Huawei E169 i powolne łączenie przy starcie systemu
Moderator: Moderatorzy
- mccm
- Użytkownik forum
Huawei E169 i powolne łączenie przy starcie systemu
Witam. Posiadam modem Huawei E169 z Play'a, używam Windows'a 7, oraz programu TopNetInfo do automatycznego łączenia przy starcie systemu.
Gdy już system się uruchomi, pokaże się pulpit, można uruchamiać programy, to internet nadal się łączy. Czyli według mnie zaczyna się on dopiero łączyć gdy się pokaże pulpit, i trwa to około 45sek.co jest uciążliwe dość, bo chciałbym mieć połączenie internetowe odrazu. Wiem ze modem chwile musi się łączyć, ale to nie możliwe żeby to trwalo az prawie minute po uruchomieniu systemu. Zwykle łączy po kilka sekund.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Może jakis sposob na rozwiązanie?
Gdy już system się uruchomi, pokaże się pulpit, można uruchamiać programy, to internet nadal się łączy. Czyli według mnie zaczyna się on dopiero łączyć gdy się pokaże pulpit, i trwa to około 45sek.co jest uciążliwe dość, bo chciałbym mieć połączenie internetowe odrazu. Wiem ze modem chwile musi się łączyć, ale to nie możliwe żeby to trwalo az prawie minute po uruchomieniu systemu. Zwykle łączy po kilka sekund.
Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Może jakis sposob na rozwiązanie?
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Huawei E169 i powolne łączenie przy starcie systemu
Pokazanie się pulpitu nie jest równoznaczne z pełnym uruchomieniem systemu: OS nadal wtedy ładuje sterowniki i biblioteki potrzebne do uruchomienia różnych urządzeń i software'u, m.in. TNI. Jeśli w autostarcie masz dużo programów, to ładują się one w określonej kolejności. No i nic nie napisałeś na temat kompa - przede wszystkim czy ma odpowiednią ilość RAM-u i w miarę szybki procesor oraz czy właściwie skonfigurowałeś zaporę/antywirusa. I jeszcze jaki masz poziom sygnału 3G. U mnie co prawda nie ma różnicy, czy łączę się z Play, czy z iPlusem, ale przy słabym zasięgu z inicjowaniem połączenia może być różnie, tak sądzę.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Sprawdź dokładnie co masz w autostarcie i możesz to sobie ułożyć co ma się kiedy uruchomić tym programem : http://www.programosy.pl/program,startup-delayer.htmlmccm pisze:Może jakis sposob na rozwiązanie?
- mccm
- Użytkownik forum
Komputer mam odpowiedni, w autostarcie naprawde malo pozycji. TopNetInfo startuje od razu, ale wyglada jak by był zawieszony - tzn ja wiem ze on inicjalizuje modem, bo tylko nie wiem dlaczego tak powoli.
Czy wy też tak macie że musicie czekać dość długo zanim was po uruchomieniu połączy?
Przypomnialo mi sie ze kiedys przy polaczeniu wifi tez tak mialem, ze dlugo laczylo. Tutaj bardziej bym sie spodziewal moze jakiegos konfliktu, moze antywirus (nod smart security) tak działa. Jakies propozycje?
Czy wy też tak macie że musicie czekać dość długo zanim was po uruchomieniu połączy?
Przypomnialo mi sie ze kiedys przy polaczeniu wifi tez tak mialem, ze dlugo laczylo. Tutaj bardziej bym sie spodziewal moze jakiegos konfliktu, moze antywirus (nod smart security) tak działa. Jakies propozycje?
- wojteks
- *** Administrator ***
To może być dobry trop. Ja używam FSecure i on zatrzymuje wszelką aktywność internetowo sieciową do momentu pełnego uruchomienia się antywirusa.mccm pisze:moze antywirus
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To proponowałbym wyłączyć to dla testów. Używam tego w robocie i niestety nie mam o nim najlepszej opinii. Skanuje za dużo i za często.mccm pisze:nod smart security
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- artureal
Najprościej by było, gdybyś czasowo wyłączył noda - to się okaże, czy on spowalnia połączenie
W siódemce mój stary E220 łączył się błyskawicznie niezależnie od sieci, a w Ubuntu - nawet przed załadowaniem pulpitu. Tylko ja nie mam żadnych programów w autostarcie, ani nie korzystam z antywira.
/edit/: YaHoo się był wciął

/edit/: YaHoo się był wciął

Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 19:33 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
- mccm
- Użytkownik forum
Zrobiłem mały test, podczas pracy systemu odłączyłem modem, i po chwili znowu go podłączyłem. Efekt - system wykrył i połączył w przeciągu 4 sekund. Wiec to chyba musi coś podczas uruchamiania przeszkadzać. Albo zbyt późno wgrywane sterowniki, albo ten antywirus. Zresztą próbowałem już go wyłaczyć, nic to nie dało, zreszta i tak pozostaje on w pamięci.
Myslalem ze ktos juz z was spotkal sie z podobnym problemem.
PS. a możecie polecić dobry antywirus-firewall w jednym, który nie powoduje zbytniego zamulenia, i konfliktów.
Myslalem ze ktos juz z was spotkal sie z podobnym problemem.
PS. a możecie polecić dobry antywirus-firewall w jednym, który nie powoduje zbytniego zamulenia, i konfliktów.
- artureal
Tak, Ubuntu 9.04 

- mccm
- Użytkownik forum
Odinstalowałem noda, niestety nie przyniosło to żadnych rezultatów.
Teraz juz naprawdę nie wiem jaka może być przyczyna.
A co do Ubuntu, miałem nie raz, ale szybko usuwałem, bo jednak to przyzwyczajenie do win jest silniejsze.
OT: A taki Kaspersky Internet Security 9.0.0.736 PL jest dobry?
Teraz juz naprawdę nie wiem jaka może być przyczyna.
A co do Ubuntu, miałem nie raz, ale szybko usuwałem, bo jednak to przyzwyczajenie do win jest silniejsze.
OT: A taki Kaspersky Internet Security 9.0.0.736 PL jest dobry?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Można by było sparwdzić, czy po uruchomieniu komputera można nawiązać połączenie z modemem. Wykonując kwerendę modemu w chwili gdy TNI ma problemy. Tylko wtedy pewnie musiałbyś usunąć z autostartu TopNetInfo. Jeśli kwerenda będzie tak samo się przeciągać, znaczy że wina leży w systemie/sterownikach.mccm pisze:Teraz juz naprawdę nie wiem jaka może być przyczyna.
Pozdrawiam YaHooo 

- mccm
- Użytkownik forum
W jaki sposób?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Trzeba wejść w Menadżer Urządzeń, odszukać modem. Następnie prawa mysz -> Właściwości -> zakładka Diagnostyka -> przycisk Kwerenda modemu.
Tylko jak pisałem wcześniej musisz to wykonać bardzo szybko jak zalogujesz się na komputer.
Tylko jak pisałem wcześniej musisz to wykonać bardzo szybko jak zalogujesz się na komputer.
Pozdrawiam YaHooo