010-04-25, 05:48 przez Cisek, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange freedom pro czy brać
Tak to prawda. Technologia CDMA pozwala osiągnąć maksymalnie transfer do 3,1 Mb/s. Kiedy staja bazowa nie jest obciążona, a sygnał wystarczająco mocny, to możesz jak najbardziej uzyskiwać transfery powyżej 1 Mb/s. Najlepszą opcją będzie wzięcie Orange Freedom Pro na próbę, będziesz mógł testować ten internet przez 30 dni, w najgorszym wypadku (kiedy nie weźmiesz OFP) stracisz tylko opłatę aktywacyjną.Cisek pisze:2.Czy jest to szybki internet.Wiem że jest 1m/s ale słyszałem o przypadkach w których szybkość jest większa i chcę wiedzieć czy to prawda
Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Sądzę że powinno teraz w Iplusie mam 1GB limitu i żyje ale już niedługosp6huk pisze: Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.

No to mam brać ten Freedom Pro??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Gdzie mieszkasz ?Cisek pisze:No to mam brać ten Freedom Pro??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie bądź taki pewien, bo jak się przesiądziesz z zapchanego edge i będziesz miał trochę farta trafiając na niezapchaną stacje, to Ci nagle limitu wystarczy na tydzień, bo i stron więcej będzie można w tym samym czasie oglądać (bo się szybciej załadują) a i YT da się oglądać bez czekania. No i nie będzie odrzucało od kompa.Cisek pisze:Sądzę że powinno teraz w Iplusie mam 1GB limitu i żyje ale już niedługo
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Ja nie siedzę na kompie cały dzień gram wieczorem 1-2 godziny dziennie bo mam inne zajęcia na głowie więc spokojnie starczykrystianb pisze:Nie bądź taki pewien, bo jak się przesiądziesz z zapchanego edge i będziesz miał trochę farta trafiając na niezapchaną stacje, to Ci nagle limitu wystarczy na tydzień, bo i stron więcej będzie można w tym samym czasie oglądać (bo się szybciej załadują) a i YT da się oglądać bez czekania. No i nie będzie odrzucało od kompa.
Sadków wieś w okolicach Radomiasp6huk pisze:Gdzie mieszkasz ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W Sadkowie masz dostępnych najmniej dwóch operatorów WiFi:Cisek pisze:Sadków wieś w okolicach Radomia

