Zmiana neo ;c

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hunter15
Początkujący użytkownik forum

Zmiana neo ;c

Post autor: hunter15 »

Mam otóż pewien problem.. a mianowicie :) Jestem zaciętym graczem sieciowym głównie gry MMOFPS jaką jest np. WarRock w którą gram praktycznie od jej powstania 2006-2007r. Gra działa na technologi P2P ( niestety kijowo ) no i niestety jestem posiadaczem tej nieszczęsnej neostrady ( 1,3MB ). Mam do centrali w przybliżeniu ponad 3km ( 3,3km bodajże ) tryb ofc fast na porcie ale pozostaje jeden jedyny problem... Przeciążona centrala :( przeciążona od 1.01.2008r a neo mówi na to tak... rozbudowa zacznie się 31.12.2009r. A TU JAJCA :D przełożyli na marzec tego roku no i jak myślicie? yhy tak właśnie tak 4litery z tego przełożyli na czerwiec więc ja powiedziałem dość.. ( nolife w grach ) jako że rozglądam się za jakąś radiówką być może od ery wimax gdyż mam do nadajnika który jest ode mnie w linii prostej dosłownie ~~0.7km lecz zapewne jak się domyślacie jestem ciekaw jak będą sprawować się pingi i jaką szybkość uploadu posiada ich usługa 2MB ( czy tam 1MB ;p ). Jeżeli natomiast jest ktoś kto "potrafi" dosłownie "potrafi" z nieba :D że tak to ujmę wynaleźć dla takiego gracza jak ja jakąś radiówkę bez limitu i o ile ktoś potrafi to zczaić czy bd u mnie po prostu działać :/ znalazłem kilka firm każda albo jakie marne ( sry za słowa inaczej ująć się nie da ) albo cena kosmos bądź upload na poziomie 256 :/ mi głównie zależy na uploadzie. Z góry dzięki za pomoc jak dla kogoś wydaje się śmiesznie napisany tekst to macie racje jestem krejzol :O xd

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-07, 23:17 ]
Prosimy się powstrzymywać przed niektórymi określeniami.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 22:16 przez hunter15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Zmiana neo ;c

Post autor: sp6huk »

hunter15 pisze: no i niestety jestem posiadaczem tej nieszczęsnej neostrady ( 1,3MB ).
Co MB ? :D Jak już to MB/s, ale to też nie jest MB/s, tylko Mb/s ;) I to 1,3 Mb/s, to zapewne NEO 1 Mb/s, które synchronizuje Ci się na 1,3 Mb/s i stąd taki transfer :),
hunter15 pisze:tryb ofc fast na porcie ale pozostaje jeden jedyny problem... Przeciążona centrala
Mówisz, że masz w Faście, pokaż jakie są opóźnienia np. do wp.pl, allegro.pl itp. oczywiście używając do tego wiersza poleceń. Polecenie ping wp.pl -n 20, ping allegro.pl -n 20, rozłącza sesje, czy nie ?,
hunter15 pisze:przeciążona od 1.01.2008r a neo mówi na to tak... rozbudowa zacznie się 31.12.2009r. A TU JAJCA przełożyli na marzec tego roku no i jak myślicie?
A no niby rozbudowują, poszukaj info w PDF'ie co tam robią w twoim rejonie http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
hunter15 pisze:jako że rozglądam się za jakąś radiówką być może od ery wimax gdyż mam do nadajnika który jest odemnie w lini prostej dosłownie ~~0.7km lecz zapewne jak się domyślacie jestem ciekaw jak będą sprawować się pingi i jaką szybkość uploadu posiada ich usługa 2MB ( czy tam 1MB ;p )
Ani 1 MB ani 2 MB. W Erze WiMAX masz 1 Mb/s download, i 0,5 Mb/s upload. Opóźnienia do najpopularniejszych serwerów tj. onet.pl, wp.pl, allegro.pl są na poziomie 60-70 ms,
hunter15 pisze:Jeżeli natomiast jest ktoś kto "potrafi" dosłownie "potrafi" z nieba że tak to ujmę wynaleźdź dla takiego gracza jak ja jakąś radiówkę bez limitu i o ile ktoś potrafi to zczaić czy bd u mnie poprostu działać
Łatwo nie będzie, jeżeli ma być nie drogo, i na poziomie. Gdzie mieszkasz ?,
hunter15 pisze:znalazłem kilka firm każda albo jakie gów***
Właśnie o to mi chodzi, w powyższym cytacie :/ Większość sieci radiowych, oczywiście nie wszystkie, to uryny :dobani:,
hunter15 pisze:mi głównie zależy na uploadzie
Łącze symetryczne - ale to grubo kosztuje - dostawa "pod drzwi" radiolinią w pasmie licencjonowanym - marzenia są bezcenne :hyhy:.
hunter15

