Podział łącza radiowego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krystian_man
Początkujący użytkownik forum

Podział łącza radiowego

Post autor: krystian_man »

Posiadam dostęp do internetu przez łącze radiowe( antena panelowa 19 dbi + routerboard RB411 + zasilacz POE), do tej pory internet byl dzielony dzieki switchowi, chciałbym teraz przy pomocy routera netgear WNR3500L podzielić to łącze dla portów LAN i sieci Wifi. Jednak nie wiem jak trzeba skonfigurowac netgeara? Czy w tej sytuacji zasilacz POE bedzie zbedny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Podział łącza radiowego

Post autor: wojteks »

krystian_man pisze:Czy w tej sytuacji zasilacz POE bedzie zbedny.
Zasilacz musi być, router zastąpi tylko switch. Ale zamiast routera lepszy by był AP bo chyba RB411 pracuje jako router.
Nie pomagam na PW!
krystian_man

wojteks pisze: Zasilacz musi być, router zastąpi tylko switch. Ale zamiast routera lepszy by był AP bo chyba RB411 pracuje jako router.
Dokładnie ten routerboard pracuje jako router, a nie ma możliwości ustawić trybu AP w tym netgear?
Mam podane adresy mac i lan tego routerboarda.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Wywalasz switcha, PoE zostaje. Do PoE podłączasz Netgear'a. Jedną RJ-tkę wsadzasz do portu LAN w PoE, a drugą RJ-tkę wsadzasz też do portu LAN w Netgearze. W Netgear'ze musisz wyłączyć serwer DHCP, odpowiednio skonfigurować WiFi i powinno działać.
krystian_man

ok tak zrobię, myślałem że ten netgear może pracować w trybie klienta z routerboardem przez port wan.
ODPOWIEDZ