Do tego WiMAX od Ery i Netii, więc nie widzę sensu brać Orange Freedom Pro.
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Co do tych operatorów bo gdy bym mógł wziąć net od któregokolwiek z 2 pierwszych operatorów nie brał bym Iplusa co do WiMAX nie znam żadnej osoby która by miała WiMAX więc wolę nie ryzykować bo się przejadę jak na Iplusie.I pozostaje Freedom prosp6huk pisze:W Sadkowie masz dostępnych najmniej dwóch operatorów WiFi:
ALGO Przedsiębiorstwo Techniczno Innowacyjne
Cafe-Net Rojek Emil
Do tego WiMAX od Ery i Netii, więc nie widzę sensu brać Orange Freedom Pro.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Prędzej "przejedziesz" się na OFP niż na WiMAX'ie. Poszukaj na forum opinii, recenzji jak działa WiMAX. Nie porównuj iPlus'a do WiMAX'a to całkiem inna para kaloszy, to działa na innej zasadzie, jeżeli parametry połączenia ze stacją bazową WiMAX nie będą wystarczająco dobre, to po prostu nie podłączą Cię do sieci. Możesz tylko zyskać, a nie stracić.Cisek pisze:co do WiMAX nie znam żadnej osoby która by miała WiMAX więc wolę nie ryzykować bo się przejadę jak na Iplusie.I pozostaje Freedom pro
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Mam jeszcze trochę czasu i przemyślę to a duże pingi w grach online są na tym WiMAX
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, przede wszystkim wimax jest stacjonarny, nie można wziąć zestawu pod pachę i iść obciążać inną stację. A jeśli jakaś stacja jest mocno obłożona to się nawet zdarzały przypadki odmowy nowych instalacji właśnie z tego powodu. Oczywiście mowa o netii. Bo o wimaxie ery to mało kto wie, włączając w to pewnie 50% konsultantów w boku.sp6huk pisze:Nie porównuj iPlus'a do WiMAX'a
Wimax ery 1MB/s kosztuje 83zł miesięcznie a za OFpro płacisz 49zł i masz w tym 20zł. na rozmowy i sms/y -ja mam OFpro półtora roku i jeszcze nigdy nie doładowywałem telefonu-starcza mi te 20zł. miesięcznie
Co do działania usługi to raz jest lepiej-a raz gorzej, nie mam innej alternatywy to i nie wybrzydzam
też używam neta przeważnie do grania PING mam powyżej 100 ale daję radę grać -gram przeważnie w serię COD , CS nigdy mi się nie podobał-to nie wiem , to samo z Battlefield. Xbox mam ale nigdy jakoś nie próbowałem podłączyć go do tego neta.Rzadko przekraczam limit.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
W CS1.6 i wiele innych gier można bez trudu grać i na tym ograniczeniu, bo wymagają jeszcze mniejszego pasma. Co do Bad Company 2 nie mam pojęcia.sp6huk pisze:Pytanie, czy starczy Ci 3 GB limitu, później prędkość łącza spada do 64 kb/s DL, i 32 kb/s UL.
50-60ms czyli zupełnie wystarczające.Cisek pisze:a duże pingi w grach online są na tym WiMAX
Masz rację. WiMax może bez problemu konkurować z ADSL. Osobiście znam przypadek że pewna osoba przerzuciła się z Neotrady na WiMax bo Neo miała z powodu dużej odległości od centrali wyższe pingi (nawet 70ms) a najszybszą dostępną opcją było 512kb/s.krystianb pisze:Dokładnie, przede wszystkim wimax jest stacjonarny, nie można wziąć zestawu pod pachę i iść obciążać inną stację.
Raczej jakieś 99% konsultantów. Jest jedna konsultantka która się jako tako na tym zna i się wszystkimi sprawami związanymi z Wimaksem zajmuje. Przynajmniej dali jej osobny adres e-mail, tak że można się bez problemu z nią skontaktować, bo konsultanci korzystający z adresu [email protected] nie wiedzą zupełnie nic i najczęściej mylą Wimaksa z Blueconnectem.krystianb pisze:Oczywiście mowa o netii. Bo o wimaxie ery to mało kto wie, włączając w to pewnie 50% konsultantów w boku.
Zależy od długości umowy. Ja płacę 68zł miesięcznie przy umowie na 3 lata. A długiego okresu umowy nie żałuję, bo i tak mogę być w stu procentach pewien że w tym czasie, a nawet znacznie dłużej nie będzie u mnie dostępne nic lepszego.onimusza666 pisze:Wimax ery 1MB/s kosztuje 83zł miesięcznie
Ja sugerowałem się opcją do 1MB/sBlido pisze:Zależy od długości umowy. Ja płacę 68zł miesięcznie przy umowie na 3 lata. A długiego okresu umowy nie żałuję, bo i tak mogę być w stu procentach pewien że w tym czasie, a nawet znacznie dłużej nie będzie u mnie dostępne nic lepszego.

Masz adres do tej paniBlido pisze:Raczej jakieś 99% konsultantów. Jest jedna konsultantka która się jako tako na tym zna i się wszystkimi sprawami związanymi z Wimaksem zajmuje. Przynajmniej dali jej osobny adres e-mail, tak że można się bez problemu z nią skontaktować, bo konsultanci korzystający z adresu [email protected] nie wiedzą zupełnie nic i najczęściej mylą Wimaksa z Blueconnectem.

