Najlepiej działający modem USB na Mac OS X Snow Leopard

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Najlepiej działający modem USB na Mac OS X Snow Leopard

Post autor: regedit »

Witam wszystkich forumowiczów :)

Potrzebuję zasięgnąć rady jaki modem najlepiej sprawuje się pod systemem OS X 10.6 czyli Snow Leopard. Obecnie mam Optiona Icona 225 który mimo najnowszych sterowników ze strony optiona powoduje problemy (zamarzanie połączenia po kilkunastu/dziesięciu minutach albo panic screeny). Szkoda mi trochę czasu się bawić w szukanie rozwiązania, więc ten modem oddam ojcu a sobie kupię nowy.

Słyszałem, że najlepiej działają na macach modemy firmy Huawei. Na forum wszyscy zachwycają się Sierrą. W "iSrotach" mówią, że Huawei działa bez problemów. W szufladzie mam jeszcze służbowego ZTE MF636 z kartą orange ale to jest kompletne dziadostwo z beznadziejną kompresją danych która doprowadza mnie do szału. Potem działając na wifi mam wszystko w przeglądarce, wszystkie grafiki pokompresowane. Wolę doładowywać simdatę co miesiąc i mieć normalnie i o nieeebo szybciej. Ale dosyć tej dygresji.

Jaki modem do snow leoparda najlepiej zakupić? Dodam, że cena ma drugorzędne znaczenie. Najbardziej liczy się stabilne działanie sprzętu.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Najlepiej działający modem USB na Mac OS X Snow Leopard

Post autor: sp6huk »

Sierra Wireless 309 - powinna bez zająknięcia współpracować z Mac OS X 10.6 Snow Leopard ;)

Taniej chyba już nie znajdziesz http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=59689
Awatar użytkownika
regedit

Dzięki za radę. Niezła rakieta ten USB309 :hyhy: W welcomie kosztuje dużo więcej. A Huawei E1820? Chociaż sierra to firma działająca głownie w hameryce a tam dużo więcej osób siedzi na macu więc plamy raczej by nie dali. Muszę o tej sierrze pogrzebać, bo przyznam, że też o niej myślałem :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

regedit pisze:A Huawei E1820?
Teoretycznie też powinien działać pod MAC OS X 10.6 Snow Leopard, ale z Huawei to nigdy nic nie wiadomo. Do tego w tym modemie nie działa złącze anteny zewnętrznej. Ja bym nie skąpił, i kupił jednak sprawdzony sprzęt jakim jest Sierra Wireless :super: Teoretycznie też na Sierra Wireless transfery są lepsze niż na innych modemach - dziwne, ale prawdziwe.
Awatar użytkownika
regedit

Hmm... no tak. Czyli jednak Sierra, a bardziej byłem przekonany do Huawei :) Wszędzie w opisach trąbią, że jest wsparcie na OS X 10.6 więc powinno być ok. Z drugiej strony z Optionem też miało być ok także nigdy nic nie wiadomo. Szkodaby było wyrzucić pieniądze w błoto ale chyba zaufam firmie Sierra. Mam nadzieję, że nie pożałuję.

A może jeszcze ktoś miał jakąś praktykę z modemami na os x 10.6?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

regedit pisze:Hmm... no tak. Czyli jednak Sierra, a bardziej byłem przekonany do Huawei :) Wszędzie w opisach trąbią, że jest wsparcie na OS X 10.6 więc powinno być ok
Wiesz co, ja nie mówię, że Huawei będzie źle działał pod MAC OS X, ale jednak Sierra Wireless, jest bardziej nastawiona na te Systemy Operacyjne - większe wsparcie.
Awatar użytkownika
regedit

Przejrzałem na stronie sierry dokumentacje i wszędzie jak wół jest napisane OS X 10.6
Instrukcje instalacji też są więc chyba zaryzykuje ale to tak z duszą na ramieniu będę go zamawiał :D
Sterowniki na stronie też są.

Jaka jest różnica pomiędzy 308 a 309 i dlaczego w spisie jest coś takiego:
USB 308/309
Czy to w zależności od rynku inny symbol?
Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Post autor: Ravir »

308 i 309 różni się częstotliwościami pracy :D W Polsce i generalnie w Europie wybieramy USB 309 i mamy spokój. Ja mam SW 309 właśnie i nie mam żadnych problemów.

O ile z Win XP z Huawei nie było większych problemów to pod Windows 7 były kolosalne - a też pisali, że działa pod Win 7 :D - przesiadłem sie na Sierrę 309 i nagle wszystko zaczęlo śmigać. Więc radzę weź Sierrę i po kłopocie, naprawdę nie warto oszczędzać.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
regedit

Dzięki za wszystkie rady. Zamówiłem już tą sierrę skoro tak chwalicie :) Dzisiaj odbiór i intensywne testy. Zobaczymy ile jest warta ;)

W sumie ta przyjemność kosztowała mnie równo 600zł w sklepie oraty.pl
Zaufałem opiniom oraz, że mogę odebrać osobiście w Warszawie co jest mi bardzo na rękę.
Mam nadzieję, że ze sklepem będzie wszystko ok.

[ Dodano: 2010-05-04, 18:34 ]
Sorry, że drugi post pod sobą ale odebrałem właśnie modem i robię testy. Jak na razie działa stabilnie. Zobaczymy jak długo :)

http://www.speedtest.net/result/803679073.png

Download trochę rozczarowuje. Spodziewałem się z 8-10Mbit ale są godziny szczytu więc może...
Ping super. Upload może być :)
szalony

Post autor: szalony »

Czy w aplikacji lub modemie widzisz z jaka technologia sie laczysz ? Moze te 5mb/s pobierania masz w hsupa a nie hspa+ ?
Awatar użytkownika
regedit

Jest ikonka HSPA. Zasięg 4/5.
szalony

Post autor: szalony »

Ja nigdy nie mialem do czynienia z modemami sierra , ale ikonka hspa wcale moze nie znaczyc ze masz hspa+ - hspa moze znaczyc ze nodeB ma hspa 7,2mb a nie hspa+21mb/s , mam modem od CP zte i tam aplikacja rozroznia dana technologie czy mamy hspa czy hspa+ :)
Awatar użytkownika
regedit

Dobra. Po 3-4 godzinach stabilnego połączenia (option wysypywał się co kilka(naście) minut) mogę stwierdzić, że Sierra działa jak złoto :) Dodam, że próbowałem też z zte i na macu działał chyba jeszcze gorzej niż option. Syf jakich mało. Także, jeśli ktoś szuka bezkompromisowego rozwiązania na MAC OS X 10.6 - jest nim Sierra Wireless AirCard USB309 :) Instalacja błyskawiczna. Fajny 3G Watcher. Zero syfiastego oprogramowania od operatorów no i najważniejsze: szybkość i stabilność połączenia :ok:

Szalony -> nie wiem jak z ikonkami. W broszurce którą dołączyli nic nie napisali więc trudno mi stwierdzić, czy rozróżnia czy też nie :)
ODPOWIEDZ