Wiem ale można zawsze próbować :D Niżej do wp i allgro pingi
http://img153.imageshack.us/gal.php?g=asd2.jpg

Dorzucam jeszcze speedtest i pingtest :

http://www.speedtest.net/result/807159500.png

Speedtest jak brak :O ale niestety w "każdej" grze odczuwam opóźnienia :/

http://www.pingtest.net/result/16383215.png

Ping nieco wyższy niż na speedtescie chociaż martwi mnie bardziej te wahanie przeważnie miałem około 5 jeśli jest na to jakaś rada pls help :D

sp6huk pisze:Gdzie mieszkasz ?,
Krzynowłoga Mała :D Taka dziura w mazowieckim :P Bliższe miasto Przasnysz.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-07, 20:58 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font> Nie używamy na forum takich słów.

luz szefie ^^
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 20:00 przez hunter15, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Grzeszysz chłopie. Neo ze wstępnej analizy - działa miodzio :) Szerze - ja bym nie zmieniał NEO na WiMAX'a dla tych 256 kb/s więcej uploadu :nienie:

A w twojej miejscowości nie mogę zidentyfikować żadnej sieci WiFi :czyta:

Moja rada - ciesz się z tego co masz, nie wszyscy mogą mieć NEO na wsi ;)
hunter15

Tak ale takie neo to wiesz XD CIAH

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-07, 20:59 ]
To nie gg, więc nie używamy takich dziwnych dopisków.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 19:58 przez hunter15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kam821

Post autor: kam821 »

Nie wiem czego byś wymagał od ADSLa, również ze wstępnych oględzin wynika, że ping trzyma się stabilnie, zapuść jeszcze ping do etop.pl i lg.atman.pl (polecenia: ping -n 20 etop.pl, ping -n 20 lg.atman.pl)

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się porządnie, co mam na kompie, poczyścił z wszelakich syfów, dodatkowych programików pracujących w tle, do tego zainwestował w dobrego firewalla, który nie pozwoli, żeby co chciało jechało po łączu.
hunter15

Firewall akurat tu nie jest mi potrzebny a wręcz wykluczone bo jak wspomniałem jestem graczem gra jest typu p2p skrót wiadome co oznacza serwer niestety w Niemczech ( Frankfurt - nie wiem czy dobrze napisałem jak coś proszę mnie poprawić ) i przedział dobrych pingów jest określany 1-100 - Green 101-160 Yellow powyżej 160 Red. Lecz problem nie tkwi w pingach ( w pewnym stopniu ) tylko w przeciążeniach -.- odczuwalne jak by nie patrzył ( dla tych co mnie nie zrozumieją co napisze niech spróbują w tą grę zagraj WarRock ) odrzuca jak ktoś do mnie strzela , padam za "ścianami", typki są jak by "pancerni" dla mnie i tak mam praktycznie w każdej grze . :/

pingi :

http://img6.imageshack.us/gal.php?g=ads3o.jpg

P.S co do jittera który podałem w pingtescie jest jakaś rada na to?
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 20:09 przez hunter15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

hunter15 pisze:P.S co do jittera który podałem w pingtescie jest jakaś rada na to?
Czasami pomaga zmiana routera na jakiś lepszy, ale wcale nie powiedziane, że tak też będzie w tej sytuacji. Co teraz robi za modem/router ?
hunter15

d-link dsl-200
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

hunter15 pisze:d-link dsl-200
Do najlepszych to on nie należy. TAKI Linksys byłby już na poziomie :ok: Tylko właśnie nie wiadomo, czy to wina routera - ale nie sprawdzając tego, nie dowiesz się.
hunter15

tylko jedno mnie interesuje ze pare dni temu miałem max 8 ;P]

P.S że tak jeszcze spytam czy polecielibyście internet od etlinka wiadomo ofc że na linii TP :/ ale czy były by jakieś efekty co do "przeciążonego węzła"?
Awatar użytkownika
kam821

Post autor: kam821 »

Firewall akurat tu nie jest mi potrzebny a wręcz wykluczone bo jak wspomniałem jestem graczem gra jest typu p2p skrót wiadome co oznacza serwer niestety w Niemczech
p2p oznacza nic innego jak peer to peer, a nie serwer w Niemczech ;)
Co do firewalla, puszczasz port(y), które są wymagane przez grę i już sprawa załatwiona, dobrze skonfigurowana ściana ogniowa skutecznie broni przed syfem z zewnątrz i nie utrudnia pracy, dodatkowo polecałbym wymianę kabelka RJ-11 (telefonicznego) z takiego "fajnego, płaskiego, wchodzącego ładnie pod dywaniki) na dobrej jakości kabel okrągły również z wtyczką RJ-11, dodatkowo sprawdzenie mikrofiltra (rozdzielacz linii na telefon i internet), jeśli jest on w tym przypadku zastosowany
hunter15

co ty gadasz hostowanie odbywa się poprzez połączenie się z serwerem i przez serwer z graczami taka gra

