Co potrzebne do mobilnego internetu??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Co potrzebne do mobilnego internetu??
Witam,
w wakacje jade nad morze i potrzebuje miec dostep do internetu bo prowadze firme i do sprawdzania pogody. Nie potrzebuje duzych predkosci itp, 100mb mi spokojnie wystarczy.
Czy wystarczy ze do laptopa (windows VISTA) kupie takie cos:
http://www.allegro.pl/item906450243_mod ... et_3g.html
i
http://upload.allegro.pl/item906607287_ ... obacz.html
i juz bede mogl korzystac z mobilnego internetu w calym kraju?
Jesli wybralem zly model modemu i nieoplacalna karte to podajcie co najlepiej kupic. Cena modemu tak do 150zl.
w wakacje jade nad morze i potrzebuje miec dostep do internetu bo prowadze firme i do sprawdzania pogody. Nie potrzebuje duzych predkosci itp, 100mb mi spokojnie wystarczy.
Czy wystarczy ze do laptopa (windows VISTA) kupie takie cos:
http://www.allegro.pl/item906450243_mod ... et_3g.html
i
http://upload.allegro.pl/item906607287_ ... obacz.html
i juz bede mogl korzystac z mobilnego internetu w calym kraju?
Jesli wybralem zly model modemu i nieoplacalna karte to podajcie co najlepiej kupic. Cena modemu tak do 150zl.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Co potrzebne do mobilnego internetu??
Co to jest to 100mb? Może chodzi Ci o pakiet 100MB czy co?nowys pisze:Nie potrzebuje duzych predkosci itp, 100mb mi spokojnie wystarczy.
Nie pomagam na PW!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
nowys masz abonament w jakieś sieci? JAk tak to w jakiej. Nad morze to jaka miejscowość?
-
Chodzi mi o pakiet 100mb. Taki by mi wystarczył mysle na cale wakacje. Jeszcze nie wiem do jakiej miejscowosci pojade.
A co myslicie o tym modemie i np takiej karcie?
http://www.allegro.pl/item906692317_pla ... aniej.html
Jest 1gb do wykorzystania a to by mi w zupelnosci wystarczylo. Tylko ile miesiecy jest na wykorzystanie tego?
Nie mam abonamentu nigdzie, mam tylko telefon z Heyah pre paid.
A co myslicie o tym modemie i np takiej karcie?
http://www.allegro.pl/item906692317_pla ... aniej.html
Jest 1gb do wykorzystania a to by mi w zupelnosci wystarczylo. Tylko ile miesiecy jest na wykorzystanie tego?
Nie mam abonamentu nigdzie, mam tylko telefon z Heyah pre paid.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Te wakacje musiały by być na prawdę krótkie, albo Ty musiałbyś bardzo mało korzystać z takiego internetu, aby starczyło Ci 100 MB,nowys pisze:Chodzi mi o pakiet 100mb. Taki by mi wystarczył mysle na cale wakacje.
Jeżeli zależy Ci na tanim modemie to np. Huawei E156G, E160. Jak już chcesz brać internet z Play, to teraz jest zestaw Modem Huawei E156G + Starter PlayOnline na Kartę (za 129 zł) z bonusem 1 GB, który musisz wykorzystać w ciągu 14 dni. Po tym okresie musisz doładować sobie konto, kwotą 30 zł przy czym dostaniesz 2 GB do wykorzystania w ciągu 28 dni, lub za 50 zł, 4 GB do wykorzystania w ciągu 56 dni, jeżeli nie będziesz wykorzystywał do końca tego bonusu, to jak doładujesz ponownie konto (aby utrzymać jego ważność), w ciągu 28 lub 56 dni, to bonus przechodzi i ilość MB się kumuluje. Jest to najtańsza oferta na kartę. Korzystałem z internetu od Play'a w Kołobrzegu, są tak obciążone stacje bazowe w sezonie, że nie dało rady osiągnąć większego transferu jak 200 kb/s, chyba, że taki by Ci wystarczył. Wcześniej sprawdź też, czy miejscowość, gdzie byś chciał korzystać z PlayOnline, jest w zasięgu sieci macierzystej Play'a.nowys pisze:A co myslicie o tym modemie i np takiej karcie?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Play Online jest co prawda dużo tańszy, ale nie ma ogólnopolskiego zasięgu - działa wyłącznie w macierzystej sieci 3G Play, czyli głównie na terenie miast, zazwyczaj tych powyżej 20 tys. mieszkańców lub o dużym znaczeniu turystycznym. Jeśli wybierasz się gdzieś w leśne ostępy to o Play Online zapomnij.nowys pisze:A co myslicie o tym modemie i np takiej karcie?
