Podział łącza radiowego
Moderator: Moderatorzy
-
krystian_man
- Początkujący użytkownik forum
Podział łącza radiowego
Posiadam dostęp do internetu przez łącze radiowe( antena panelowa 19 dbi + routerboard RB411 + zasilacz POE), do tej pory internet byl dzielony dzieki switchowi, chciałbym teraz przy pomocy routera netgear WNR3500L podzielić to łącze dla portów LAN i sieci Wifi. Jednak nie wiem jak trzeba skonfigurowac netgeara? Czy w tej sytuacji zasilacz POE bedzie zbedny.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Podział łącza radiowego
Zasilacz musi być, router zastąpi tylko switch. Ale zamiast routera lepszy by był AP bo chyba RB411 pracuje jako router.krystian_man pisze:Czy w tej sytuacji zasilacz POE bedzie zbedny.
Nie pomagam na PW!
-
krystian_man
Dokładnie ten routerboard pracuje jako router, a nie ma możliwości ustawić trybu AP w tym netgear?wojteks pisze: Zasilacz musi być, router zastąpi tylko switch. Ale zamiast routera lepszy by był AP bo chyba RB411 pracuje jako router.
Mam podane adresy mac i lan tego routerboarda.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wywalasz switcha, PoE zostaje. Do PoE podłączasz Netgear'a. Jedną RJ-tkę wsadzasz do portu LAN w PoE, a drugą RJ-tkę wsadzasz też do portu LAN w Netgearze. W Netgear'ze musisz wyłączyć serwer DHCP, odpowiednio skonfigurować WiFi i powinno działać.
-
krystian_man
ok tak zrobię, myślałem że ten netgear może pracować w trybie klienta z routerboardem przez port wan.