Jaki modem do Windows 7 32-bit z gniazdem antenowym??

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Danny33
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem do Windows 7 32-bit z gniazdem antenowym??

Post autor: Danny33 »

Hej!

Zwracam się do Szanownych Forumowiczów z pytaniem o radę w doborze nowego modemu. Aktualnie mam takie stare, białe pudło w sieci Orange:
Obrazek

Na dniach dokonam upgrade'u do Windows 7 PL 32-bit, więc chciałbym również unowocześnić połączenie z netem. Wymagania dla modemu są dwa:
- Wsparcie Microsoft Windows 7 (instalacja najlepiej PnP lub dostępne sterowniki)
- Gniazdo antenowe do podłączenia zewn. anteny

Będę b. wdzięczny za Wasze sugestie. Z góry wielkie dzięki!!.

Pozdrawiam,
Danny
Ostatnio zmieniony 2010-04-20, 06:59 przez Danny33, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem do Windows 7 32-bit z gniazdem antenowym??

Post autor: ja.michal »

Ja mogę ręczyć za modele sierry, że są kompatybilne z 7 zarówno 32 jak i 64.
PnP mają wersje USB, ale najlepiej kupować nie brandowane bo te z logiem AT&T mają managera AT&T.
Danny33

ja.michal pisze:Ja mogę ręczyć za modele sierry, że są kompatybilne z 7 zarówno 32 jak i 64.
Thx. Przejrzałem pobieżnie to (dla mnie nowe) forum i wychodzi na to, że Sierry są super, ale ceny są też kosmiczne. Myślę, że mi wystarczyłby jakiś model Huawei.
Mieszkam w centrum W-wy, więc może tutaj działa HSPA w Orange. Więc może jakiś przyzwoity sprzęt Huawei z HSDPA ???
Ostatnio zmieniony 2010-04-19, 22:11 przez Danny33, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To w sumie E1750 będzie ok. Ma wsparcie dla 7. Do tego HSDPA 7.2 i HSUPA 5.76. Jest dość tani bo koło 160-170 zł.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Wszystkie Huawei są też kompatybilne z 7.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Patryk jesteś pewien że wszystkie? Mnie na 7 E620 nie chodzi. Na xp bez problemu. Stery najnowsze ściągane z sterowniki.bez-kabli.pl
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

danielmiller pisze:jesteś pewien że wszystkie?
Testowałem kilka modeli, a był to przekrój przez całą produkcję Huawei...

[ Dodano: 2010-04-19, 22:06 ]
danielmiller pisze:Mnie na 7 E620 nie chodzi.
Tzn. co się dzieje ?
E620 to najstarszy modem Huawei i z nim istotnie może być problem, to ta sama architektura co Optiony z HSDPA 1.8.
E220 i nowsze na 99% działają.
danielmiller
Stały użytkownik forum

Post autor: danielmiller »

Stery nie chcą się instalować. Jeżeli instaluje menadżera to w istocie się instalują lecz z jakimś błędem. Menadżer urządzeń wykrywa go lecz nie widzi jako modem (już nie pamiętam jako co, jutro sprawdzę). Mobile partner nie widzi urządzenia.
Danny33

ja.michal pisze:To w sumie E1750 będzie ok. Ma wsparcie dla 7. Do tego HSDPA 7.2 i HSUPA 5.76. Jest dość tani bo koło 160-170 zł.
No niezłe parametry w fajnej cenie! Gdyby miał jeszcze wyjście do anteny zewn. to pewnie byłbym już po zakupie, ale niestety nie ma...

Ale co myślicie o tym modelu: HUAWEI E176 ??? Czy może rozglądać się za czymś innym???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Danny33 pisze:Gdyby miał jeszcze wyjście do anteny zewn. to pewnie byłbym już po zakupie, ale niestety nie ma...
Zapomniałem o tym kryterium.
Danny33 pisze:Ale co myślicie o tym modelu: HUAWEI E176 ???
Nieco starszy model, ale ma to co E1750 + wyjście na antenę. Pod 7 32 powinien chodzić z tego co piszą opowie na stronach sami.
Danny33

ja.michal pisze:Ja mogę ręczyć za modele sierry, że są kompatybilne z 7 zarówno 32 jak i 64.
A jednak Sierra... :-) Po kolejnym BlueScreen-ie (problem opisuję >>tutaj<<), zdecydowałem się jednak na firmę Sierra. Model, który wybrałem to "SIERRA COMPASS 885". Niestety w naszej Polandii nie ma za dużego wyboru, a Sierry 309 to niestety zbyt duży dla mnie wydatek. Dlatego wybrałem tańszą Sierrę 885. Czy to dobry wybór? Jak uważacie???
Mariusz_DW
Stały użytkownik forum