http://www.allegro.pl/ite..._najtaniej.html
-
A oprocz tego Play z jakiej sieci byscie polecili kupic starter? Najlepiej taki ktory ma dluga ważność.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Internet w mBankMobile, jest też dość tani. Kupujesz pakiety 100 MB, za 5 zł. mBankMobile, działa na infrastrukturze Polkomtela (Plus).nowys pisze:A oprocz tego Play z jakiej sieci byscie polecili kupic starter?
-
A gdzie moge kupic prepaid mBankMobile?sp6huk pisze:Internet w mBankMobile, jest też dość tani. Kupujesz pakiety 100 MB, za 5 zł. mBankMobile, działa na infrastrukturze Polkomtela (Plus).nowys pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
I czy ten modem bedzie go obslugiwac? http://www.allegro.pl/item906450243_mod ... et_3g.html
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-21, 22:08 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 22:08 przez nowys, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W internecie. Np. na Allegro, albo bezpośrednio od operatora www.mbankmobile.plnowys pisze:A gdzie moge kupic prepaid mBankMobile?
Będzie.nowys pisze:I czy ten modem bedzie go obslugiwac?
-
A jeszcze pytanie jak moge doladowac konto do tego Mbank Mobile? I czy trzeba za pomoca telefonu aktywowac te 100mb za 5zl czy to jakos w oprogramowaniu modemu sie zrobi? Tak samo ze sprawdzaniem ile jeszcze mb zostalo.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Możesz doładować konto, jak i wykupić pakiet korzystając z programu Top NetInfo wydając odpowiednie komendy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
nowys pisze:Witam,
nie moglem »»znaleźć«« mojego starego tematu wiec zakladam nowy. Powiedzcie mi jaki modem kupic do laptopa, najlepiej bez simlocka, zeby dzialal w heyah lub Mbank mobile. I czy jest w tym dolaczone oprogramowanie?
Czy takie cos wystarczy?
http://www.allegro.pl/item1006092211_mo ... _odss.html
Do tego sie wklada karte sim jesli dobrze rozumiem i juz mozna korzystac z internetu ?
Zależy jaki ? USB, PCMCIA, ExpressCard ? Zresztą odpowiedź padła już wcześniej. Ale widzę, że interesuje Ciebie modem pod USB, więc np. Huawei E156G, E160, E122, E176. Wszystko instaluje się po włożeniu modemu do portu USB - wkładaj modem zawsze do tego samego portu. Standardowo w Huawei'ach, instaluje się Mobile Partner. Łączyć możesz się przez samego Mobile Partnera, utworzyć dial-up'a, czy też pobrać sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>nowys pisze:Powiedzcie mi jaki modem kupic do laptopa, najlepiej bez simlocka, zeby dzialal w heyah lub Mbank mobile. I czy jest w tym dolaczone oprogramowanie?
Wystarczy,nowys pisze:Czy takie cos wystarczy?
Dokładnie. Trzeba tylko jeszcze to odpowiednio skonfigurować.nowys pisze:Do tego sie wklada karte sim jesli dobrze rozumiem i juz mozna korzystac z internetu ?
Ostatnio zmieniony 2010-05-01, 21:32 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ok dzieki, zamowilem E160, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z pewnościąnowys pisze: mam nadzieje ze wszystko bedzie ok.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Oj przestańcie już narzekać na zasięg PLAY, bo jak dotąd to leżący niedaleko mnie i kompletnie na uboczu Zelów (8800 mieszkańców) ma juź od ponad roku zasięg PLAY HSDPA, a o PLUS HSDPA to się facet z salonu doprosić nie może, choć wszystkie miasta wokół mają już PLUS HSDPA. Play to jakość słaba, ale zasięg jest. Na pewno lepszy niż Orange.
Usagi
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ta to akurat źle wybrałeś bo pokrycie CDMA +UMTS w Orange to już chyba blisko 100% pokrycia kraju będzie, co by nie mówić jest to najbardziej mobilny internet.Play to takiego pokrycia przy tak wysokiej częstotliwości nigdy nie będzie mieć ze względów ekonomicznych.usagi pisze: choć wszystkie miasta wokół mają już PLUS HSDPA. Play to jakość słaba, ale zasięg jest. Na pewno lepszy niż Orange.
