Udostępnianie połączenia komputer>komputer przez wifi.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Udostępnianie połączenia komputer>komputer przez wifi.

Post autor: MAREKMAREK »

Witam, mam następujący problem. Chciałbym udostępnić połączenie internetowe z netbooka Samsung NC10, na komputer stacjonarny przez wifi ( bez routera ). Szperając w googlach znalazłem instrukcję jak to sie robi, kiedy na dwóch kompach jest system Windows 7 ( artykuł z PC Formatu ) . Problem jest taki że na netbooku mam Win XP, a na PC Win 7. Stworzyłem na netbooku sieć " komputer do komputera " , na stacjonarnym wyświetla się ona, można się z nią połączyć, tylko nie wiem czy coś w ogóle przez nią idzie :) . Czytałem że na lapku musiał bym udostępnić połączenie internetowe dla połączenia wifi ( połączenie mostkowe czy coś takiego ) ale i tak nic nie wychodzi. Byłbym wdzięczny za drobne rady :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Udostępnianie połączenia komputer>komputer przez wifi.

Post autor: zDaleKi »

MAREKMAREK pisze:Czytałem że na lapku musiał bym udostępnić połączenie internetowe
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> tu masz wszystko.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

MAREKMAREK pisze:Czytałem że na lapku musiał bym udostępnić połączenie internetowe dla połączenia wifi ( połączenie mostkowe czy coś takiego ) ale i tak nic nie wychodzi.
Pewnie masz połączenie modemowe? Jeśli tak, to mostkowanie nie przejdzie. System operacyjny nie pozwoli na zmostkowanie modemy oraz karty sieciowej. Można to tylko zrobić dla 2 lub więcej kart sieciowych.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nawet jak by modem był w trybie karty sieciowej to i tak mostkowanie by nic nie dało. Pokwasiły by się IP i internetu by nigdzie nie było - sprawdzone, tylko <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Próbowałem robić tak jak w tym linku link , tam też mają modem iplusa, ale ok, popróbuję z ICS. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

MAREKMAREK pisze:Próbowałem robić tak jak w tym linku link
To jest nic innego jak <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> :) Tylko nie za bardzo wiem po co ten krok z wierszem poleceń :zdziwko:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

YaHooo pisze:Tylko nie za bardzo wiem po co ten krok z wierszem poleceń
Wiąże się z pierwszą stroną, adhoc konfigurują tekstowo, jak dobrze ich inwencję rozumiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To jakoś na okrętkę robią z tą siecią wirtualną :gwiazdki:
ODPOWIEDZ