Post autor: Mariusz_DW »

Ja ostatnio kupiłem Sierra USB 306 za 460zł (cały polsatowski zestaw z antenką) pod iPlusa.
Nie chce mi wysyłać SMSów przez GPRS, tylko przez połączenie komutowane. Poza tym śmiga z routerem Edimax3G6200N, jak również pozpośrednio podpięta pod lapka na Win7 x64 (więc na pewno też z x86).
Mogę również potwiedzić, że mój dotychczasowy Huawei E230 też bez problemów współpracuje z Win7 w obu wersjach.
Z tego, co widzę Sierra troszkę lepsza, ale też się dobrze grzeje, jak ten Huawei
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mariusz_DW pisze:Nie chce mi wysyłać SMSów przez GPRS, tylko przez połączenie komutowane.
Specyfikacja polskich sieci.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Danny33 pisze:Model, który wybrałem to "SIERRA COMPASS 885".
Z logiem AT&T czy czysta Sierra?
Danny33

ja.michal pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Z logiem AT&T czy czysta Sierra?
No właśnie nie wiem :/ Na Alledrogo są dwa, zarówno z logiem, jak i czyste. Te czyste mają też jakieś oprogramowanie do łączenia się z Netem??

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-04-20, 14:19 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-20, 13:18 przez Danny33, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Obydwa mają oprogramowanie. Tak czy siak powinno dać się wgrać Watchera.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Sam "przerobiłem" kilka modemów HUAWEI na Win 7 - i to w wersji 32 jak i 64 bit - powiem ta : MASAKRA. Uruchomiam netbook - działa, za godzinę NIE DIZŁA i tak w kółko.

Polecam zakup SIERRA WIRELESS USB 309 - działa znakomicie, ma gniazdo antenowe, standard HSPA+ i NIE MA absolutnie żadnych kłopotów, pełne PnP. Jestem bardzo zadowolony i nieżałuję wydanej kasy. Drogo - ale wolę zapłacić RAZ i mieć święty spokój.

Mogę też zapewnić, że AnyData ADU-635 też śmiga na Win 7 bez kłopotu - ale jest ciutkę nie poręczny - ja go używam jak wyjeżdżam po za miasto i zasięg 3G. :D :D
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Danny33

ja.michal pisze:Ja mogę ręczyć za modele sierry, że są kompatybilne z 7 zarówno 32 jak i 64. PnP mają wersje USB, ale najlepiej kupować nie brandowane bo te z logiem AT&T mają managera AT&T.
Witam po dłuższym czasie! Chciałem tylko napisać (np. dla szukających w przyszłości), że kupiłem modem firmy Sierra, model: Sierra Wireless Compass™ 885 (strona producenta).
Co do zgodności z Windows 7, to jak wspomniał ja.michał, jest pełna kompatybilność, a podczas instalacji nie było żadnych problemów. Jest wielka różnica między Optionem, a Sierrą (np. support i sterowniki). Do tego stopnia, że powiedziałem sobie - nigdy więcej żadnych Optionów!!

Przy okazji mam też jedną radę, co do zakupów modemów na Allegro. Ja kupowałem najpierw u takiego sprzedawcy a z miejscowości Chojna i radzę uważać, bo to była mega porażka (fatalna obsługa i podejrzane informacje)! Odmówiłem odbioru przesyłki i zdecydowałem się na zakup u sprzedawcy b z Katowic, którego zdecydowanie polecam!! Jest nieco drożej, ale za to rewelacyjna jakość obsługi i chyba co rzadko spotykane - ten sprzedawca ma dedykowaną stronę do składania ewentualnych reklamacji. Mam nadzieję, że nie będę musiał korzystać, ale zawsze to na plus.

Reasumując, Sierra + Windows 7 = OK.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-04-28, 10:31 ]
Nieuzasadnione oczernianie jednego i kryptoreklama innego sprzedawcy

[ Komentarz dodany przez: Danny33: 2010-04-28, 11:14 ]
A właśnie, że w pełni uzasadnione!! Ja się "przejechałem" na zakupie, to informuję innych, żeby nie popełnili tego samego błędu. Co w tym złego??