-
Ale ja mówię tylko o technologii GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, bo tylko tak można sprawiedliwie te firmy porównać. A tak to robisz porównanie dwóch różnych rzeczy. Jakby wszystkie firmy miały CDMA to co innego. Poza tym CDMA to nie prędkość HSDPA.
[ Dodano: 2010-05-01, 19:30 ]
Poza tym Orange Free tej mobilnosci nie ma. Mówiłem raczej o prędkości niż o stopniu mobilności, bo co by nie mówić to np.: na wsi biorą mobilny, bo tp nie sięga, a nie dla tego, że są tak strasznie mobilni.
[ Dodano: 2010-05-01, 19:30 ]
Poza tym Orange Free tej mobilnosci nie ma. Mówiłem raczej o prędkości niż o stopniu mobilności, bo co by nie mówić to np.: na wsi biorą mobilny, bo tp nie sięga, a nie dla tego, że są tak strasznie mobilni.
Usagi
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chyba nie nadarzam za Tobą, CDMA to internet typowoo nadający się na wszystkie bardzo mało zaludnione wioski ze względu na niską częstotliwość, Play nigdy takich wiosek nie pokryje swoim zasięgiem.CDMA ma mieć prędkość w niedalekiej przyszłości do 2Mb/s co zupełnie wystarczy na codzienne surfowanie w sieci.usagi pisze:bo co by nie mówić to np.: na wsi biorą mobilny, bo tp nie sięga, a nie dla tego, że są tak strasznie mobilni.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja cały czas mam ponad 2 Mb/s w CDMA, i nie jest to żaden błąd speedtestaadixm pisze:CDMA ma mieć prędkość w niedalekiej przyszłości do 2Mb/s co zupełnie wystarczy na codzienne surfowanie w sieci.

http://www.speedtest.net/result/784473784.png
-
Ale co wam po prędkości, gdy limitu nie da się nijak podnieść, nawej więcej płacąc. Mi chodzi, żeby nie brać CDMA pod uwagę przy porównywaniu firm.
Usagi
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Trzeba brać Orange Free w taryfach Optimum, Premium, Platinum - wtedy limitu Ci nie powinno zabraknąć, w którejś z wybranych opcji.usagi pisze:Ale co wam po prędkości, gdy limitu nie da się nijak podnieść, nawej więcej płacąc
-
Ale Orange Free działa też na CDMA? Chyba tylko GPRS itd.
Usagi
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że działa, w jakich taryfach napisał sp6huk.usagi pisze:Orange Free działa też na CDMA?
Nie pomagam na PW!
- baxxxio
Playonline nie mozna nazwac prawdziwym mobilnym internetem, wystarczy zobaczyc mapke pokrycia. W pociagu sobie z playonline skorzystam tylko na stacjach 
To internet malomobilny

To internet malomobilny

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
baxxxio, to taki duży Hot Spot. 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
O niewiadomej jakości działania, w jednym miejscu działa dobrze choć czasami a w innym zawsze źle.ja.michal pisze:to taki duży Hot Spot.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak to z Hot Spotami. 

-
Wy możecie sobie żartować, bo używacie mobilnego jako mobilnego, a nie jako jedynego dostępu do internetu. Dlatego też wkurza mnie jak ktoś z Warszawy albo innego dużego miasta zastanawia się na forum,jaki to internet wybrać. A do dyspozycji mają wszystkich operatorów z HSDPA, a nawet z HSPA+, neo 20 mb/s, mnóstwo wifi, radiówka, satelitarny, wimax, mnóstwo różnych kablówek, sieci lokalnych itd.
Usagi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
usagi, mieszkam w Warszawie i powiem Ci, że różowo nie jest jak się wydaje. U mnie aktualnie teraz to po kablu tylko TP. Z 20 jest problem bo chodzi 10-12.
Z inny operatorów tylko komórkowi. No i jakieś chyba radio u mnie jest, ale nie jestem pewien. Raczej GTS po WiFi nie rozprowadza neta.
Z inny operatorów tylko komórkowi. No i jakieś chyba radio u mnie jest, ale nie jestem pewien. Raczej GTS po WiFi nie rozprowadza neta.