Problemy z telefonicznym spamem

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problemy z telefonicznym spamem

Post autor: Nikelajer »

Lol, dostałem dzisiaj smsa na moja karte co siedzi w modemie o takiej treści:

Kod: Zaznacz cały

Cyfrowy Polsat: nie odnotowalismy wplaty za abonament. Wzywamy do pilnego uregulowania naleznosci w kwocie 10.00 zl. Szczegoly na www.icok.cyfrowypolsat.pl.
Co najlepsze mam orange free :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Nikelajer pisze:Co najlepsze mam orange free
Widocznie masz numer po kimś, i ten ktoś miał ten nr podany jak kontaktowy w CP.
Z netem od Polsatu nie ma to nic wspólnego :]

[ Dodano: 2010-04-28, 18:28 ]
hubert pisze:daje się że wreszcie w tego typu usłudze adresy przydzielane klientom końcowym są adresami z puli publicznej, a to otwiera całą masę ciekawych zastosowań, jak chociażby podłączenie kamerki internetowej i zdalne nią sterowanie.
Adresy są publiczne, tak samo jak u Orange czy Plusa, ale ruch inicjowany z internetu jest blokowany - testowałem to przed dwoma dniami.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Albo ktoś podał Twój nr telefonu (być może przez pomyłkę) albo to jest jakiś naciągacz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Patryk pisze:Widocznie masz numer po kimś, i ten ktoś miał ten nr podany jak kontaktowy w CP. Z netem od Polsatu nie ma to nic wspólnego :]
Ciekawe jakie jest wytłumaczenie w moim przypadku :D Mam numer w mBank mobile, a ciągle dzwonią do mnie z Orange i wmawiają, że jestem ich klientem :rotfl: Ehhh....Ci naciągacze, tłumaczenia, że nic od nich nie chce nie pomagają, ciągle dzwonią już ponad tydzień, kilka razy dziennie....z zastrzeżonego numeru :] Muszę blokadę zrobić ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:a ciągle dzwonią do mnie z Orange i wmawiają, że jestem ich klientem
Coś by trzeba z tym zrobić, bo bezprawnie wykorzystują Twoje dane.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze:Coś by trzeba z tym zrobić, bo bezprawnie wykorzystują Twoje dane.
Yhym....tylko jakie dane ? W ogóle nie wiem czego oni chcą. Dzwoni "kobita" i przedstawia mi "specjalną" ofertę dla stałych klientów. Wiele razy naciskałem "czerwoną słuchawkę", ale i tak dzwonią.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:ciągle dzwonią już ponad tydzień, kilka razy dziennie....z zastrzeżonego numeru
Oj do mnie (poza szukajacymi niejakiej Pani Jolanty, po której pewnie mam od prawie pięciu lat numer - na szczęście to rzadkie telefony) też dzwonili różni naciągacze z zastrzeżonych, no ale mam Plusa i rozwiązanie jest proste ;)
Niestety inne sieci kpią sobie w tej materii z użytkowników.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

sp6huk pisze:Yhym....tylko jakie dane ?
Nr telefonu. Jak następny raz zadzwonią to poinformuj ich że nie wyrażałeś zgody na wykorzystanie Twoich danych w celach marketingowych. I trzeba by ich czymś nastraszyć, może oskarżeniem o nękanie :niepewny:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krystianb pisze:to poinformuj ich że nie wyrażałeś zgody na wykorzystanie Twoich danych w celach marketingowych.
I wówczas się rozłączą sami i być może nie będą znów dzwonić. Do mnie tez ktoś kiedyś zadzwonił z jakąś tam ofertą i na pytanie skąd ma numer rozłączyło się połączenie.
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Cóż - ja miałem nieszczęście mieć numer w Plusie po kimś. Tez miałem problemy z telefonami. Po miesiącach dzwonienie i zawracania przysłowiowej gitary - napisałem pismo i wysłałem do zainteresowanych i dodatkowo jako adresata w piśmie wskazałem Inspektora Ochrony Danych Osobowych - a w treści zawarłem : zgodnie z radą Inspektora Ochrony Danych Osobowych proszę o wykreślenie moich danych .... i tak dalej. Dodatkowo zarządałem wglądu w moje dane w bazie - doczego mam prawo.
Dziwnym trafem nagle wszystko ucichło - wcześniejsze proźby, groźby i nic - a tu takie pismo i nagle się dało poprawić i usunąć dane w bazie. Magia jakaś. :D
Pisma starałem sie pisać tak by wyglądały profesjonalnie, z powoływaniem się na odpowiednie ustawy i tak dalej. A rozmowy też tak przeprowadzałem - raz nawet nagrałem rozmowę z wyjątkowo upartą firmą i odtworzyłem upartemu pracownikowi i znów nastąpił cud.

Pocieszcie się - znajomego męczył przez parę miesięcy Kruk - ta firma windykacyjna. :D Kumpel był o krok od wynaęcia mafii :D Telefony o 12 w nocy fajne nie są.
Ostatnio zmieniony 2010-04-29, 16:32 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
ODPOWIEDZ