[ Dodano: 2010-05-07, 23:25 ]
jako że nie chce zakładać nowego tematu chcę was się dopytać do do mojego okablowania :> wygląda to także następująca ( nie mam pewności czy jest dobrze ).

podłączeni gniazdka od puszki na 1sze piętro gdzie podłączam neostrade ( 1,3MB). A więc tak kable w puszce wyglądają tak:
http://img217.imageshack.us/i/dsc00016nh.jpg/

ten góry kabel to ten który poprowadziłem od gniazdka które znajduje się przy PC do którego podłączam Neostrade natomiast kabel który idzie "w ściane" do gniazda gdzie jest podłączony telefon są 2 kable niebieski i pomarańczowy widoczny na zdjęciu. Są one na zacisku z kablami od lini czerwony i biały.

Kable od gniazda ( ten wyżej przez puszke puszczony ;p) podłączam od niego 2 kable zielony i czerwony do lini
czerwony-czerwony
zielony-biały
Ofc połączenie przy tych zaciskach widać "oskrobany kabelek" ;p i moje pytanie jest takie czy takie podłączenie jest dobre? czy nie powinny być podłączone na odwrót bądź jakoś inaczej?? dodam ze moje gniazdo do którego podłączam neta wygląda tak:
http://img146.imageshack.us/i/dsc00017rl.jpg/

Więc do was kieruje pytanie bo myślę że znacie się na tym poprostu lepiej macie doświadczenie a ja mam ciągle problem z netem : nie wchodzi tu w grę rozłączanie tylko mulenie, bądź jak by przebicia? nie umiem tego dokładnei nazwać ;p prosze o pomoc i pozdrawiam :)

P.S dodam dodatkowo screeny z confingu lini robionego z zxdsl 852 :O

http://img98.imageshack.us/gal.php?g=screen1br.jpg

wszystko pokazane z modemu co najważniejsze dodam że posiadam windows XP HE 32bit SP3
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hunter15 pisze:neostrade ( 1,3MB)
Zacznijmy od tego że nie ma takiej neostrady, to co podajesz to prędkość połączenia modem-centrala i jeszcze używasz złych jednostek bo powinno być 1,3Mbps.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:Zacznijmy od tego że nie ma takiej neostrady,
W zasadzie jest - 10Mbps ;)
hunter15

Chodzi mi o synchro, raczej każdy się domyśli ^^

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-08, 14:43 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font> Czytaj PW!
Ostatnio zmieniony 2010-05-08, 13:42 przez hunter15, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

hunter15, prosze zapoznać się z Uwagami moderatorów przesłanymi na PW. > KLIK do PW <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hunter15

No i neostrada obdarowała mnie interleaved`em ;p
http://img17.imageshack.us/i/qweqc.jpg/
Więc nie powiedziałbym, że neostrada jest dobra.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

hunter15 pisze:Więc nie powiedziałbym, że neostrada jest dobra.
Właśnie przez takich jak Ty bierze się obiegowa opinia, że Neostrada jest zła.
Jak chcesz to zmień na coś innego, ale nie wracaj do nas z płaczem że źle działa.
To jest szukanie na siłę problemów, gdzie ich nie ma. Po Twoich postach widzę, że nie miałeś okazji korzystać z urynanetu.
hunter15

Ja na temat neo mam jedną opinię bo jest zła.. ciągłe problemy mój brat pracował w Tpsie przy telefonach i jedno co im każą mówić to że albo u klienta jest źle albo wystawić jakieś zgłoszenie żeby technicy sprawdzili aż klient się odczepi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

hunter15 pisze:albo u klienta jest źle albo wystawić jakieś zgłoszenie żeby technicy sprawdzili
A co innego jeszcze mogą zrobić? Stanąć na głowie i klaskać uszami?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

hunter15 pisze:jedno co im każą mówić to że albo u klienta jest źle albo wystawić jakieś zgłoszenie żeby technicy sprawdzili aż klient się odczepi.
Jak myślisz że neo jest zła proponuje pokorzystac z jakiegos Playa czy jakiejs radiówki, neo i inne BSA to w wiekszości jedne z najlepiej świadczonych usług, u mnie Oranfe Freedom działa wrecz koncertowo, odchylenie pingów to max 1-2ms i w wiekszosci przypadków w Polsce powinno byc podobnie. Przedtem jak korzystałem z radiowki to non stop albo w ogóle nie było neta albo działał katastrofalnie.
hunter15

