[Problem]Łapie kilka sygnałów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Przem0
Początkujący użytkownik forum

[Problem]Łapie kilka sygnałów

Post autor: Przem0 »

Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem kompletnym świeżakiem w tych sprawach.

A więc mój problem polega na tym że mój internet rozłącza się co jakiś czas. Sprawdzałem sygnał w routerze i utrzymuje się on w granicach 22-24 dB. Jest jeszcze jedna sprawa a dokładniej mówiąc moja antenka po drodze łapie kilka innych sygnałów.
Czy jest jakiś sposób aby zablokować te wszystkie niechciane że tak to ujmę zakłócenia?

Proszę wszystkich o pomoc i ewentualne wskazanie problemu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: [Problem]Łapie kilka sygnałów

Post autor: sp6huk »

Przem0 pisze:moja antenka po drodze łapie kilka innych sygnałów.
Czy jest jakiś sposób aby zablokować te wszystkie niechciane że tak to ujmę zakłócenia?
Tak, idziesz do właścicieli AP/routerów i je wyłączasz. Innej opcji nie ma. Pozostaje jeszcze przesiadka na 5 GHz,
Przem0 pisze:Proszę wszystkich o pomoc i ewentualne wskazanie problemu
Na dobry początek zmienić kanał nadawania, np. na 8. Poproś o to swojego dostawcę internetu. W ogóle zgłaszałeś mu ten problem ? Rozłączanie może być spowodowane też przez słaby sygnał. Przy sygnale powyżej > 30 dB nie powinno być problemów.
Przem0

Czy zastosowanie wzmacniacza miałoby tu jaki kolwiek sens?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ani sensu ani nie byłoby zgodne z prawem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Przem0 pisze:Czy zastosowanie wzmacniacza miałoby tu jaki kolwiek sens?
Jak chcesz gościć panów z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) to zastosowanie wzmacniacza pomoże :] Powiedz jaką masz teraz antenę, jakie urządzenie klienckie ? Jak daleko do stacji bazowej ? Wzmacniaczy się nie stosuje.
Przem0

Antena firmy netus "Panel 18dBi 2.4GHz", nie rozumiem terminu urządzenie klienckie ale jeśli chodzi o router to jest to Tplink TL-WR543G. Do nadajnika mam coś ok 1,5km
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Przem0 pisze:Antena firmy netus "Panel 18dBi 2.4GHz", nie rozumiem terminu urządzenie klienckie ale jeśli chodzi o router to jest to Tplink TL-WR543G. Do nadajnika mam coś ok 1,5km
Widoczność ze stacją bazową masz ? Stoi coś na przeszkodzie ? Antenki od Netus'a nie są złe. Ile mb kabla ? Jaka antena jest na stacji bazowej ? Dookólna, sektorowa ? My Ci zbytnio nie pomożemy bo nie mamy takiej "mocy". Zgłoś swojemu providerowi, jak wygląda sprawa - niech coś z tym zrobi.
ODPOWIEDZ