- czerwon
- Stały użytkownik forum
Co do CS'a to zależy od mocy sygnału i obciążenia stacji. Ja np. mam antenę zew. sygnał -80dBm i mam ping 80-100ms, a niektórzy sygnał -60dBm i ping 130+ms więc zależy. A co do tematu jak wystarczy Ci limit 3GB to możesz wziąć OFP na próbę. Pamiętaj, że wimax z ery nie ma limitów chyba.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niestety póki co nie ma opcji 8Mb/sonimusza666 pisze:Ja sugerowałem się opcją do 1MB/sa nie czasem trwania umowy

Mam, jeśli chcesz mogę przesłać na PW. Ale możesz również napisać za pomocą tego formularza: http://apps.era.pl/formGenApp-web/user/ ... ontact.jsp - najprawdopodobniej odpisze właśnie ona.onimusza666 pisze:Masz adres do tej pani
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Jeśli bym brał WiMAXA to tylko z Netii.A czy jeśli chcę mieć tego WiMAXA muszę zakładać telefon.Zna ktoś z was adres e-mail do jakiegoś konsultanta z Netii
wysłałem zgłoszenieBlido pisze:Mam, jeśli chcesz mogę przesłać na PW. Ale możesz również napisać za pomocą tego formularza: http://apps.era.pl/formGe...max/contact.jsp - najprawdopodobniej odpisze właśnie ona.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Era jest droższa, ale ma też dwukrotnie większy upload (512kb/s) tak więc się zastanów.Cisek pisze:Jeśli bym brał WiMAXA to tylko z Netii.
Nie musisz.Cisek pisze:A czy jeśli chcę mieć tego WiMAXA muszę zakładać telefon.
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Mnie chodzi o to żeby net był dobry do gier typu CS 1.6 i innych FPSów na uploadzie mi nie zależyBlido pisze: Era jest droższa, ale ma też dwukrotnie większy upload (512kb/s) tak więc się zastanów.
- czerwon
- Stały użytkownik forum
To właśnie upload odgrywa chyba kluczową rolę w tego typu grach.
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Nie wiedziałem.Ale z Netii jest tańszy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
WiMax z Ery niczym nie ustępuje temu z NetiiCisek pisze:Mnie chodzi o to żeby net był dobry do gier typu CS 1.6 i innych FPSów
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Moi rodzice chcą jak najtańszy czyli NETIA
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po zniesieniu obowiazku utrzymywania telefonu zdecydowanie ustępuje cena, jak nie zrobia cos z cena w Erze to cienko ich widzę, ostatnio WiMax z Netii byl za 37zl/1Mb/s te 32kB/s to mimo wszystko przy takie różnicy ceny słaby arugument.Blido pisze:WiMax z Ery niczym nie ustępuje temu z Netii
- Cisek
- Stały użytkownik forum
Mam ulotkę z netii i piszę tam o ofertach neta
1. 4Mbit/s 49zł
2.8Mbit/s 59zł
3.8Mbit/s bez lini telefonicznej 84zł
Oferta dotyczy umowy na 24 miesiące
I mam pytanie Ten WiMAX jest za 84zł miesięcznie??
1. 4Mbit/s 49zł
2.8Mbit/s 59zł
I mam pytanie Ten WiMAX jest za 84zł miesięcznie??
-
- Mistrz bezprzewodowy
Absolutnie nie, cena za 1Mb/s w WiMaxie Netii kosztuje standardowo 49zl chociaz kilka dni temu przez jeden dzien Netia sprzedawała te usługę w promocyjnej cenie 37zl.Cisek pisze:I mam pytanie Ten WiMAX jest za 84zł miesięcznie??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To jest oferta internetu stacjonarnego na linii telefonicznej (LLU), a nie WiMAX - radiowo.Cisek pisze:Mam ulotkę z netii i piszę tam o ofertach neta
1. 4Mbit/s 49zł
2.8Mbit/s 59zł
- Cisek
- Stały użytkownik forum
A w Wimax jest tylko 1Mbit/s.A jeszcze jedno jaki oni dają router?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dają 1 gniazdko ethernet i użyszkodniku radź sobie sam.Cisek pisze:A jeszcze jedno jaki oni dają router?