Router Wi-Fi do Neostrady

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Fisker
Początkujący użytkownik forum

Router Wi-Fi do Neostrady

Post autor: Fisker »

Ostatnio naciąłem się kupując Linksys'a WAG54G2 - nie dość ze zasięg w pokoju obok (ściana 20cm ceglana) był tragiczny to dynamiczne przydzielanie IP też kuleje - po 24h router stroi focha i nie chce przydzielić/odnowić IP danemu komputerowi - żółty trójkącik ostrzegawczy na ikonce sieci. Serwis Linksysa postanowił olać sprawę i polecił mi ustawienie na sztywno IP na komputerach (router takiej opcji nie posiada...), jednak mi zależy na dynamicznym przypisywaniu...

Koniec wypocin, czas wracać do tematu, postanowiłem wybrać jeden z 3 routerów TP-Link'a:

W8901G
W8910G
W8960N

Który wybrać? Głównym faworytem jest W8960N jednak nie wiem czy jest sens go kupować jeśli nie będę korzystał z sieci w standardzie N (wydaje się on jednak najlepiej wykonany i solidny itp), na drugim miejscu W8910G który jest chyba złotym środkiem - chip Atheros czyli dość dobre Wi-Fi, tylko nie wiem jak jest z ADSL - mam dość słabe jakościowo łącze któremu na Netgear 834G zdarzało się gubić synch kilka(naście) razy dziennie, no i W8901G którego największym atutem jest cena 100-115zł.

Czytałem wiele recenzji i opinii i wychodzi na to, że W8960N jest najmniej kłopotliwy i awaryjny więc również dlatego jest faworytem.

[ Dodano: 2010-05-12, 09:22 ]
To jak, ktoś pomoże w wyborze?
Fisker
Początkujący użytkownik forum

Re: Router Wi-Fi do Neostrady

Post autor: Fisker »

Heh, kupiłem W8960N, nie dość ze po dwóch godzinach spaliła się dioda Power to jeszcze router rozłącza neta po kablu nawet jeśli internet działa bez problemu (problem nie występuje na wi-fi)... Dzień po kupnie pojechał na serwis :/
ODPOWIEDZ