Poszukuję programu
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Poszukuję programu
Witam!
Poszukuję pewnego programu podobnego do pulpitu zdalnego lecz... głównym warunkiem jest to, że nie mogę wylogowywać użytkownika i korzystać z tego pulpitu lecz podłączyć się w tym samym czasie co on (tzn. mogę zarządzać jego pulpitem i on to widzi). Dodatkowym atutem byłoby to, że program odpalałby się pod Linuksem. Stawiam sieć i muszę czasem podłączać się do pulpitu użytkowników by móc nakierować ich zdalnie. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
Poszukuję pewnego programu podobnego do pulpitu zdalnego lecz... głównym warunkiem jest to, że nie mogę wylogowywać użytkownika i korzystać z tego pulpitu lecz podłączyć się w tym samym czasie co on (tzn. mogę zarządzać jego pulpitem i on to widzi). Dodatkowym atutem byłoby to, że program odpalałby się pod Linuksem. Stawiam sieć i muszę czasem podłączać się do pulpitu użytkowników by móc nakierować ich zdalnie. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
- nosbi
- ### BAN ###
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Poszukuję programu
Szukaj wszelkiego rodzaju implementacji VNC. Pod Windowsa króluje teraz UltraVNC, natomiast pod Linuksem nie znam, ale chociażby http://www.skullbox.net/vncserver.php
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tez polecam odmiany VNC.
Z windowsa spokojnie podlaczysz sie do linuksa. Tylko napisz jaka to dystrybucja?
[ Dodano: 2010-05-01, 11:05 ]
PS. przenosze do kacika technicznego.
Z windowsa spokojnie podlaczysz sie do linuksa. Tylko napisz jaka to dystrybucja?
[ Dodano: 2010-05-01, 11:05 ]
PS. przenosze do kacika technicznego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
TightVNC i po sprawie.
Działa pod Win, Linuksem i innymi Uniksami.
Działa pod Win, Linuksem i innymi Uniksami.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Patryk, a TightVNC nie ma już problemów z np. menu Office'a w Vista/7?
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Polecam darmowe* TEAMVIEWER - ma jedną kolosalną przewagę - WYSTARCZY NET, nie musimy nic instalować, uruchomiamy programik ze strony i po zawodach. Sam go uzywam i nawet kompletny laik sobie poradzi.
Procedura jest banalna : wchodzimy na stronę http://www.teamviewer.pl i "klikamy" w Uruchom Bezpłatnie Pełną Wersję następnie wybieramy czy instalujemy czy uruchamiany aplikację (nie całe 3 MB) obie strony wykonują tą samą czynność, jak program sie odpali to jedna osoba podaje drugiej ID Sesji i Hasło.
Programik się łączy i mamy Zdalny Pulpit, Transfer Plików i parę innych opcji, oczywiście można wybrać czy druga strona widzi czy nie co robimy, w trybie Zdalnej Pomocy obie strony widzą i mogą sterować.
Dla mnie jest to genialny program, jest nie zastąpiony w sytuacji gdy druga strona nie ma Publicznego IP - np. siedzi na HotSpocie czy łączy sie via GSM. Nie musimy się bawić w konfigurację zdalnego pulpitu, razem z drugą stroną możemy wykonać czynności łączenia, które są banalne - zwykle jak ktoś dzwoni to mówię gdzie "kliknąć" i mamy połączenie.
Działa bezbłędnie pod Windowsami (testowałem 98SE, XP i Win 7), z kumplem przetestowałem Crossplatform - ja z Win XP się łączyłem na jego MAC'a i DZIAŁA.
Kumpel testował wersję dla Linux'a - twierdzi, że Crossplatform Win - Linux - działa.
*Kolejna zaleta to, że jest CAŁKOWICIE darmowa dla domowych zastosowań.
Procedura jest banalna : wchodzimy na stronę http://www.teamviewer.pl i "klikamy" w Uruchom Bezpłatnie Pełną Wersję następnie wybieramy czy instalujemy czy uruchamiany aplikację (nie całe 3 MB) obie strony wykonują tą samą czynność, jak program sie odpali to jedna osoba podaje drugiej ID Sesji i Hasło.
Programik się łączy i mamy Zdalny Pulpit, Transfer Plików i parę innych opcji, oczywiście można wybrać czy druga strona widzi czy nie co robimy, w trybie Zdalnej Pomocy obie strony widzą i mogą sterować.
Dla mnie jest to genialny program, jest nie zastąpiony w sytuacji gdy druga strona nie ma Publicznego IP - np. siedzi na HotSpocie czy łączy sie via GSM. Nie musimy się bawić w konfigurację zdalnego pulpitu, razem z drugą stroną możemy wykonać czynności łączenia, które są banalne - zwykle jak ktoś dzwoni to mówię gdzie "kliknąć" i mamy połączenie.
Działa bezbłędnie pod Windowsami (testowałem 98SE, XP i Win 7), z kumplem przetestowałem Crossplatform - ja z Win XP się łączyłem na jego MAC'a i DZIAŁA.

*Kolejna zaleta to, że jest CAŁKOWICIE darmowa dla domowych zastosowań.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I to go zapewne CAŁKOWICIE eliminuje dla kolegi politanRavir pisze:*Kolejna zaleta to, że jest CAŁKOWICIE darmowa dla domowych zastosowań.

-
- Użytkownik forum
Nie, niestety do domu mi się nie przyda. Domowników nie muszę nakierowywać na nic bo sieć sobie stoi. Wszystko potrzebne mi było do dużo większej sieci. Zdecydowałem się na VNC (dokładnie UltraVNC). Linux się na początku bronił przed podłączeniem zdalnym ale dałem radę. Dzięki za wszelkie sugestie. Można zamknąć.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.politan pisze:Można zamknąć.