Powiem tak może dla was neostrada jest i dobra bo większość z was obecnie ma lub miała radiówki lecz porównaj tą usługę do jakiegoś osiedlowego internetu lub połączenia przez T1 i DSL sprawuje się katastrofalnie ? Porównaj także infrastrukturę neostrady czy jest dobra ? Tu bym postawił [?] tak samo jej routing który przechodzi przez kilkanaście największych miast bez potrzeby co innego to jakie okablowanie jest stosowane i jakie dają szybkości gdzie tylko osoba mieszkająca praktycznie 100m od centrali ma możliwość użytkowania takiej usługi ( 10-20mb ) gdzie np. internet osiedlowy przy routingu z dobrym przepływem pakietów dobrą szybkością downloadu jak i uploadu jest w cenie 30 -40 zł? Co natomiast nie można powiedzieć o neostradzie której na wszystko praktycznie szkoda wydać kasy. Nie wiem jak większość z was ale wolałbym internet tani który byłby poprowadzony światłowodem nie jakimś miedziakiem i byłby dostępny na większe odległości od klienta ?
krystianb pisze:A co innego jeszcze mogą zrobić? Stanąć na głowie i klaskać uszami?
A od czego tam są jak od sensownej pomocy i próby sensownego naprawienia tej usługi ( wiem oni nie są technikami co bawią się przy kabelkach ) ale od nich w większości przypadku zależy jak i co naprawią technicy a prawda jest taka że w tych zgłoszeniach są same bzdury ? Ich krótka odpiska do techników " Internet nie działa u klienta o nr. takim takim i takim główny powód wolno działa" I to jest niby dobre zgłoszenie ? Jak większość ludzi tych "młodszego" pokolenia wie coś o tym i potrafią im wyjaśnić np. ja tłumacze co nawala ale oni swoje wiedzą a technik nie wie za co się zabrać? Dziwne.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

hunter15 pisze:Dziwne.
Nie na każdej infolinii tak jest, gdzie nie zadzwonisz 90% konsulatów to ludzie z łapanki nie mający pojęcia o tym co robią, przynajmniej jeśli chodzi o net jeśli firma zajmuje się głównie czymś innym niż netem (czyli większość czy to telefony czy tv)
hunter15 pisze:lub połączenia przez T1 i DSL
Porównujesz łącza operatorskie do usługi dla ludu :rotfl2: dawno się tak nie uśmiałem. A co do osiedlówek one też są bardzo różne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hunter15

krystianb pisze:Porównujesz łącza operatorskie do usługi dla ludu
Powiesz mi zaraz że ich dla ludzi nie puszczają ta? No to ciekawa teoria i jeśli dla Ciebie te porównanie jest śmieszne to porównaj sobie adsl z radiówką i powiedz że to jest lepsze łącze.
A co do osiedlówek one też są bardzo różne.
1000x lepsze od neo.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

hunter15 pisze:Powiesz mi zaraz że ich dla ludzi nie puszczają ta? No to ciekawa teoria i jeśli dla Ciebie te porównanie jest śmieszne to porównaj sobie adsl z radiówką i powiedz że to jest lepsze łącze.
Jeśli Cię dobrze zrozumialem to ADSL oczywiscie jest 100 razy lepszy od wielu radiowek ze wzgledu na:
-niskie pingi,
-bardzo niska awaryjnosc
-coraz niższa cena
Dobrze zrobiona radiówka moze byc konkurencyjna do ADSLa, ale nadal bede twierdzil ze bardzo niska awaryjnosc i pewnosc dzialania to podstawowa zaleta.
hunter15 pisze:1000x lepsze od neo.
Pod jakim względem?Być może sa tansze, ale to wynika z nizszych kosztow.Podstawowa wada osiedlówek to bardzo niska dostępnosc, pewnie jeszcze nizsza niz neo 10 czy 20Mb/s.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Pod jakim względem?
Też chciałbym to wiedzieć. Do tego większość sieci osiedlowych jedzie na łączu DSL, więc jaka to konkurencja dla Neostrady :roll:
hunter15

adixm pisze:1000x lepsze od neo.
Radiówka > Neostrada
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

hunter15 pisze:Powiesz mi zaraz że ich dla ludzi nie puszczają ta?
Nie chodzi o dostępność tylko o ceny. T1 (a w zasadzie w Europie E1) kosztuje zależnie od operatora 300-600zł/Mbit netto. Więc co ty w ogóle porównujesz.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:T1 (a w zasadzie w Europie E1) kosztuje zależnie od operatora 300-600zł/Mbit netto
Już pamietam jeden "geniusz" tutaj na forum wspominal o tego typu dostepie do internetu.
ODPOWIEDZ