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-05-05, 21:38 ]
Fatalna obsługa i podejrzane informacje, to dla mnie zbyt kiepskie uzasadnienie. Aha pomarańczowy jest tylko dla modów.
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 20:37 przez Danny33, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Danny33 pisze:Jest wielka różnica między Optionem, a Sierrą (np. support i sterowniki). Do tego stopnia, że powiedziałem sobie - nigdy więcej żadnych Optionów!!
Ciekawe, a u mnie optiony (oba!) pięknie działają na win7 x64. A suportem Twojego modemu nie zajmuje się option tylko orange i to on namieszał w nim tak nie nie można normalnie dobrych sterowników zainstalować.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
niedziel
Użytkownik forum

Post autor: niedziel »

Ja uzywam Huawei E176G pod win 7 x64 i nie mam z nim zadnych problemow. Ostatnio zmienialem co chwile sieci (chcialem sprawdzic jak dzialaja w moich okolicach) wiec moge powiedziec ze ze wszystkimi chodzi bez problemow na oryginalnym oprogramowaniu jak i top_netinfo ktorego coraz czesciej uzywam.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-04, 20:20 ]
Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 19:20 przez niedziel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Problem z Huawei jest taki, że mają "narowy" już chyba 20 osoba przyszła do mnie z proźbą o pomoc z Windows 7 i modemami Huawei - problemy są dwa - pierwszy to problemy z instalacją. Drugi to niespodziewane odmowy pracy - czasem pomaga odłączenie i ponowne podłączenie, czasem reset kompa a czasem totalne odinstalowanie i ponowna instalacja.

Co ciekawe na dwóch identycznych laptopach (mają dwa kolejne numery seryjne) i system był klonowany z Image HDD na jednym modem działa bez problemów na drugim są problemy.

Osobiście doradzam przsiadkę na Sierra Wireless - drogo ale nie napotkałem problemów. Z Optionami też nie miałem kłopotów, pod Win 7 działały świetnie.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
NOKTEL
Użytkownik forum

Post autor: NOKTEL »

polecam e122 uzywam na win 7 ma gniazdo antenowe ale nie używam miałem wcześniej e169 musiałem używać anteny , przy e122 nie mam takiej potrzeby z powodu zastosowanego podwójnego toru anteny .polecam z całą odpowiedzialnością , kupiłem za 150 zeta . Jak coś zapraszam na priv coś doradzę
pozdrawiam
NOKTEL POZDRAWIA
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

NOKTEL pisze:kupiłem za 150 zeta
A po ile sprzedajesz? Miałeś dostawę i dlatego chwalisz ten modem tylko? Czytaj tematy. Ludzie tu szukają co będzie działać pod win 7 niezawodnie, a nie co ma lepszy zasięg. E122 będzie działać na tym systemie jak inne huaweie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakieś info ile anteny mają zysku? Podwójny tor radiowy czyli pewnie chodzi Ci o dual diversity to nie do końca coś co daje lepszy zasięg.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Podwójny tor radiowy czyli pewnie chodzi Ci o dual diversity to nie do końca coś co daje lepszy zasięg.
Reklama dźwignią handlu ;)
NOKTEL
Użytkownik forum

rio bravo pisze:
NOKTEL pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A po ile sprzedajesz? Miałeś dostawę i dlatego chwalisz ten modem tylko? Czytaj tematy. Ludzie tu szukają co będzie działać pod win 7 niezawodnie, a nie co ma lepszy zasięg. E122 będzie działać na tym systemie jak inne huaweie.
UUżywałeś e122 ???????????

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 16:24 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-26, 06:30 przez NOKTEL, łącznie zmieniany 2 razy.
NOKTEL POZDRAWIA
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

NOKTEL pisze:Używałeś e122 ???????????
Tak. Mam też doświadczenie z około trzydziestoma modelami modemów. Postaram się przetestować dokładnie zasięg w weekend jak znajdę czas, zabiorę w trasę E122, E156 i jeszcze jakiś model i sprawdzę, który działa najlepiej na granicy zasięgu.
NOKTEL
Użytkownik forum

Testuj e122 a będziesz mile zaskoczony . Nie lubię się chwalic ale miałem wiele modeli lecz e122 nie ma sobie równych . Czekam na wyniki i twoje opinie .
pozdrawiam serdecznie
NOKTEL POZDRAWIA
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Przetestowałem E122 i zasięg ma taki sam jak E156g, za to E870 na adapterze pcmcia łapie zasięg lepiej.
ODPOWIEDZ