Poszukuję programu

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
politan
Użytkownik forum

Poszukuję programu

Post autor: politan »

Witam!
Poszukuję pewnego programu podobnego do pulpitu zdalnego lecz... głównym warunkiem jest to, że nie mogę wylogowywać użytkownika i korzystać z tego pulpitu lecz podłączyć się w tym samym czasie co on (tzn. mogę zarządzać jego pulpitem i on to widzi). Dodatkowym atutem byłoby to, że program odpalałby się pod Linuksem. Stawiam sieć i muszę czasem podłączać się do pulpitu użytkowników by móc nakierować ich zdalnie. Za wszelką pomoc z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nosbi
### BAN ###

Re: Poszukuję programu

Post autor: nosbi »

http://jakilinux.org/linux/debian/freen ... -linuksie/

Może Cię zainteresuje ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Szukaj wszelkiego rodzaju implementacji VNC. Pod Windowsa króluje teraz UltraVNC, natomiast pod Linuksem nie znam, ale chociażby http://www.skullbox.net/vncserver.php
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tez polecam odmiany VNC.
Z windowsa spokojnie podlaczysz sie do linuksa. Tylko napisz jaka to dystrybucja?

[ Dodano: 2010-05-01, 11:05 ]
PS. przenosze do kacika technicznego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

TightVNC i po sprawie.
Działa pod Win, Linuksem i innymi Uniksami.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Patryk, a TightVNC nie ma już problemów z np. menu Office'a w Vista/7?
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

Polecam darmowe* TEAMVIEWER - ma jedną kolosalną przewagę - WYSTARCZY NET, nie musimy nic instalować, uruchomiamy programik ze strony i po zawodach. Sam go uzywam i nawet kompletny laik sobie poradzi.

Procedura jest banalna : wchodzimy na stronę http://www.teamviewer.pl i "klikamy" w Uruchom Bezpłatnie Pełną Wersję następnie wybieramy czy instalujemy czy uruchamiany aplikację (nie całe 3 MB) obie strony wykonują tą samą czynność, jak program sie odpali to jedna osoba podaje drugiej ID Sesji i Hasło.

Programik się łączy i mamy Zdalny Pulpit, Transfer Plików i parę innych opcji, oczywiście można wybrać czy druga strona widzi czy nie co robimy, w trybie Zdalnej Pomocy obie strony widzą i mogą sterować.

Dla mnie jest to genialny program, jest nie zastąpiony w sytuacji gdy druga strona nie ma Publicznego IP - np. siedzi na HotSpocie czy łączy sie via GSM. Nie musimy się bawić w konfigurację zdalnego pulpitu, razem z drugą stroną możemy wykonać czynności łączenia, które są banalne - zwykle jak ktoś dzwoni to mówię gdzie "kliknąć" i mamy połączenie.

Działa bezbłędnie pod Windowsami (testowałem 98SE, XP i Win 7), z kumplem przetestowałem Crossplatform - ja z Win XP się łączyłem na jego MAC'a i DZIAŁA. :D Kumpel testował wersję dla Linux'a - twierdzi, że Crossplatform Win - Linux - działa.

*Kolejna zaleta to, że jest CAŁKOWICIE darmowa dla domowych zastosowań.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ravir pisze:*Kolejna zaleta to, że jest CAŁKOWICIE darmowa dla domowych zastosowań.
I to go zapewne CAŁKOWICIE eliminuje dla kolegi politan ;) Raczej wątpię, żeby to była sieć domowa.
politan
Użytkownik forum

Post autor: politan »

Nie, niestety do domu mi się nie przyda. Domowników nie muszę nakierowywać na nic bo sieć sobie stoi. Wszystko potrzebne mi było do dużo większej sieci. Zdecydowałem się na VNC (dokładnie UltraVNC). Linux się na początku bronił przed podłączeniem zdalnym ale dałem radę. Dzięki za wszelkie sugestie. Można zamknąć.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

politan pisze:Można zamknąć.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
ODPOWIEDZ