Iplus huawe 1750 możliwość podłączenia anteny ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus huawe 1750 możliwość podłączenia anteny ?
Witam jestem początkującym użytkownikiem, internetu moblinego iplus huawe 1750. Mam problem, maksymalną prędkość jaką osiągam to 14-15 kb/s czasami zdarza się że zwiększa się do 24-25 kb/s. Jestem w zasięgu EDGE/GPRS 3 kreski nie jestem w stanie określić czy byłaby możliwość dokupienia jakiejś anteny która pomogłaby w polepszeniu jakości sygnału i czasu pingów (głownie chodzi o gry mmo), Miejscowość Świętoszów tereny zalesione nie wiem czy gdzieś w poblizu sa jakieś nadajniki z których mogłbym złapać sygnał Próbowałem chyba już wszystkich rzeczy zwiazanych z poprawą czasy pingow programy typu cfosspeed, speedoptimizer grzebanie w rejestrze wyłączanie zapory aktualizacji systemu itd. Może w jakimś stopniu doszło do poprawy czasu pingów teraz waha sie w granicach 320-540, chciałbym osiągnąć przynajmniej te 150-200, troche lepszy upload. Dlatego prosze o wypowiedz expertów czy jest mozliwosc kupienia jakiejkolwiek anteny i podłaczenia jej do laptopa badz modemu, nie wiem czy jest sens .. montowania anteny w miejscowosci Świętoszów na mapach zasiegu servisow plusa nie moglem nic <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font>
Proszę help me ! ;p
Proszę help me ! ;p
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Iplus huawe 1750 możliwość podłączenia anteny ?
kb/s czy KB/s, jest to spora różnica, jak sprawdzasz transfer ?, limit nie przekroczony ?,Piotrek.S pisze:Mam problem, maksymalną prędkość jaką osiągam to 14-15 kb/s czasami zdarza się że zwiększa się do 24-25 kb/s
Moc sygnału podaje się w jednostce dBm, bo z kresek to nie można nic wywnioskować. Sprawdzisz to za pomocą programu Top NetInfo,Piotrek.S pisze:Jestem w zasięgu EDGE/GPRS 3 kreski
W twoim modemie nie ma złącza na antenę zewnętrzną. Pozostaje tylko taka lipna opcja jak zakup konektora indukcyjnego, który przyklejasz do modemu - niczego to jednak nie gwarantuje, niżeli w przypadku bezpośredniego połączenia, jakość sygnału powinna ulec polepszeniu, ale z pingiem poniżej ~300 ms w EDGE'u to nie zejdziesz,Piotrek.S pisze:nie jestem w stanie określić czy byłaby możliwość dokupienia jakiejś anteny która pomogłaby w polepszeniu jakości sygnału i czasu pingów
W pobliżu masz 2 BTS-y Plusa. Jeden w Świętoszowie, ~4 km (gdzieś za lasem), drugi w Luboszowie ~5,6 km, w twoim terenie jeszcze gości GPRS, więc antenka na prawdę się przyda, tylko szkoda, że nie masz wejścia na antenę zewnętrzną w modemie,Piotrek.S pisze:Miejscowość Świętoszów tereny zalesione nie wiem czy gdzieś w poblizu sa jakieś nadajniki z których mogłbym złapać sygnał
Z opóźnieniami na EDGE'u za bardzo nic nie zrobisz, są jakie są....tylko zwiększenie mocy sygnału, może ustabilizuje nieco te opóźnienia, ale i tak nic nie jest pewne,Piotrek.S pisze:Próbowałem chyba już wszystkich rzeczy zwiazanych z poprawą czasy pingow
Standardowe opóźnienia,Piotrek.S pisze:teraz waha sie w granicach 320-540
Na EDGE nie ma szans,Piotrek.S pisze:chciałbym osiągnąć przynajmniej te 150-200
Jaki jest teraz ? Np. podczas wysyłania e-maila ? Ale więcej jak ~80 kb/s, i tak nie wyciągniesz, trzeba mieć na prawdę szczęście, żeby upload był wyższy,Piotrek.S pisze:troche lepszy upload
Potrzebowałbyś TAKI konektor indukcyjny, TAKĄ antenę zewnętrzną,Piotrek.S pisze:Dlatego prosze o wypowiedz expertów czy jest mozliwosc kupienia jakiejkolwiek anteny i podłaczenia jej do laptopa badz modemu
Sens jest na 100%, ale jak ma się złącze anteny zewnętrznej, a jak nie, i podłącza się antenę przez konektor indukcyjny, to nie wiadomo jak to będzie działać, na pewno zasięg ulegnie poprawie, ale w jakim stopniu, to nie wiadomo.Piotrek.S pisze:nie wiem czy jest sens
-
A więc proponujesz kupienie dokładnie tej anteny i konektora ? chyba kupie .... jesli nie ma innego wyjścia. Mowisz ze czasy pingow nie zmaleja nawet z konektorem i antena ? Dobre byłoby i te 300 tylko 300 stale, a nie np 300 skok na 1500 i tak w kółko.
Napisałeś:
a więc jest to antena kierunkowa ? czyli będę musiał coś pomieszać przy ustawieniu anteny, tak w ogole jaki ma zasięg ?
Napisałeś:
W pobliżu masz 2 BTS-y Plusa. Jeden w Świętoszowie, ~4 km (gdzieś za lasem), drugi w Luboszowie ~5,6 km, w twoim terenie jeszcze gości GPRS, więc antenka na prawdę się przyda, tylko szkoda, że nie masz wejścia na antenę zewnętrzną w modemie,
a więc jest to antena kierunkowa ? czyli będę musiał coś pomieszać przy ustawieniu anteny, tak w ogole jaki ma zasięg ?
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 04:37 przez Piotrek.S, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak,Piotrek.S pisze:A więc proponujesz kupienie dokładnie tej anteny i konektora ?
Jest wyjście:Piotrek.S pisze:chyba kupie .... jesli nie ma innego wyjścia
1. Nic nie kupować,
2. Zmienić modem, na taki z wejściem na antenę zewnętrzną,
Do takich wartości, jakich Ty oczekujesz to na pewno nie. Mogą oczywiście zmaleć, ale nie wiadomo jak to też nie, no i transfer może Ci się nieco polepszyć, o ile taki konektor indukcyjny wiele pomoże.Piotrek.S pisze:Mowisz ze czasy pingow nie zmaleja nawet z konektorem i antena ?
-
Nie wiem czy jest taka możliwość w iplus, nie maja raczej modemów z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej. Musiałbym zerwać umowę i kupić internet bezprzewodowy ? Może masz jakieś propozycje co do wyboru ?2. Zmienić modem, na taki z wejściem na antenę zewnętrzną,
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
1. Kupić modem na Allegro, ten można by sprzedać,Piotrek.S pisze:Może marzenie jakieś propozycje co do wyboru ?
2. Kupić konektor indukcyjny, antenę i zobaczyć jak to działa.