[Problem]Łapie kilka sygnałów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[Problem]Łapie kilka sygnałów
Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem kompletnym świeżakiem w tych sprawach.
A więc mój problem polega na tym że mój internet rozłącza się co jakiś czas. Sprawdzałem sygnał w routerze i utrzymuje się on w granicach 22-24 dB. Jest jeszcze jedna sprawa a dokładniej mówiąc moja antenka po drodze łapie kilka innych sygnałów.
Czy jest jakiś sposób aby zablokować te wszystkie niechciane że tak to ujmę zakłócenia?
Proszę wszystkich o pomoc i ewentualne wskazanie problemu.
A więc mój problem polega na tym że mój internet rozłącza się co jakiś czas. Sprawdzałem sygnał w routerze i utrzymuje się on w granicach 22-24 dB. Jest jeszcze jedna sprawa a dokładniej mówiąc moja antenka po drodze łapie kilka innych sygnałów.
Czy jest jakiś sposób aby zablokować te wszystkie niechciane że tak to ujmę zakłócenia?
Proszę wszystkich o pomoc i ewentualne wskazanie problemu.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: [Problem]Łapie kilka sygnałów
Tak, idziesz do właścicieli AP/routerów i je wyłączasz. Innej opcji nie ma. Pozostaje jeszcze przesiadka na 5 GHz,Przem0 pisze:moja antenka po drodze łapie kilka innych sygnałów.
Na dobry początek zmienić kanał nadawania, np. na 8. Poproś o to swojego dostawcę internetu. W ogóle zgłaszałeś mu ten problem ? Rozłączanie może być spowodowane też przez słaby sygnał. Przy sygnale powyżej > 30 dB nie powinno być problemów.Przem0 pisze:Proszę wszystkich o pomoc i ewentualne wskazanie problemu
-
Czy zastosowanie wzmacniacza miałoby tu jaki kolwiek sens?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ani sensu ani nie byłoby zgodne z prawem.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak chcesz gościć panów z UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) to zastosowanie wzmacniacza pomożePrzem0 pisze:Czy zastosowanie wzmacniacza miałoby tu jaki kolwiek sens?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Antena firmy netus "Panel 18dBi 2.4GHz", nie rozumiem terminu urządzenie klienckie ale jeśli chodzi o router to jest to Tplink TL-WR543G. Do nadajnika mam coś ok 1,5km
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Widoczność ze stacją bazową masz ? Stoi coś na przeszkodzie ? Antenki od Netus'a nie są złe. Ile mb kabla ? Jaka antena jest na stacji bazowej ? Dookólna, sektorowa ? My Ci zbytnio nie pomożemy bo nie mamy takiej "mocy". Zgłoś swojemu providerowi, jak wygląda sprawa - niech coś z tym zrobi.Przem0 pisze:Antena firmy netus "Panel 18dBi 2.4GHz", nie rozumiem terminu urządzenie klienckie ale jeśli chodzi o router to jest to Tplink TL-WR543G. Do nadajnika mam coś ok 1,5km