Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spiderman3
Stały użytkownik forum

Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

Post autor: spiderman3 »

Witam,

Mam taki problem posiadam modem z wbudowanym routerem od orange(usługa orange dla firm pro), ale mam problem z zasięgiem wifi. Mieszkam w domku jednorodzinnym a router jest na strychu. W pomieszczeniach na górze zasięg jest dobry, ale w pomieszczeniach na dole zasięg jest słaby lub w ogóle go nie ma . Pomyślałem więc żeby połączyć tego routera od orange skrętką z dodatkowym routerem i dopiero rozsyłać sygnał na dole. Czy to by coś pomogło?? Jeśli tak to czekam na pomoc jak to skonfigurować oraz na propozycję dodatkowego routera.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem sieci wifi w domu!!

Post autor: Patryk »

Nie potrzeba routera, tylko AP, np. TL-Link TLWA500G.

Konfiguracja standardowa - wyłączasz serwer DHCP na access poincie, i ustawiasz jego adres IP np. na 192.168.0.254
spiderman3
Stały użytkownik forum

Post autor: spiderman3 »

Nie potrzeba routera, tylko AP, np. TL-Link TLWA500G.

Konfiguracja standardowa - wyłączasz serwer DHCP na access poincie, i ustawiasz jego adres IP np. na 192.168.0.254
A jakbym podłączył tego AP skrętką z routerem to by to działało??
Co to znaczy konfiguracja standardowa? Jak ustawić tego AP żeby poprawiał sygnał wifi na dole i żeby działał internet.?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

spiderman3 pisze:A jakbym podłączył tego AP skrętką z routerem to by to działało??
Właśnie tak się robi.

[ Dodano: 2010-05-06, 22:54 ]
spiderman3 pisze:Co to znaczy konfiguracja standardowa?
To znaczy, że konfiguruje się jak każdy inny access point.

[ Dodano: 2010-05-06, 22:55 ]
spiderman3 pisze:Jak ustawić tego AP żeby poprawiał sygnał wifi na dole i żeby działał internet.?
To już musisz sam wypraktykować :] , ja nie znam rozkładu i konstrukcji Twojego domu.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jakoś z tymi wszystkimi trybami pracy nowych AP to ludzie zapomnieli do czego pierwotnie to urządzenie służy :zdziwko:
ODPOWIEDZ