Wifi/LAN - problem z routingiem statycznym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kosob
Początkujący użytkownik forum

Wifi/LAN - problem z routingiem statycznym

Post autor: kosob »

Witam,
Potrzebuję pomocy z routingiem statycznym. Może najpierw posilę się obrazkiem, który mniej więcej przedstawia strukturę sieci:

Obrazek

Jak widać są 2 routery:
router1 - ma za zadanie pracować w trybie AP-Client i zbierać internet od usługodawcy przez wifi i rozdzielać go na inne urządzenia
router2 - działa jako AP i tworzy małą bezprzewodową sieć domową, inaczej mówiąc rozdziela ten internet na laptopy, komórki itp.

Internet jest również rozdzielany po kablu z routera1 (komputery stacjonarne).

Generalnie wszystko działa, wszędzie jest internet tylko jest jeden problem, który w końcu chciałem rozwiązać. Chodzi mi o ruch między laptopem a komputerem stacjonarnym. Z laptopa idą pingi do wszystkich urządzeń w sieci (router2, router1, komputer stacjonarny). Problem jest w drugą stronę. Pingując z komputera stacjonarnego do laptopa nie mam odpowiedzi. Pingując router2 jest odpowiedź ale wydaje mi się, że jest ona z zewnątrz (gdzieś od usługodawcy) a nie od routera w domu (domyślam się tego po czasie odpowiedzi rzędu 100-200ms, normalnie pingi wewnątrz latają <1ms, i jeszcze po tym, że wpisując w przeglądarce ten adres, zamiast logowania do routera zgłasza mi się jakaś strona z internetu "MikroTik").

Próbowałem na komputerze stacjonarnym modyfikować tablicę routingu poleceniem:

route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 10.0.0.100

ale niestety nic to nie daje. Próbowałem również dodawać na routerze1 adres do tablicy routingu ale niestety też klapa.

Obydwa routery mają możliwość dodawania tras do tablic routingu, obydwa komputery pracują pod tym samym systemem (WindowsXp). Do tej pory żeby uzyskać połączenie komputer stacjonarny<->laptop wpinałem się laptopem do routera1 (ten dostawał ip z dhcp powiedzmy z końcówką ...103 i wszystko działało) ale jest to bardzo uciążliwe.

Proszę o pomoc. Na pewno o czymś zapomniałem a sam już nie mam pomysłu jak to ugryźć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wifi/LAN - problem z routingiem statycznym

Post autor: Jo_gurt »

Przeszkodą w tym przypadku jest NAT na routerze 2. Statyczny routing musiałbyś ustawiać właśnie na routerze 2 i z wyłączonym NATem - nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość.
Po co w ogóle wydzielać osobną sieć dla laptopa?
kosob

Na routerach niestety nie znalazłem takiej funkcji jak wyłączenie NAT. Co do tej osobnej sieci, to jest tam więcej urządzeń (tylko na rysunku nie chciałem robić niepotrzebnego tłoku). Dla laptopa za routerem2 jest druga sieć, bo inaczej (chyba) nie będzie działał internet. A może jest jakiś sposób, żeby to ustawić i żeby wszystko działało?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kosob pisze:A może jest jakiś sposób, żeby to ustawić i żeby wszystko działało?
Zamiast routera wr430 było dać AP WA501G powiedzmy i tego problemu by nie było.

Można w wr340 wyłączyć DHCP, kabel od wr543G podłaczyć do LAN (WAN zostaje puste) i problem powinien się rozwiązać.
Nie pomagam na PW!
kosob

Zrobiłem tak jak napisał wojteks i działa. O to mi właśnie chodziło (teraz widzę, że przepłaciłem za jeden router - wystarczyłby AP :]). Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kosob pisze:teraz widzę, że przepłaciłem za jeden router - wystarczyłby AP :]
Akurat AP pewnie byłby droższy od tego routera ;)
kosob

Odświeżam temat - nie będę zakładał nowego, gdyż sprzęt i ustawienia sieci pozostały praktycznie te same, a chodzi jedynie o małą rozbudowę. Otóż przymierzam się powoli do zakupu drukarki z opcją WiFi (chce się pozbyć kabla komputer stacjonarny<->drukarka) i stąd moje pytanie: czy obecny sprzęt umożliwi mi bezproblemowe podpięcie takiej drukarki do sieci (słyszałem, że czasami są z routerami problemy, a konkretnie konfiguracją drukarki i routera)? Jakie potencjalne problemy mogą wystąpić i na co zwrócić szczególnie uwagę? Chciałbym uniknąć sytuacji typu kupiona drukarka się nie łączy, bo czegoś nie doczytałem. Z góry dziękuję za informacje.
ODPOWIEDZ